Verkeerde haven | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • okt 22, 2019
  • jul 25, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Verkeerde haven

Verkeerde haven | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • jul 16, 2019

In het rondje Engeland / Schotland Rosemarkie Bay verlaten om vie Inverness marina in Seaport Marina uit te komen waar morgen het meisje opstapt. 

Deel op  


Verkeerde haven | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Dinsdag 16 juli 2019

Als ik bij een artikel de datum erboven schrijf, dan hoor ik ergens de voice over met een datum ver bij ons vandaan uit Star Trek als captain Kirk een notitie in zijn logboek maakt.

Chanonry Point, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Chanonry Point
(klik voor grote foto)

Het heeft nogal gehobbeld vannacht. De wind trok gisteren einde dag aan tot 14kn uit noordelijke richting. In Rosemarkies Bay lig je dan aan lagerwal. De afspraak met de MET-office was dat de wind zou gaan afnemen en naar zuid draaien. Hier heeft de wind zich aan gehouden, maar dat betekende niet dat daarmee ook een rustige nacht was afgegeven. Had aan de voorzijde de puts in het water gehangen om het 'stampen' enigszins tegen te gaan. Dit hielp iets, maar vanochtend wel spierpijn in mijn rug.

De paar knopen wind die er staat is voldoende om onder zeil van de mooring weg te komen richting Inverness. Bij de ronding van Chanonry Point staan veel mensen met verrekijkers over het water te turen om dolfijnen te spotten. Om een lang verhaal kort te maken, in de verte zie ik er een even boven water komen en daar blijft het bij. Het vaargebied doet wel wonderschoon aan.

Als ik tegen het eind van de ochtend aanleg bij Inverness Marina bereikt mij de vraag of ik wel goed lig. Op dat moment besef ik nog niet waarom dat niet het geval zou zijn. Dit totdat ik op zoek ga naar de watersportwinkel die hier zou zitten en er niet blijkt te zijn. Deze zit wel bij Seaport Marina. Ik lig in de verkeerde haven. voor de drie uur dat ik er heb gelegen vraagt de havenmeester een zogeheten short stay fee van GBP17. Uiteindelijk kan ik zonder betalen vertrekken naar het Caledonian Canal.

Ingang Caledonian Canal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ingang Caledonian Canal
(klik voor grote foto)

De ingang is minder dan een mijl verderop en ik tref meteen de eerste van de 29 te nemen sluizen. Op de een of andere manier vind ik het wel spannend, maar het is een verval van een meter of vier en ik ben de enige, dus hoe spannend kan het zijn? Op de kant wordt ik opgewacht door de sluiswachter die mijn lijnen om de hoger gelegen bolders legt en teruggeeft.

De sluiswachter nodigt me uit om de administratieve handelingen rond te maken. Wel even je portemonnee meenemen: GBP230 Hiervoor mag je in acht dagen door het Caledonian Canal varen en zijn de liggelden inbegrepen. Gezien de prijs van een gemiddelde haven en als je kijkt wat er voor moet gebeuren om je door het kanaal te krijgen, valt dit nog best mee.

Clachnaharry Works lock, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Clachnaharry Works lock
(klik voor grote foto)

Zodra de kolk opengaat, komt het water met enig geweld naar binnen. De lijn voorop geleidelijk aanhalen en de boot blijft keurig liggen. Dit was de eerste sluis. Nu nog een spoorbrug en een tweede sluis om in de eerste, en de bedoelde, haven aan te komen: Muirtown Marina, ook wel seaport Marina genoemd, waar het vol ligt o.a. a.g.v. van een flottielje van Oceaan People uit Herkingen.

Muirtown Marina ligt 1,2km van het centrum af en direct bij het wegvaren heb je de Milton Bridge en een drietal sluizen die direct op elkaar aansluiten. Benieuwd hoe dat donderdag gaat, maar dan heb ik ook bemanning; Geeske stapt morgen aan boord.

# sluizen na elkaar, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
# sluizen na elkaar
(klik voor grote foto)

Een wandeling naar de Cannary Inn, een van de bekendste pub's in de omgeving, kan je beter vooraf laten gaan van een telefoontje omdat deze pub veel zou zijn volgeboekt. Dit past voor mij zo niet bij het beeld van een pub om daar een plaats te reserveren. Een gezonde wandeling naar het centrum naar een pub waar ik wel binnen kan lopen en een pub meal kan krijgen.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/022-Rosemarkie Bay-Inverness

Gevaren mijlen

Logboek begin1790 Nm
Logboek eind1799 Nm
Afgelegde afstand9 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha