Overnachten aan moorings in Cromarty en Rosemarkie Bay | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • okt 22, 2019
  • jul 19, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Overnachten aan moorings in Cromarty en Rosemarkie Bay

Overnachten aan moorings in Cromarty en Rosemarkie Bay | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • jul 15, 2019

In het rondje Engeland verhuizen van de ene baai in Cromarty via de enige plaats in de haven naar Rosemarkie Bay.

Deel op  


Overnachten aan moorings in Cromarty en Rosemarkie Bay | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Zaterdag 13 juli 2019

Cromarty, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cromarty
(klik voor grote foto)

Een rustige nacht aan de mooring gehad. Wel behoefte aan een douche, dus deze buiten genomen. Wel wat fris. In de verte gadegeslagen door roeiers die met ijzeren discipline op slag worden gehouden.

Halverwege de ochtend kan ik de haven in; de enige ligplaats is vrij gekomen. De wind zit in de noordhoek en daarmee pal op de opening van de haven waardoor het aan de steiger nogal klotst. Geen plaats om verwaaid te liggen.

Slaughterhouse Coffee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Slaughterhouse Coffee
(klik voor grote foto)

Bij de ferry zit een erg knus aandoend koffietentje Slaughterhouse Coffee, gerund door een Australiër: Bros VanDyke. Een van de weinige plekken die ik tot nu ben tegen gekomen waar een goede cappuccino wordt gemaakt en Bros de latte art heel goed beheerst.

In het dorp blijken meer Nederlanders zich te hebben gevestigd, want zo wordt de supermarkt door een Nederlander gerund, maar ook de plaatselijke kaaswinkel wordt door een Nederlandse gedreven. Hier zijn de Nederlandse kazen te koop. Deze laat ik mij niet voorbij gaan; Cheddar cheese kun je naar mijn mening geen kaas noemen.

The Cheese House in Cromarty, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Cheese House in Cromarty
(klik voor grote foto)

Zondag 14 juli 2019

Het is bewolkt en windstil, wat een rust hier. Na een kopje thee mijn hardloopspullen aangetrokken om langs de kustweg te gaan hardlopen. De baai ligt vol met platformen. Indrukwekkend gezicht. Zou hier wel eens op willen rondkijken.

Als ik na 8,7km terugkom zie ik een man bij de haven staan. Hij blijkt de 'piloot' te zijn van de drone die ik al een tijdje hoorde. Hierdoor afgeleid een praatje met de man gemaakt, hij zegt uit Zuid-Afrika te komen en daarmee wordt het gesprek half in het Engels en half in het NL / Afrikaans gevoerd.

Uisge Beatha in Cromarty Harbour, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Uisge Beatha in Cromarty Harbour
(klik voor grote foto)

Een enthousiast verteller over wat ik allemaal zeker nog moet gaan zien in en na het Caledonian Canal, o.a. Fort Augustus en verschillende ankerplaatsen rond de Ilse of Mul. Ik weet niet of dat binnen de nog resterende maanden ook allemaal haalbaar gaat worden. Ondertussen maakt hij verschillende foto's van Cromarty marina en Uisge Beatha. Deze krijg ik per Whatsapp; de man heeft geen e-mail omdat hij dat te onhandig en duur vindt omdat hij alles met zijn telefoon doet met het Afrikaanse nummer.

In de loop van de middag verhuis ik vanuit de haven van Cromarty naar een van de moorings die voor de haven ligt. Deze zijn gratis.

Cromarty Firth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cromarty Firth
(klik voor grote foto)

Maandag 15 juli 2019

Het is bladstil geweest afgelopen nacht en een schraal zonnetje doet zijn best de dag te laten beginnen. De tijd dat het echt donker is, is maar een uur of vier tot vijf, de vele grijze dagen daargelaten.

De baai in en uit kan een stevige stroom staan en qua tijd heb ik mazzel dat ik bijtijds met het eerst stukje stroom de baai kan uitvaren om daarna de stroom mee te hebben naar Rosemarkies Bay, een plaatsje dat precies aan de andere kant van heuvel ligt en het vanaf daar nog een mijl of 7 tot Inverness is.

Rosemarkie Bay, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rosemarkie Bay
(klik voor grote foto)

In de baai liggen iets van vier moorings, beetje zoeken naar een oranje balletje. Deze staan niet op de kaart aangeven, daar staat alleen dat er moorings liggen. Waar ik aanleg is nog zo'n 150mtr tot het strand. Met water van 15gr ga ik dat niet halen. Lees- en luierdagje vandaag. En dat zonder daar een oordeel over te hebben, best lastig.

Daar waar de moorings liggen zit op het randje van 2,5 tot 1,5 meter. Naarmate het strand groter werd ook met argusogen naar de dieptemeter zitten kijken, want hoewel het volle maan is (en er daarmee wat meer water staat) zit er toch ergens een onrust te zorgen dat ik, indien nodig, op tijd weg ben. Uiteindelijk staat er niet minder dan 3,4mtr water.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/020-Cromarty

Gevaren mijlen

Logboek begin1783 Nm
Logboek eind1790 Nm
Afgelegde afstand7 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha