Uiteindelijk zonnig zeilen op Loch Ness


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 4 min.
 • jul 17, 2024
 • Zeilen
 • Logboek
 • Tochten
 • Gregor Gregor
Uiteindelijk zonnig zeilen op Loch Ness | Rondje Engeland, Noordzee, Atlantische Oceaan, Schotland, Caledonian Canal, Inverness, Sluizen, Loch Ness, Fort Augustus,

Uiteindelijk zonnig zeilen op Loch Ness

 geplaatst
 • jul 19, 2019

Vertrokken met twee riffen om kruisend Loch Ness over te gaan en ter afsluiting op het zonnige terras van The Lock Inn samen een pint kunnen drinken.

Deel op  


Uiteindelijk zonnig zeilen op Loch Ness

Vrijdag 19 juli 2019

Stroompje naar nevenrivier, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stroompje naar nevenrivier
(klik voor grote foto)

Wat een rust in dit stuk van het Caledonian Canal, zelfs in de kuip kunnen douchen zonder toeschouwers. Langs het ponton na de sluizen van Dochgarroch zijn verder geen sanitaire voorzieningen, tenzij je van het bezoekerscentrum gebruik wilt maken waar net een paar ladingen Aziaten zijn uitgeladen.

Rond 10.15u vertrekken we naar Loch Ness. Had het eerste rif al gestoken, maar als we na de rust van het kanaal vlak voor Loch Ness aankomen, gaat ook het tweede rif erin. Er staat rond de 18knts wind en die hebben we vol tegen. Omdat we aan lagerwal zitten staan er ook behoorlijke rollers. Volgens Windfinder zou er vandaag 7knts staan met uitschieters naar 18knts. Denk dat hier iemand niet heeft zitten opletten bij het invullen van de getallen.

Het Monster van Loch Ness is een cryptozoölogisch dier dat volgens de sage zou leven in het Loch Ness, een groot, diep meer (loch) in Schotland.

Het dier wordt ook wel Nessie genoemd. Er bestaan vele onduidelijke foto's van, maar zijn bestaan is nooit aangetoond. Er bestaan verschillende theorieën over het monster.

We zoeken voorlopig een beetje de beschutting op en dat betekent regelmatig overstag. Voor degene achter het roer is dat doorgaans een lichtere taak dan degene die de genua steeds moet overzetten en de lieren bedient. Zij mag dan ook vol aan de bak.

Bui-ontwikkeling Loch Ness, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bui-ontwikkeling Loch Ness
(klik voor grote foto)

Situering Loch Ness

 • Stroomgebiedslanden: Schotland
 • Hoogte 15,8 m
 • Coördinaten 57° 18′ NB, 04° 27′ WL

Basisgegevens

 • Oppervlakte 56,4 km²
 • Soort water zoetwater
 • Maximale lengte 39 km
 • Maximale breedte 1,6 km
 • Gemiddelde diepte 132 m
 • Maximale diepte 230 m
 • Volume 7400 miljoen m³

Overig

 • Belangrijkste bronnen: River Oich (Caledonian Canal), River Moriston, River Foyers, River Enrick, River Coilte
 • Belangrijkste uitlopen: Ness (Caledonian Canal)
 • Plaatsen: Fort Augustus, Invermoriston, Drumnadrochit, Abriachan, Lochend, Whitebridge, Foyers, Inverfarigaig, Dores, Bunloit

Bron:Loch Ness (meer)

Gaandeweg de ochtend ontwikkelt zich een bui boven Loch Ness. Prachtig te zien hoe die ontstaat en ook om te zien hoe deze over het meer trekt. Op deze manier kunnen we er rechts van blijven en zien we het water met bakken naar beneden komen terwijl we zelf een beetje miezer regen krijgen.

Urquhart Castle, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Urquhart Castle
(klik voor grote foto)

In het begin van de middag klaart het weer op, wordt de wind wat rustiger en halen we de riffen uit het grootzeil. Het zonnetje neemt het heft in handen en wint aan kracht. Dit maakt de beleving om op Loch Ness te zeilen nog groter, want wat is het hier prachtig. De dieptemeter heeft af en toe moeite de diepte te laten zien. Vooral als deze meer is dan 100meter. Het diepste dat ik heb gezien was 163mtr. Kan me niet herinneren ooit op zo'n diep water te hebben gezeild.

Loch Ness, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Loch Ness
(klik voor grote foto)

Bij binnenkomst van Fort Augustus horen we een doedelzakspeler. Wat een Schots welkom. De sluiswachter staat al op de kant op de binnenkomende boten te wachten en laat weten dat we nog met de sluis meekunnen. Het is dan 16.15u en omdat de sluizen draaien tot 17.00u was dit geheel tegen de verwachting. Tijdens het schutten vertelt hij dat zij ooit een boot door alle vier de sluizen in een tijd van 38minuten hebben gehaald. Als je kijkt naar hoeveel werk het schutten is, dan is dit in een heel rap tempo geweest.

Watergeweld sluis Fort Augustus, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Watergeweld sluis Fort Augustus
(klik voor grote foto)

De film bij dit artikel geeft een sfeerbeeld van het oversteken van Loch Ness en de doorgang van de sluizen bij Fort August. De eerste sluis vaar je nog zelf in, maar daarna wordt de boot als een hondje uitgelaten naar de volgende sluis.

From

De motor wordt gebruikt om de 'uitlaters' een beetje te helpen, maar je vaart niet zelfstandig naar de volgende sluis; dat is niet de bedoeling. De sluiswachter heeft vandaag ook wel haast; het is zijn laatste schutting en heeft dan een paar dagen vrij. Hij wil aan het bier. Dat willen wij ondertussen ook wel. Het advies is om naar The Lock Inn te gaan.

Sluizen Fort Augustus, rust, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sluizen Fort Augustus, rust
(klik voor grote foto)

Na de sluis ligt een ponton, maar omdat die vol ligt kunnen we langs de kade gaan liggen. Een prima plek, vlakbij het douchegebouw en vooral vlakbij de The Lock Inn. Voor het douchegebouw, aan het begin van het Caledonian Canal, bij Inverness of Fort William, krijg je een sleutel en die past op alle hekken, douche- en toiletgebouwen langs het Caledonian Canal.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/024-Caledonian Canal-Fort Augustus

Gevaren mijlen

Logboek begin1802 Nm
Logboek eind1835 Nm
Afgelegde afstand33 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie