Vreemde eetgewoonten in Arbroath | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • nov 18, 2019
  • jun 29, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
Vreemde eetgewoonten in Arbroath

Vreemde eetgewoonten in Arbroath | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • jun 28, 2019

Arbroath, mooie kustlijnen om te wandelen, visserdorpje en de lucht van Smokies.

Deel op  


Vreemde eetgewoonten in Arbroath | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Handwerkclubjes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Handwerkclubjes
(klik voor grote foto)

Wat een rust hier. Het zonnetje is al op en in de haven klinken de geluiden van vissers bezig hun boten schoon te maken. Ben ik zo laat op? Denk dat het wel meevalt, het is half 7. Eerst een stukje langs het costal path in zuidelijke richting hardlopen. Haal voor het eerst sinds heel lange tijd de 8,2km. Er zit sinds een aantal maanden echt vooruitgang in.

In de haven ruikt het naar gerookte vis. Aan de havenrand staat ook een bord dat hier de echte 'Smokies' worden verkocht. Dat is te ruiken ook. Het blijkt een gerookte schelvis te zijn. Vis: Not my cup of tea.

The Arbroath smokie is a type of smoked haddock – a speciality of the town of Arbroath in Angus, Scotland.

Een van de vele viswinkels, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Een van de vele viswinkels
(klik voor grote foto)

Voor het broodbakken heb ik elektriciteit nodig en ik heb geen omvormer van 1kW aan boord om tijdens het motorboot spelen een brood te kunnen bakken. De elektriciteitspalen op de steigers zijn voorzien van muntautomaten, echter is niet duidelijk hoeveel er dan in moet; verschillende munten passen. Het antwoord op deze vraag van de havenmeester maakt me wel aan het lachen: "just plug in, it's all part of the package". Ik geloof dat ik GBP25/nacht betaal (de Reeds zegt iets anders en is onjuist).

Coastal path Arbroath, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Coastal path Arbroath
(klik voor grote foto)

This classic coastal walk explores the Seaton Cliffs which extend north from Arbroath and have a wealth of red sandstone formations. The walk continues as far as Auchmithie - where there is a popular restaurant; the return has an inland variant or you could shorten the walk by taking a bus back to Arbroath.

In de pub tegenover de haven ga ik na mijn wandeling wat drinken en waar in NL soms een bitterballetje ofzo wordt uitgedeeld, worden hier 'broodjes patat met saus' uitgedeeld met de mogelijkheid om koolsla e/o kaas e/o ketchup toe te voegen. Rare jongens die Schotten....

Broodje patat, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Broodje patat
(klik voor grote foto)

Vrijdag 28 juni 2019

Begonnen om de paar wat meer technische klusjes op te lossen, te beginnen om het fitwerk aan de lekkende waterleiding te vervangen. Bij dit soort klussen kom je er ook weer achter of je nou een grotere of kleinere boot hebt, je kunt er gewoon slecht bij. Ik moet mezelf opvouwen om een slangeklem los te kunnen draaien, enfin een uurtje later en met het zweet op mijn rug zitten de nieuwe slangpilaren gemonteerd. Het was niet zo gek dat er water langs de oude druppelde; die waren een paar millimeter te dun en zodanig dat de slangeklem het niet meer goed gedicht kreeg.

Slangpilaren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Slangpilaren
(klik voor grote foto)

Het volgende klusje was het vervangen van de terugslagklep in de aanvoerleiding vanaf de saildrive naar de wierpot. Dit buitenwater is nodig om de motor te koelen. Met deze terugslagklep voorkom ik dat de impeller droog komt te draaien. Tijdens het zeilen wordt door een natuurkundig principe de leiding leeggezogen als deze niet volledig vacuüm is. Als het motorsysteem enige jaren oud is, dan kan dit gebeuren. Dit heb ik op mijn Hanse 311 gehad en daar heeft LdP toen de waterpomp in de draaibank weer als nieuw gemaakt.

Vlakdraaien

De klep die ik nu gebruik is er een die ook in vijvers wordt gebruikt. De vorige was van messing en had redelijke aangroei van binnen waardoor deze niet meer goed afdichtte en er dus water terugliep.

Terugslagklep waterinvoer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Terugslagklep waterinvoer
(klik voor grote foto)

Tot slot moest er ook nog ruim een liter 15W40 olie bij. Deze bleek ik niet aan boord te hebben, dus op pad naar de naastgelegen bootwerf. Nu, wel, hier hadden ze olie, maar of ik dan wel een vat van 20ltr wilde afnemen. De dame op kantoor zag mijn ontreddering en bood aan mij naar de dichtstbijzijnde winkel te rijden. Ook weer opgelost.

Reisplan voor de komende week wordt voor een belangrijk deel bepaald door het weer dat er gaat aankomen. Naar Inverness is vanaf Arbroath nog een goede 150Nm (ong. 270km), daar heb ik tot 8 juli voor om die af te leggen, dan acht dagen om het Caledonisch kanaal door te komen waarna Geeske op 16 juli aan boord stapt. Het verloop van de barometer ziet eruit als een ongewenste beurskoers, de windkracht gaat toenemen in de komende week en de windrichting gaat zorgen voor een hogere golfopbouw dan ik leuk vind. De volgende stop wordt daarom Peterhead.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/013-Arbroath


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie