Overtocht van de Roompot naar Lowestoft


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • feb 27, 2020
  • jun 7, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Overtocht van de Roompot naar Lowestoft | Rondje Engeland, Solozeilen, Roompot, Lowestoft, Noordzee,

Overtocht van de Roompot naar Lowestoft

 geplaatst
  • jun 4, 2019

Na een onrustige nachten met veel wind en onweer en met wikken en wegen, vertrokken voor de oversteek naar Lowestoft.

Deel op  


Overtocht van de Roompot naar Lowestoft

Om 05.00u wakker, weerberichten bekijken. Deze blijken nog niet te zijn bijgewerkt. Lijkt wel rustiger buiten. Terug naar bed. Liggen draaien, onrustig hoofd en om half 8 Post Ouddorp gevraagd wat de weersplannen zijn. Voor vandaag ZW 3-4 in de nacht draaiend naar oost. Krimpende wind.... Ik besluit te vertrekken en ga om 10.00u door de sluis.

Ankergebied, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ankergebied
(klik voor grote foto)

Vertrokken met het eerste rif, er staat 12knts (3Bft) uit westelijke richting. Iets ruimer dan aandewindse koers is de verwachting. Beetje rustig aan vertrekken, nog te onrustig allerlei inspannende dingen te doen. Overtocht is al voldoende.

De uitgezette koers gaat dwars door het ankergebied van de scheepvaart in. Blijft indrukwekkend om langs deze kolossen te varen.

Om 17.00u steek ik het 2e rif. De zee wordt onrustiger en golven bouwen op terwijl de wind aantrekt. De beloofde 16knts wind die krijg ik ook. Uitschieters naar 20knts zijn meer regelmaat dan uitzondering. Ik passeer ook de grens: ik ben in Engeland! Gastlandvlaggetje komt later wel.

Zo blijft het niet, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zo blijft het niet
(klik voor grote foto)

Rond 19.00u nader ik het olieveld. Hier had ik de koers op de westkardinaal gezet, maar ben door het verzet van de stroom noordelijker dan de geplande koers uitgekomen. Blijkbaar hadden ze dat bij het olieveld ook in de gaten en kreeg te horen dat ik er niet doorheen mocht. Nu had ik daar ook geen plannen toe. Overstag en met veel verzet a.g.v. de stroom, terug naar de koerslijn. Word ik nogmaals opgeroepen dat ik die westkardinaal toch echt tenminste met 500mtr ruimte moet passeren. Antwoorden met de vraag waarom dat ding dan geen 500mtr verder is gelegd lijkt me geen goed moment.

De golfhoogte begint vervelend te worden. Boot ligt goed, maar ik heb het steeds minder naar mijn zin, ben moe en heb het koud. Meer kleren aantrekken helpt niet. Voel me niet katterig of zeeziek. Een krentenbol bij de thee smaakt niet en dient als visvoer. Nog zeker 5uur voordat ik bij Lowestoft ben.

Aarddraaiing, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Aarddraaiing
(klik voor grote foto)

Tegen een uur of 11 neemt de wind af, zoals beloofd. Het schommelen blijft. Probeer al een paar uur steeds voor 20minuten mijn ogen dicht te doen. Om te voorkomen dat ik toch eens in slaap val heb ik de timer op mijn telefoon gezet en deze onder mijn zeilpak gelegd. Daarnaast staat er een alarm op de AIS (Automatic Identification System). Helaas zendt niet iedere boot dit signaal ook uit. En dan nog geen garantie dat er niks wordt geraakt, maar het zijn voorzorgsmaatregelen.

Om 01.50 CEST vaar ik eindelijk de haven van Lowestoft binnen. De lichtzee vormt voor iemand die deels kleurenblind is wel een uitdaging. Na het aanmelden op Ch14 bij Port patrol Lowestoft wijzigt de verticale rij van haveningangslichten van kleur en die zijn voor mij goed zichtbaar en vanaf daar is duidelijk waar de ingang is. Het stroomt nogal voor de ingang en als een krab kruip ik naar binnen, maar dan ben ik ook binnen. Ben er wel een beetje klaar mee na een overtocht van 15h40m.

Plekkie gevonden aan de steiger vlak voor het majestueuze havenkantoor Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club. Solo varend kan ik niet garanderen dat ik geluidloos naast een andere boot kan aanleggen en word er zelf ook niet heel enthousiast van als dat mij gebeurt.

Tijd om mezelf uit te pellen en bij te komen met een steigerbiertje in de kajuit. Het is een enerverende dag geweest. Om 03.00u te kooi.

Gevaren mijlen

Logboek begin1150 Nm
Logboek eind1246 Nm
Afgelegde afstand96 Nm

Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om......

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie