Bloemkoolkwallen op weg van Milford naar Tenby | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • nov 11, 2019
  • aug 30, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
Bloemkoolkwallen op weg van Milford naar Tenby

Bloemkoolkwallen op weg van Milford naar Tenby | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • aug 27, 2019

Het weer gaat omslaan de komende dagen en daarom mag ik vandaag motoren van Milford Marina naar het pittoreske Tenby.

Deel op  


Bloemkoolkwallen op weg van Milford naar Tenby | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Relaxed bootleven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Relaxed bootleven
(klik voor grote foto)

Een paar rustige dagen in Milford Marina gehad. Niet meteen het meest inspirerende plaatsje en de koffietentjes, fish & chips, ijssalons en het restaurant langs de haven maken op mij meer de indruk van een uit de hand gelopen plan van een bouwontwikkelaar dan dat er een sfeervol nautisch geheel van is gemaakt. Het eten dat het net niet is, maar dat komt vaker voor, een toplocatie, maar etablissement en wat daar uit komt, daar is zeg maar veel ruimte voor verbetering. Maar verder lag ik er prima en had gezellige buren.

Sluis Milford, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sluis Milford
(klik voor grote foto)

Dinsdagochtend om 06.00u door de sluis richting Tenby. In de sluis lag ik naast een kreeftvisser die op weg was naar Ramsey Island en zijn beklag deed over de prijs per kg van de kreeft. Hierop vroeg ik hem wat die dan is? Thans GBP12,50 en dat zou laag zijn omdat het twee weken geleden nog GBP15 was. Dit is een redelijke prijs, gaf hij aan. Nieuwsgierigheid gewekt: "hoeveel kg/wk vang je dan?" was daarop mijn vraag. Dat blijkt tussen de 500 en 600kg te zijn. Volgende vraag: "hoeveel maanden per jaar zijn 'visbaar'?" Tussen de zeven en acht maanden. De vraag naar de jaarlijkse kosten kon ik niet meer stellen; de deuren gingen open en vissers hebben haast.

Sheep Island, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sheep Island
(klik voor grote foto)

De route naar Tenby leg ik al motorend af. Geen wind. Dit wordt vanaf donderdag wel anders, er is weer het nodige slechte weer op komst. Vanavond achter mijn anker overnachten in Tenby en woensdag door naar Swansea waar ik mijn vriend David ga ontmoeten!

De laatste mijlen voor Tenby drijven / zwemmen er 'Bloemkoolkwallen', Barrel Jellyfish.

These large jellyfish swarm in warmer coastal waters in late Spring and often wash up on our beaches in May or June, sometimes in their hundreds. They can grow to the size of dustbin lids - giving them their other common name: dustbin-lid jellyfish! They are attracted inshore by plankton blooms which provide a plentiful supply of food. They have 8 arms, each frilly in appearance. These frills actually contain their small stinging tentacles which surround hundreds of little mouths! The sting of the barrel jellyfish is not normally harmful to humans, though if you find one on the beach it's best not to handle it as they can still sting when dead.

Bloemkoolkwallen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bloemkoolkwallen
(klik voor grote foto)

Deze Bloemkoolkwallen kunnen tot 90cm groot worden en 35kg zwaar. Het jammere is alleen dat deze kwallen vanuit de kuip voor de boot niet te zien zijn en ik geen idee heb hoe groot dit veld is. Af en toe hoor ik een krakend geluid onder de boot vandaan komen. Zonder achterom te kijken is er niet veel verbeelding nodig om te bedenken wat er zojuist is gebeurd. Vanaf het vasteland wordt de vraag gesteld of 'kwallenmousse' lekker is. Er blijkt wel een recept te zijn voor shredded jellyfish.

In Tenby voor anker en met de bijboot naar de kant om daar over de hoofden van de toeristen iets van het stadje te zien. Ik kan niet zo heel goed tegen deze drukte en had de tip gekregen om naar de Tenby Sailing club te gaan. Prima tip, ontspannen sfeer, heel gezellig zitten praten en het onderwerp 'Brexit' is uitgebreid aan de orde geweest.

Caldey Island, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Caldey Island
(klik voor grote foto)

Tenby (Welsh: Dinbych-y-pysgod, "kleine stad van de vissen" of "het fort van de vis") is een ommuurde stad aan de zee in het Welshe graafschap Pembrokeshire aan de baai van Carmarthen. Tenby telt 4933 inwoners. Tenby is populair vanwege de zandstranden van 4 km (2½ mijl); de stadsmuren uit de 13e eeuw, met de volledig in stand gehouden 5 bogen toren poorthuis (Five Arches Gate);....

Een stel vertelde me, terwijl we op de Chesterfield-bank zaten, dat hij net een boot had gekocht en in de haven van Tenby een ligplaats wilde. Nu liggen daar alleen moorings en de haven valt grotendeels droog. Voor zijn boot met drie kielen is dat geen probleem. Het enige punt is de wachtlijst; hij is nummer 19 op de lijst en het verloop is ongeveer twee plaatsen per jaar.

Bijboot droogvallen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bijboot droogvallen
(klik voor grote foto)

Door de gezelligheid zie ik dat ik mijn bijbootje eerst over de drassige grond moet gaan slepen voordat ik kan terug roeien. Het scheelt wel in de te roeien afstand.

Misschien te weinig van het stadje gezien alleen heb ik met een vriend in Swansea afgesproken en is het morgen nog een redelijke dag om daar naartoe te varen. Daarna gaat de windgenerator aan in St. Georges Channel en wil je daar niet varen, ik niet in ieder geval.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/046-Milford-Tenby

Gevaren mijlen

Logboek begin2329 Nm
Logboek eind2353 Nm
Afgelegde afstand24 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie