Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • dec 6, 2019
  • jun 16, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne | Rondje Engeland, Solozeilen, Noordzee, Whitby, Newcastle,

Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne

 geplaatst
  • jun 14, 2019

Vroeg door de brug met een dag motoren voor de boeg en een nieuw begin van de dag met water onder de vlonders.

Deel op  


Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne

Bij nacht en ontij opgestaan om door de brug te kunnen; deze draait twee uur voor hoogwater tot ongeveer 1,5u na HW. Samen met twee vissersboten verlaten we de binnenhaven. Ik leg aan stuurboord aan een gammel steigertje aan. Alleen varend is dit een type steiger waar ik het wat benauwder van krijg. Zal er wel mee te maken hebben dat ik ooit letterlijk tussen wal en schip terecht ben gekomen. Kwam er toen wat geschaafd vanaf...

Ik ga nog een paar uur slapen. Gepland vertrek rond 08.00u, maar lig hier zo onrustig dat ik na een uur slapen en nog een uur liggen wel geloof en ik ga ontbijten en klaarmaken voor vertrek.

Grijze ochtend bij vertrek Whitby, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grijze ochtend bij vertrek Whitby
(klik voor grote foto)

De rivier die in de haven uitkomt is aan het leegstromen en dat geeft me een behoorlijke stroom op de kont. Alle lijnen staan behoorlijk op spanning en met de motor in z'n achteruit geef ik stevig gas om de spanning eraf te halen. Een lijn loshalen betekent ook meteen dat de boot een eigen leven gaat leiden. Dit is een van de redenen dat je je lijnen op de boot beleg en niet op de wal. De verleiding om aan een lijn te gaan trekken die kan ik heel goed bedwingen. Doet me er aan denken dat we in de sluis van Bru lagen en ik de lijn opvang van een 36ft boot die zich ergens moest tussen wringen en dat de schipper roept: "trekken maar!".

Eenmaal buiten kan ik op de motor verder voorlopig; de paar knopen wind die er staat, vaar ik dood. Tijd voor koffie en een honing-stroopwafel.

Haveningang Newcastle, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haveningang Newcastle
(klik voor grote foto)

Tegen half vier motor ik twee massieve havenhoofden Newcastle binnen. Zo hier en daar wat stenen van wat ooit waarschijnlijk prachtige huizen waren met uitzicht op zee. Verder naar binnen vaar ik het industriegebied binnen. Meer afgeleid door het passagiersschip dat er ligt, vaar ik de haven ingang van Royal Quays Marina voorbij. De sluis draait 24u/d en dat geeft me een rustige nacht in de haven om het derde deel van de Millennium trilogie te kijken. Wat is die spannend.

Het moment dat je bij het opstaan naar de kombuis loopt voor een kop thee en watersporen ziet die er gisterenavond niet waren. Zo'n begin van de ochtend, dat ik de vlonder weghaal en daar 3 cm water zie staan. Proeven, zoetig van smaak. Ik pak het handpompje en natuurlijk zuigt dat ding weer eens keer niet en tegen de tijd dat ie het wel doet, gutst er net zoveel zweet van mij af als dat er onder de vlonder ligt.

Ongewenst water, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ongewenst water
(klik voor grote foto)

Tegen de tijd dat het droog is en droog lijkt te blijven eerst maar eens gaan hardlopen. Ik ga de komende dagen wel uitzoeken wat hier nou aan de hand is.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/006-Whitby-Newcastle

 

Gevaren mijlen

Logboek begin1406 Nm
Logboek eind1452 Nm
Afgelegde afstand46 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie