Onverwachte sluishulp bij Neptunes Staircase | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • okt 22, 2019
  • Binnenboord
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Onverwachte sluishulp bij Neptunes Staircase

Onverwachte sluishulp bij Neptunes Staircase | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • jul 24, 2019

Nog 10 sluizen van het Caledonian Canal voordat we op de Ierse Zee zijn en waarvan we vandaag de spectaculaire Neptunes Staircase doen, 8 sluizen achter elkaar.

Deel op  


Onverwachte sluishulp bij Neptunes Staircase | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Gezien de staat van zijn deze ochtend besluiten we met de tweede sluisgang mee te gaan. Het schutten van de 8 sluizen van de Neptune's Staircase duurt anderhalf uur heen en ook weer anderhalf uur terug. Neem daar de lunchpauze mee en je zit op een sluisgang van 13.00u i.p.v. 08.00u.

Modeshow op de sluis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Modeshow op de sluis
(klik voor grote foto)

Inmiddels na 20 sluizen wat ervaring op gedaan in het omhoog en omlaag, daarmee ook gelegenheid om met de omstanders een gesprekje te voeren en hoe leuk is het als een van de omstanders vrienden zijn die hier op vakantie zijn en bij de sluis ons staan op te wachten?!

This amazing feat of engineering raises the canal by 19m (62ft) over a quarter of a mile of continuous masonry and takes around 90 minutes for a boat to travel up or down the locks. Built by Thomas Telford between 1803 and 1822, it is the longest staircase lock in Scotland. An ideal location for enjoy ‘gongoozling’ the boats as they travel up and down the lock flight!

Na de laatste sluis van de Neptune's Staircase zit nog een draaibrug. Hier is het wachten op de stoomtrein die moet passeren; het is de Harry Potter-train. Het blijkt dat deze trein al ver van te voren geboekt moet worden en er alleen op de dag zelf nog enkele kaarten voor de vroege vogels beschikbaar zijn.

Hond op eendenjacht, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hond op eendenjacht
(klik voor grote foto)

Nog een sluis en we liggen in Corpach Basin. Ik heb helemaal niet het idee dat het allemaal zo snel is gegaan. In de acht dagen dat de pas door het Caledonian Canal geldig is, is er genoeg tijd om langer in havens te blijven liggen.

From

Bij het invullen van mijn logboek valt me op dat we deze dag 0Nm hebben gevaren daar waar we toch echt zien dat we in een andere plaats liggen dan vanochtend. De enige verklaring hiervoor is, dat terwijl we in de laatste sluis lagen te wachten op de draaibrug, toen kwam er een enorme hoeveelheid water naar beneden en dat er zoveel water vanuit die bovengelegen sluis is gestroomd, dat het log (wieltje onder de boot dat de snelheid door het water aangeeft) achteruit is gelopen, en dus is gaan terugtellen. Het log heeft tot op nu toe zonder problemen gewerkt en daarmee niet direct reden aan te nemen dat het nu niet of anders werkt.

Corpach Basin, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Corpach Basin
(klik voor grote foto)

's Avonds met zijn vijven pubmeal eten in The Locky. Tip voor toekomstige bezoekers, zorg voor een tafeltje in het bargedeelte waar je binnenkomt te krijgen; doet gezelliger aan dan de bar bij de snookertafel.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/028-Banavie-Corpach Basin

Gevaren mijlen

Logboek begin1857 Nm
Logboek eind1857 Nm
Afgelegde afstand0 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha