Van mist via onweer naar Aberdeen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • jun 15, 2024
  • jun 30, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Van mist via onweer naar Aberdeen | Rondje Engeland, Solozeilen, Noordzee, Arbroath, Peterhead, Schotland, Aberdeen,

Van mist via onweer naar Aberdeen

 geplaatst
  • jun 29, 2019

Aanvankelijk mist en later onweer gooien roet in het eten om Peterhead te bereiken en leg ik noodgedwongen aan in Aberdeen.

Deel op  


Van mist via onweer naar Aberdeen

Mist boven zee Arbroath, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mist boven zee Arbroath
(klik voor grote foto)

Vandaag in een dagtocht naar Peterhead, er is niet veel wind voorspeld, het zal ergens rond de 10-12knt uit zuidelijke richting zijn. Dit betekent dat ik de wind van achteren heb. Bij de wandeling naar de douche viel me al op dat de havenhoofden niet te zien waren door de mist en dat werd er gaandeweg het uur niet beter op. Het geplande vertrek van 08.30u een uurtje uitgesteld. De zon doet pogingen om zich een weg door de mist te banen, maar slaagt daar nog niet echt in. De havenmeester waarschuwde daarbij nog "to keep a close look for lobsterpots". Deze liggen tot zeker een mijl uit de kust.

10.30u vertrokken uit Arbroath, de zon wint het van de mist. Voor de haveningang is het klotsbak, de zee is onrustig en er staat nauwelijks wind. Samen met de boot rol ik alle kanten uit. Fijn vooruitzicht voor de komende 12u. Als ik begin van de middag de stroom mee ga krijgen zal het wel beter worden.

Het klaart op, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het klaart op
(klik voor grote foto)

Ondertussen al wel het boek over Mark Slats uitgelezen. De man heeft wel een enorm doorzettingsvermogen om de Atlantische oceaan over te roeien of een Golden Globe Race te zeilen. Boek geeft een aardig inkijkje in de organisatie van de GGR. Naar mijn mening bijna dictatoriale trekjes. Blijkt overigens ook dat in sommige opzichten de Fransen minder halsstarrig zijn dan de Engelsen, een van de redenen dat er in Les Sables-d'Olonne wordt gestart en niet in Falmouth.

Naxtex-bericht van Zaterdagmiddag 12.00u:

2019-06-29 12:00:13 (LV) AREA: G Receiver Nr.: 2 (NL)

ZCZC GE96 ISSUED BY THE MET OFFICE AT 0900 ON SATURDAY 29 JUNE

GALE WARNINGS: NONE

THE GENERAL SITUATION AT MIDNIGHT LOW 200 MILES W OF ROCKALL 1007 EXP JUST W OF BAILEY 995 BY MIDNIGHT TONIGHT. LOW NE ENGLAND 1009 EXP CROMARTY 1005 BY SAME TIME. HIGH GERMAN BIGHT 1025 MOV AWAY SEWARDS

24-HR FCSTS

VIKING S 4 OR 5, INCR 6 AT TIMES. SLT OR MOD. FOG PATCHES, THUNDERY SHWRS LATER. MOD, OCNL VERY POOR

FORTIES CROMARTY FORTH TYNE DOGGER S VEER SW LATER, 4 OR 5, INCR 6 AT TIMES. SLT, OCNL MOD. FOG PATCHES, EXCEPT IN TYNE AND DOGGER, THUNDERY SHWRS LATER. MOD OR GOOD, OCNL VERY POOR IN FORTIES, CROMARTY AND FORTH

HUMBER THAMES E OR SE, 3 OR 4, VEER W 4 OR 5. SLT, OCNL SMOOTH. FAIR. MOD OR GOOD

FAIR ISLE VRB OR CYCLONIC, 3 OR 4, INCR 5 AT TIMES. MOD, OCNL SLT. FOG PATCHES, THUNDERY SHWRS. MOD OR GOOD, OCNL VERY POOR

OUTLOOK FLW 24 HOURS: STRG WINDS ARE EXP IN ALL AREAS EXCEPT THAMES AND DOVER NNNN

Slecht weer op komst?, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Slecht weer op komst?
(klik voor grote foto)

17.30u Ik passeer Aberdeen harbour. Er liggen veel grote boten. De lucht achter mij kleurt diepgrijs en voor me is het redelijk licht. Het is nog zo'n 25Nm tot Peterhead. Er staat maar een paar knopen wind en de boot rolt vrolijk verder. Wind krimpt wel...

18.00u Het onweert boven Aberdeen, ben daar nu 6Nm voorbij en ik besluit Aberdeen coastguard op te roepen met twee vragen: 1. Zit het onweer boven land of boven zee? 2. Welke richting trekt het onweer uit?

Ik had mazzel, ik zou alles over me heen krijgen. Overlegd met hen over mijn opties en besloten te keren naar Aberdeen. Dit werd als een verstandige keuze vertaald. Daarop de vraag of ik hulp nodig had? Nee, was verder ok. Neemt niet weg dat ik in onweer wel bang ben, maar ken mezelf genoeg dat ik wel rationeel blijf handelen. Omgekeerd en volgas richting Aberdeen, een industriehaven. Dit betekende wel dat ik richting het onweer moest, hetgeen ook werd bevestigd.

Het marifoongesprek is nog niet afgelopen of de wind wakkert aan tot 26knts, door de regen die als een watergordijn naar beneden valt heb ik nog 100meter zicht en ondertussen flitst en dondert het aan alle kanten om me heen. Dit maakt me bang. Ik ben dan nog 3Nm van de haveningang verwijderd. Bijgaande foto geeft beeld over wat er langstrok aan noodweer dat niet voor nu al was voorspeld.

Onweer dat overtrok, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Onweer dat overtrok
(klik voor grote foto)

In het bovenstaand Navtex-bericht wordt gesproken over THUNDERY SHWRS LATER, hetgeen zoveel betekent dat dit over 12uur wordt verwacht. Daarmee zou ik voldoende speling hebben om in Peterhead te komen.

De bui passeert inderdaad en het wordt weer windstil. Ik heb op dat moment te weinig informatie of ik wellicht achter de bui aan kan varen en zo toch Peterhead kan bereiken, maar het bericht van Aberdeen Coastguard gaat ook door me heen en ik vaar naar Aberdeen.

Ondertussen wel het meisje een appje gestuurd voor het geval zij op de AIS kijkt en mijn wending niet begrijpt; dat zou haar wellicht ongerust kunnen maken. Te weinig informatie is niet goed, maar teveel informatie zoals in deze tijd mogelijk is, is evenmin goed.

Havens als deze industriehaven zomaar binnenvaren word je niet in dank afgenomen, daarom Aberdeen VTS opgeroepen en ik mocht er niet in. Daarbij was de verbinding op de marifoon slecht en maakte ik me zorgen dat door het onweer er toch iets defect is gegaan. Uiteindelijk maar gezegd dat ik de man niet kon verstaan, ik niet op zee kon blijven en ik naar binnen kwam. Hoorde de man nog wel uitleggen dat er geen marina-faciliteiten als douches en diesel zijn. Daar was ik niet naar op zoek.

Mooi moment niet kunnen vastleggen: ik zag tijdens het gesprek twee springende dolfijnen voor de haveningang. Zo gaaf!!

In een industriehaven een ligplaats vinden is ook niet zomaar gedaan. De Reeds is daar wel duidelijk over, echter geven ze ook aan dat er mogelijkheden voor de vismarkt zijn. Daar aangekomen kijk ik aan tegen een kade die op dat moment 5 meter hoog is en daar mag ik van de beambte die boven staat, aanleggen. Hoe had hij dat bedacht? Enig heen en weer praten en ik mag Uisge Beatha naast een visserboot leggen met het risico dat ik er vannacht om 01.00u uit moet om te verleggen. Prima.

Naast de visserboot aangelegd en mezelf voorgesteld aan de beambte die aangeeft mijn probleem te begrijpen. Ik begrijp ook zijn probleem, dus al lachend kunnen we dit oplossen. Of ik nog wel even GBP40 wil aftikken. Geen facilities, maar ik mag er dan wel vijf dagen blijven liggen....

Tijd voor een belletje en een biertje. Ik tril nog een beetje na.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/014-Arbroath-Peterhead

Gevaren mijlen

Logboek begin1617 Nm
Logboek eind1664 Nm
Afgelegde afstand47 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie