Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • okt 22, 2019
  • jul 12, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • jul 12, 2019

Rond Engeland zeilen begint iets weg te krijgen van rond Engeland motoren. Aanvankelijk zeilend naar Cromarty.

Deel op  


Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Redelijk goed geslapen en weinig last gehad van de jeugd die waarschijnlijk papa's boot hadden uitgekozen om beschut met elkaar een gezellige avond te hebben. Ik deed dit vroeger ook en het was beter als Pa dit niet wist. Als ik het vroeg was het over het algemeen geen probleem, maar niet vragen kon wel eens voor verrassingen zorgen.

Lighthouse Lossiemouth (niet in gebruik), Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lighthouse Lossiemouth (niet in gebruik)
(klik voor grote foto)

Het is wederom mistig, maar kan nu wel verder op zee kijken dan gisteren. Er staat voor de komende uren ook een knoop of acht wind. De visser sprak me aan en vertelde dat het zicht redelijk ok is, alleen het water iets knobbeliger dan gisteren. Om 10.15u gooi ik los.

Op een aandewindse koers naar de Noord-kardinaal en daarna met een bakstagwindje richting Cromarty. Het is vlak voor elf uur als ik de kardinale-boei passeer. Dit is daarmee tevens het noordelijkste punt van mijn reis.

Het plezier van het zeilen is van korte duur, want nauwelijks anderhalf uur staan de zeilen op of eerst begint de genua in te vallen, vervolgens het grootzeil te klapperen en daarna de giek naar binnen en naar buiten te vallen. Tot zover het zeilen voor vandaag. Het begint een beetje op een rondje motoren om Engeland te lijken.

Burghead Bay, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Burghead Bay
(klik voor grote foto)

The original Harbour was built in 1784, Cromarty Harbour trust was established the same year. The Cromarty Harbour Trust is constituted by two Acts of Parliament and two Harbour revision Orders. A significant addition in 1914 was the Admiralty Pier. This is currently unsafe and is not used for mooring vessels.

Although one of the oldest working Harbours in this area, for many years the harbour started to fall into decline. A number of projects were started to try to improve the harbour facilities but hit many setbacks before finally in 2004 the CHT achieved success in dredging the basin and installing pontoons.

De baai van Cromarthy Firth wordt gemarkeerd door twee indrukwekkende heuvels, het lijkt wel alsof er een stuk tussenuit is gehakt om een baai te maken. Feitelijk is het een zeehaven en een belangrijke haven voor de verwerking Noorzee-olie en een innovatiecentrum voor energie.

Ingang Cromarty Firth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ingang Cromarty Firth
(klik voor grote foto)

De haven is vol, want er ligt een boot op de enige plaats waar Uisge Beatha zou passen. In de baai liggen genoeg moorings om er daar een van uit te zoeken en daar de nacht aan door te brengen. Het bezoeken van het stadje komt morgen wel. Het is dan wel zaak dat de boot die nu op de enige plek ligt binnen het bestek van hoogwater is vertrokken.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/019-Lossiemouth-Cromarty

Gevaren mijlen

Logboek begin1755 Nm
Logboek eind1783 Nm
Afgelegde afstand28 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha