Via de whishky van Oban naar de whisky van Tobermory | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • okt 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Via de whishky van Oban naar de whisky van Tobermory

Via de whishky van Oban naar de whisky van Tobermory | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • jul 26, 2019

Het toeristische Oban bezocht inclusief een kleine proeverij in de lokale distilleerderij en vanaf Dunstaffnage vertrokken naar Tobermory, de volgende distilleerderij.

Deel op  


Via de whishky van Oban naar de whisky van Tobermory | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Vrijdag 25 juli 2019

Vanaf de haven in Dunstaffnage is het een kwartiertje met de bus naar het centrum van Oban. Terwijl we bij een koffietentje een cappuccino drinken vertelde Geeske dat terwijl ik naar het toilet was, zij de vraag kreeg of we ook bij de OAD-tour horen. Ik dacht dat je me kon wegdragen... Er lopen hier nogal veel Nederlanders rond, busladingen zeg maar. Een verontwaardigde bemanning die snel corrigeert dat zij op eigen kiel in de haven ligt.

Whisy assortiment Oban Distillery, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Whisy assortiment Oban Distillery
(klik voor grote foto)

De Oban Distillery brengen we ook een bezoek. Meteen bij binnenkomst valt mij al op dat het veel commerciëler is opgezet dan bijv. bij de Glenmoray whisky-tour. Onze tourguide praat met een Schots accent en in hoog tempo waardoor haar verhaal nauwelijks is te volgen, althans voor ons. Het meest grappige van de hele tour was wel dat in de ruimte waar het distillatieproces plaatsvindt, er een op de grond afgezet deel is waar vanuit foto's mogen worden gemaakt. De camera mag niet buiten de belijning komen omdat dit het distillatieproces zou beïnvloeden.

Oban distillery (/ˈoʊbən/ (About this soundlisten) OH-bən;[1] Scottish Gaelic: Taigh-stail an Òbain) is a whisky distillery in the Scottish west coast port of Oban. Established in 1794, it was built before the town of the same name, which sprung up later in the surrounding craggy harbour.[2] Oban distillery is owned by Diageo. It has only two pot stills, making it one of the smallest in Scotland, producing a whisky that has been described as having a "West Highland" flavour that falls between the dry, smoky style of the Scottish islands and the lighter, sweeter malts of the Highlands.[3]

Niet lekker, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Niet lekker
(klik voor grote foto)

Na het bezoek hebben we trek in een broodje en ondanks dat je in de supermarkten een redelijk ruime sortering van gluten- en lactosevrije producten hebt, is dat in lunchtentjes niet altijd te zeggen. Geeske bestelt daarom een Ceasar salade zonder croutons. Bij servering heeft het veel weg van een cholesterol opstuwende salade door de enorme hoeveelheid mayonaise en daarnaast een enorme kwak coleslaw. Baggervet dit alles. We gaan dit maar afdrinken bij een koffietentje dat Italiaanse koffie serveert.

Mooie avondlucht, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mooie avondlucht
(klik voor grote foto)

Biertje aan boord in de zon. Dineren in het restaurant van de haven, met prachtige luchten als uitzicht waar zonnestralen door de wolken heen breken.

Zaterdag 26 juli 2019

Bijtijds vertrokken en met het tij mee vanuit Dunstaffnage richting de Sound of Mull, een motortochtje van 24Nm naar de Ilse of Mull en om precies te zijn, Tobermory. Als vaargebied ben ik hier wel van onder de indruk, zoveel natuurschoon, glashelder water, ruimte en maar 300 dagen per jaar regen.

, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

(klik voor grote foto)

Tobermory ligt in een baai met kleurrijke huizen die, zelfs bij mist, een vrolijk aangezicht geven. Aan de steiger en in de baai is ruimte plek voldoende, laat de havenmeester per marifoon weten en mogen iets naar eigen believen uitzoeken.

Kleurrijk Tobermory, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kleurrijk Tobermory
(klik voor grote foto)

De pub/restaurant op de haven had goede recensies en zou 7 dagen/wk open zijn. In zekere zin klopte dat ook wel gezien het dak dat was afgebrand.

's Avonds een drankje gedaan in een van de weinige pub's die langs de waterkant zitten, los van druk leek het merendeel ook dronken. Dit leidt dan wel weer tot grappig gebral. Zoals wel vaker sluit de keuken vroeger dan wij denken, liquid dinner is het gevolg...

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/030-Dunstaffnage-Tobermory

Gevaren mijlen

Logboek begin1886 Nm
Logboek eind1909 Nm
Afgelegde afstand23 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha