Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • sep 17, 2019
  • jun 16, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne

Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • jun 14, 2019

Vroeg door de brug met een dag motoren voor de boeg en een nieuw begin van de dag met water onder de vlonders.

Deel op  


Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Bij nacht en ontij opgestaan om door de brug te kunnen; deze draait twee uur voor hoogwater tot ongeveer 1,5u na HW. Samen met twee vissersboten verlaten we de binnenhaven. Ik leg aan stuurboord aan een gammel steigertje aan. Alleen varend is dit een type steiger waar ik het wat benauwder van krijg. Zal er wel mee te maken hebben dat ik ooit letterlijk tussen wal en schip terecht ben gekomen. Kwam er toen wat geschaafd vanaf...

Ik ga nog een paar uur slapen. Gepland vertrek rond 08.00u, maar lig hier zo onrustig dat ik na een uur slapen en nog een uur liggen wel geloof en ik ga ontbijten en klaarmaken voor vertrek.

Grijze ochtend bij vertrek Whitby, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grijze ochtend bij vertrek Whitby
(klik voor grote foto)

De rivier die in de haven uitkomt is aan het leegstromen en dat geeft me een behoorlijke stroom op de kont. Alle lijnen staan behoorlijk op spanning en met de motor in z'n achteruit geef ik stevig gas om de spanning eraf te halen. Een lijn loshalen betekent ook meteen dat de boot een eigen leven gaat leiden. Dit is een van de redenen dat je je lijnen op de boot beleg en niet op de wal. De verleiding om aan een lijn te gaan trekken die kan ik heel goed bedwingen. Doet me er aan denken dat we in de sluis van Bru lagen en ik de lijn opvang van een 36ft boot die zich ergens moest tussen wringen en dat de schipper roept: "trekken maar!".

Eenmaal buiten kan ik op de motor verder voorlopig; de paar knopen wind die er staat, vaar ik dood. Tijd voor koffie en een honing-stroopwafel.

Haveningang Newcastle, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haveningang Newcastle
(klik voor grote foto)

Tegen half vier motor ik twee massieve havenhoofden Newcastle binnen. Zo hier en daar wat stenen van wat ooit waarschijnlijk prachtige huizen waren met uitzicht op zee. Verder naar binnen vaar ik het industriegebied binnen. Meer afgeleid door het passagiersschip dat er ligt, vaar ik de haven ingang van Royal Quays Marina voorbij. De sluis draait 24u/d en dat geeft me een rustige nacht in de haven om het derde deel van de Millennium trilogie te kijken. Wat is die spannend.

Het moment dat je bij het opstaan naar de kombuis loopt voor een kop thee en watersporen ziet die er gisterenavond niet waren. Zo'n begin van de ochtend, dat ik de vlonder weghaal en daar 3 cm water zie staan. Proeven, zoetig van smaak. Ik pak het handpompje en natuurlijk zuigt dat ding weer eens keer niet en tegen de tijd dat ie het wel doet, gutst er net zoveel zweet van mij af als dat er onder de vlonder ligt.

Ongewenst water, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ongewenst water
(klik voor grote foto)

Tegen de tijd dat het droog is en droog lijkt te blijven eerst maar eens gaan hardlopen. Ik ga de komende dagen wel uitzoeken wat hier nou aan de hand is.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/006-Whitby-Newcastle

 

Gevaren mijlen

Logboek begin1406 Nm
Logboek eind1452 Nm
Afgelegde afstand46 Nm

Gerelateerde artikelen

Dartmouth naar Weymouth en het ronden van Bill of Portland

Dartmouth naar Weymouth en het ronden van Bill of Portland

Een paar dagen verkouden in het sfeervolle Dartmouth voordat ik door ga naar Weymouth en de......

Lees verder
Motortocht van Fowey naar Dartmouth

Motortocht van Fowey naar Dartmouth

Ik verlaat het toeristische Fowey richting Dartmouth. Hiermee gaat de omgeving ook een wat......

Lees verder
Motoren naar Falmouth en een heerlijke zeiltocht naar Fowey

Motoren naar Falmouth en een heerlijke zeiltocht naar Fowey

Verder in oostelijke richting. De vissersplaats Newlyn verlaten en vertrokken naar het gezellige......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha