Whisky proeven in Tobermory


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 3 min.
 • mei 27, 2024
 • Zeilen
 • Logboek
 • Tochten
 • Hardlopen
 • Gregor Gregor
Whisky proeven in Tobermory | Rondje Engeland, Ierse Zee, Schotland, Dunstaffnage, Oban, Tobermory, Crinan Canal, Whisky,

Whisky proeven in Tobermory

 geplaatst
 • jul 28, 2019

Regen en mistig, om meerdere redenen, in een lief plaatsje: Tobermory.

Deel op  


Whisky proeven in Tobermory

Tobermory, bospad, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Tobermory, bospad
(klik voor grote foto)

Nu het nog droog is beginnen we de dag met een stukje hardlopen. Het is niet zo eenvoudig om hier een vlak stuk te vinden, bijv. een kustpad. Direct na het haventerrein gaat het meteen omhoog. Mijn rechterbeen is af en toe nog wat stijf van de klap die het bij de afdaling van de Ben Nevis kreeg en ik houd het naar een paar kilometer voor gezien. Geeske maakt het pad wel af naar de overliggende baai en komt enthousiast terug gestuiterd na een lekkere run.

Tobermory baai, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Tobermory baai
(klik voor grote foto)

Onze Engelse vrienden maken zich klaar voor vertrek richting Crinan Canal. Omdat wij ondertussen weten dat zij genieten van 'echte'' koffie, maar alleen oploskoffie maken, bieden we hen aan om hun vertrek te ondersteunen met espresso van onze hand in hun scheepsmokken. We offeren zelfs 2 stroopwafels uit de laatste voorraad op aan het afscheid van onze zeilvrienden. Zij zullen nu wat sneller doorvaren richting Ierland dan wij.

's Middags de Tobemory Distillery bezocht. Door de verbouwingswerkzaamheden is er geen rondleiding mogelijk, maar wel een proeverij van een viertal te kiezen wishky's (...) waar we dan uitleg bij krijgen. Dit gebeurt door Kate, een wat oudere dame die haar eerste glas whisky reeds jaren geleden nuttigde en een boeiend vertelster blijkt.

Whisky uitleg, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Whisky uitleg
(klik voor grote foto)

Our whisky Tobermory has a captivating charm that is simply unique. The same is true of our whisky. Each barrel we create breathes the very essence of our island as it rests; the swirling mists, the salt of the sea, the centuries of myths and legends. To taste our whisky is to taste Tobermory.

Ik krijg een viertal whisky's te proeven, oplopend in rokerigheid van smaak en alcoholpercentage:

 • Tobermory 12yr old Single Malt
 • Tobermorey 17yr old Single Malt
 • Ledaig 10yr old Single Malt
 • Ledaig 21yr old Single Malt, Ruby Port Pipe finish

De Tobermory 17yr old is erg scherp en de Ledaig 10yr old is rokerig. Het alcoholpercentage ligt dan ook rond de 57% en maakt' scherp. Voor een beginnend whisky-drinker als ik iets te veel van het goede. Zelf als er een pipet met water bij gaat. Wat overigens in alle gevallen wordt geadviseerd te doen omdat daarmee de whisky wordt gebroken en de aroma's vrijkomen. Wijnproeven is een studie, maar whisky-proeven minstens net zo.

Tobermory Ledaig, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Tobermory Ledaig
(klik voor grote foto)

Ledaig 21yr oud, de laatste heeft een port-smaak in zich en smaakt wel erg lekker. Dit product is ontstaan door de whiskyvoorproever die bepaalt of een whisky gereed is voor verkoop. Zij besloot deze Ledaig in een port-fust te laten rijpen en ook langer dan gebruikelijk. Deze whisky is in beperkte oplage beschikbaar en een flesje van 700ml kost slecht GBP120.

De dame vertelde dat de hoeveelheid belasting die van uit de whiskyproductie in Schotland naar Engeland vloeit -en daar zijn ze ook best een beetje boos over- dat dat GBP138 per seconde (!) is. We weten niet hoeveel er per seconde wordt omgezet noch of deze belasting over de winst of over de omzet wordt geheven en dat maakt het plaatsen in een groter perspectief lastig. Voor de geïnteresseerden: Economic facts and figures of Brewing and distilling in Scotland

Spooky, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Spooky
(klik voor grote foto)

Na vier glaasjes voel ik 'm aardig zitten. Ietwat beschonken nog snel de boodschappen aangevuld voor vertrek en dan tijd voor een kopje thee aan boord en een spelletje Scrabble voordat we naar de Galleon Grill gaan. Morgen vertrekken we naar Crinan Canal en gaan onderweg richting Ierland.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/031-Tobermory


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie