In druilerig weer van Tobermory naar Crinan Canal | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 3 min.
 • okt 22, 2019
 • Zeilen
 • Logboek
 • Tochten
 • Gregor Gregor
In druilerig weer van Tobermory naar Crinan Canal

In druilerig weer van Tobermory naar Crinan Canal | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
 • jul 29, 2019

In het Rondje Engeland spelen mist en regen een niet onbelangrijke rol, zo ook als we vandaag tobermory verlaten en naar Crinan Canal varen waar ons een verrassing wacht.

Deel op  


In druilerig weer van Tobermory naar Crinan Canal | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Plan is om 06.00u te vertrekken richting het Crinan Canal, maar als ik mijn slaperige hoofd uit het luik steek, dan kan ik niet eens de overkant van de haven zien, en die is 50meter verderop. De mist zit niet alleen niet in mijn hoofd. De bemanning had ook al wat gemengde gevoelens bij dit tijdstip dus over een uur nog een keer kijken hoe het dan met de mist is gesteld.

Tobermory baai, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Tobermory baai
(klik voor grote foto)

06.50u gooien we los. De mist is grotendeels opgelost, hier en daar nog wat flarden. Dit geeft ook wel een heel beeld van de omgeving, bergen die half in nevelen zijn gehuld, je krijgt het idee in een halve wereld te leven. Met een kopje thee in de hand verlaten we Tobermory en gaan we al motorend richting Crinan Canal.

The Mull, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Mull
(klik voor grote foto)

Het Crinan Canal is een 9-mijl (14 kilometer) lang kanaal in het raadsgebied Argyll and Bute in het westen van Schotland. Het kanaal maakte een lange en gevaarlijke omweg langs de kust van het schiereiland Kintyre overbodig. Kintyre strekt zich uit in een lengte van zo'n 48 kilometer, van de Mull of Kintyre in het zuiden, naar East Loch Tarbert in het noorden.

iPad drooghouden, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
iPad drooghouden
(klik voor grote foto)

 • Lengte: 14km
 • Jaar ingebruikname: 1801
 • Van: Crinan
 • Naar: Ardrishaig
 • Loopt door: Argyll and Bute

Zodra we t.h. zijn van het eiland Luing krijgen we zoals verwacht de stroom van 3 knts vol tegen. De stuurautomaat wordt helemaal zenuwachtig van het corrigeren voor de te volgen koers. De overfalls klotsen tegen elkaar op en geven een onrustig water.

Bij binnenkomst in de Crinan Canal Basin wacht ons een wat onaangename verrassing, nl. dat er voor de doorvaart van het Crinan Canal nogeens GBP135 moet worden betaald. Dit is bootlengte afhankelijk. Dat dit bij aanvang van het Caledonian Canal niet is gemeld aan me, en ik het ook niet heb gelezen, doet niet ter zake. Je mag voor dat geld er wel vijf dagen over doen, niet dat er langs het kanaal veel faciliteiten zijn, je kunt aan een ponton aanleggen. Het geheel komt nogal procedureel over. Ik snap best dat het onderhoud van deze culturele erfgoeden handenvol geld kost, waar het wat mij betreft omgaat, is dat je door een woud aan pagina's moet om een een keer concreet te zien wat e.e.a. kost. Ter illustratie. Voor het doorvaren van het Crinan Canal wordt gevraagd een zogeheten bookings form in te vullen. Ik zou dan zowel op die pagina als in het overigens keurige mailtje, zetten wat de prijzen zijn en wat er verder van je wordt verwacht. Als ik hierover in gesprek ga, dan wordt wel onderkend dat hier nog ruimte voor verbetering is...

Cranin Canal Basin, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cranin Canal Basin
(klik voor grote foto)

Voor hen die het Caledonian Canal opgaan en ook door het Crinan Canal willen, vraag dan bij de eerste sluis om een zogeheten Canal license die twee weken geldig is en ook voor het Crinan Canal geldt. Dit scheelt aanmerkelijk in het te betalen kanaalgeld voor deze laatste.

Het basin waar we liggen is erg mooi en doet denken aan de haven op kanaaleiland Guernsey: Mooie omgeving, rustig, liggen een paar bootjes, staan fraaie huizen omheen en een sfeervolle coffee shop.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/032-Tobermory-Crinan Canal

Gevaren mijlen

Logboek begin1909 Nm
Logboek eind1952 Nm
Afgelegde afstand43 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha