Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 6 min.
  • feb 23, 2024
  • jul 11, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij | Rondje Engeland, Solozeilen, Noordzee, Schotland, Lossiemouth, Cromarty, Caledonian Canal, Whisky, Glen Moray, Wick,

Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

 geplaatst
  • jul 11, 2019

Lig een soort van verwaaid in Lossiemouth, wacht op beter weer, soms alleen en breng mijn eerste bezoek aan whiskydistilleerderij Glen Moray.

Deel op  


Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Woensdag 10 juli 2019

Nat en mistig, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Nat en mistig
(klik voor grote foto)

Het oorspronkelijke plan voor Wick laten varen. Er staat nauwelijks wind het onderstaand weerbericht vind ik niet echt bemoedigend en bovenal zie ik het niet zitten om de 45Nm motorend te gaan afleggen. Blijf nog een dag in Lossiemouth en ga dan richting Cromarty. Kijken of de beloofde dolfijnen ook mij willen zien.

Forecast summary

UK 5 days


UK forecast for the next 5 days


Showery rain in the north today, drier in the south.


Today:


Rather cloudy in northern and central areas with outbreaks of rain. Some brighter spells are possible in the afternoon, with a risk of heavy thundery downpours in northeast Scotland. Drier and brighter in the south and feeling warm and humid. Tonight: Thundery showers easing in the evening. A band of rain, heavy at times, moves across northern and central areas. Drier in the south with clear spells. Rather warm and muggy.

Water in de bilge, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Water in de bilge
(klik voor grote foto)

Het zoetwater in de bilge blijft maar terugkomen. Niet veel maar het blijft ook niet droog. Op diverse plaatsen met koppelingen al tissues gelegd en die blijven droog. De drinkwaterpomp slaat evenmin aan, dus daarmee zou ik denken dat het 'lek' voor de pomp zit. Duidelijk is wel dat het water uit de pijpjes komt die vanaf de bilge richting de saildrive lopen, maar omdat daar een polyester plaat boven is gelamineerd kan ik daar niet onder kijken. Een endoscoop ontbreekt me op dit moment. Achter de motor is het ook droog en daar heb ik zekerheidshalve een vochtalarm liggen voor het geval er water uit bijv. de uitlaatdemper of via een van de doorvoeren komt.

Nu ruim een maand weg en lig al een aantal dagen in Lossiemouth en het zijn ook nog eens grijze dagen. Het idee om dan met de kachel aan in de kajuit een boek te lezen klinkt soms mooier dan het is; juist dit zijn de momenten dat ik me alleen voel en het ook enig doorzettingsvermogen van me vraagt.

Donderdag 13 juli 2019

Postdicht in Lossiemouth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Postdicht in Lossiemouth
(klik voor grote foto)

Het plan om naar Cromarty te gaan wordt doorkruisd door de haven die in mist is gehuld. Een kijkje over de kademuur naar zee maakt het er niet veel beter op. Het zit potdicht.

Kort na een FaceTime-moment met mams en Geeske komt er een visser de haven binnenvaren die ik vraag hoe mistig het buiten is. Het zit potdicht en daarom is hij ook eerder teruggekomen. We raken aan de praat terwijl hij zijn boot in de geul probeert te houden over de naam van mijn boot. Doordat de haven aan het leegstromen is, zeg ik hem dat hij eerst maar moet aanleggen en we daarna verder kletsen.

Wisky belegging, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wisky belegging
(klik voor grote foto)

De visser vertelt me dat hij meermalen naar de naam van mijn boot had gekeken en zich had afgevraagd of dit onderdeel is van een whisky-tour. Hij legt uit dat Uisge in het Schots cheers betekent. Deze is nieuw voor me. Het vissen doet hij voor zijn plezier naast zijn werk in de J&B distilleerderij. Eigenlijk wordt het tijd voor een bezoek en met het voorspelde onweer voor vandaag lijkt me dit een mooi alternatief. De man biedt aan om mij naar Elgin, het plaatsje waar de distilleerderij van Glen Moray zit, te brengen.

Crafted with expertise, Perfected by Speyside


Our single malt whisky has been distilled on the banks of the River Lossie since 1897, just outside Elgin, one of Scotland’s oldest towns. In its long history, the award winning Glen Moray has been distilled in time honoured fashion, by hand. Never rushed or forced, always in balance, steady and with care, 24 hours a day, seven days a week. This constancy and dedication is truly characterised by Glen Moray’s people.

Oorspronkelijke gevel Glen Moray, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oorspronkelijke gevel Glen Moray
(klik voor grote foto)

Alles is op de toerist gericht bij binnenkomst in het bezoekerscentrum van Glen Moray. De keur aan malt whiskey's is niet heel groot, maar wat er staat is wel speciaal., zeker tegen de tijd dat het een fles is met een houten doosje in een vitrine met een solide slot en een lampje erop.

Tegen de tijd dat degene van deze toer van een herkenbaar armbandje zijn voorzien, gaat de gids ons voor. Interessant om het proces van het maken van de alcohol te zien en vooral ruiken; de geur van gist overheerst. In de hallen waar de ketels staan, is nog niets van whisky te ruiken. Er wordt een zogeheten Spirit gemaakt. Het eigenlijke proces van het 'maken' van whisky gebeurt in de vaten. In deze vaten kan eerst Bourbon of Sherry of whisky hebben gezeten.

Smaak bepalende vaten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Smaak bepalende vaten
(klik voor grote foto)

De laatste hal waar met grote letters 'Duty Free' op staat, liggen de vaten opgeslagen. Niet alles wat zij hebben, maar slechts 6000 vaten. Hier kun je je in in vroeger tijden wanen. Langs de muur staat een aantal vaten met daarachter een fles met de bijbehorende whisky die duidelijk het kleurverschil tussen de verschillende soort laat zien. We mogen de whisky's ruiken door de in jutte gehulde stop eraf te halen. De aroma's van de soorten gebruikte vaten zijn goed te ruiken. Na drie vaten ruiken stijgt het naar m'n hoofd en ontstaat er een soort van roes. Als ik rond me heen kijk, ben ik niet de enige die hierdoor 'aangeschoten' lijkt te worden.

Terug in het bezoekerscentrum staat ons het grote proeven te wachten. Nu ben ik geen whisky-drinker en wordt dit wel een nieuwe ervaring, of vervolg op de ervaring van eerder deze week. Net als bij het proeven van wijn gaat het met de nodige handelingen gepaard voordat je een nip neemt.

Whisky ruiken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Whisky ruiken
(klik voor grote foto)

Schotland heeft een zero-tolerance beleid als het om alcohol en besturen van een voertuig gaat. De oplossing hiervoor is dat er op de 'bar' vier van die 100ml flacons staan in een mooi doorzichtig tasje. Kostende GBP2. Hier kan je dan twee soorten whisky in meenemen en op een later moment proeven.

Ik begin met de 10jr op eiken gelagerde single malt whisky (fired oak), een die alleen lokaal te krijgen is.

This multi-layered and uniquely smooth Glen Moray celebrates the Distillery's long history of innovation and experimentation. The influence of Glen Moray spirit finished in heavily-charred virgin American oak adds a rich intensity and balance.

Proeft inderdaad rokerig en voor mij nog wat scherp. Er lijkt geen wet van meden en perzen te zijn wanneer je er water bij doet, geheel naar eigen smaak. Hiertoe staat er een prachtig glazen pipet om gedoseerd water naar believen toe te voegen. Dit maakt het voor mij al minder scherp. Geloof dat het drie whisky's nodig heeft om hieraan te wennen. Het verhaal vertelt niet of dat kort achter elkaar is.

Whisky proeverij Glen Moray, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Whisky proeverij Glen Moray
(klik voor grote foto)

De tweede is een verrassingswhisky die onder de bar vandaan komt. Deze proeft scherper dan de eerste. Ook hier helpt een drup water. Ondanks dat het maar puntjes single malt whisky zijn die worden geschonken, mist het zijn uitwerking niet...

10 year old Glen Moray was matured for its entire ageing period in chardonnay casks! Rich and surprisingly sweet and buttery, a fabulous little whisky.

Terug in de haven zit alles nog steeds potdicht. Een gedachte dat dit door de toer komt blijkt niet het geval; het is mist. Ligt wel een leuk mailtje: meisje heeft restaurant in Inverness geboekt!

Lao Tse zei: ‘Voorkom het moeilijke door het gemakkelijke te doen’.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/018-Lossiemouth


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie