Mooie zeiltocht van Newcastle naar Amble


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • feb 27, 2020
  • jun 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Mooie zeiltocht van Newcastle naar Amble | Rondje Engeland, Noordzee, Newcastle, Newcastle-upon-Tyne, Amble,

Mooie zeiltocht van Newcastle naar Amble

 geplaatst
  • jun 20, 2019

Gezellige afsluiting van St. Peters Basin, een brug die niet meer sluit en lekkere zeiltocht naar Amble.

Deel op  


Mooie zeiltocht van Newcastle naar Amble

Woensdag, regen gedurende een groot deel van de dag. Tijd om een beetje over het vervolg van de route te fantaseren. De volgende stop wordt Amble, vanaf zee gerekend 22Nm en vanaf St Peters Basin 30Nm en daarna Edinburgh, 100Nm na Amble. In overleg met de havenmeester mogen we zelf de brug van de haven bedienen en donderdagochtend bij HW (06.00u) aan de wachtsteiger aanleggen.

Espresso Martini cocktail, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Espresso Martini cocktail
(klik voor grote foto)

's Avonds willen we in de pub op de haven nog wat eten, maar als we daar om 18.45u aankomen, is de kok al bezig de keuken op te ruimen. Omdat we de zeekaart voor ons hadden liggen om te praten over de verdere route, kregen we ook de aansluiting van de havenmeester en iets later schoof daar een bekende van hem bij aan. Leuk is dat dit spontaan ontstaat en er zo ook allerlei do's en don't's worden gedeeld. Een daarvan is dat ik de route tussen Amble en Coquet island door had bedacht omdat je daar HW +/-2h tussendoor kunt (er staat dan voldoende water). Advies is om westelijk om het eiland te varen en ook Pan Bush vrij te houden.

We worden door de havenmeester en diens bekende uitgenodigd om mee te gaan naar een gave Latino eettent. Dit geeft een heel leuke en inspirerende avond met mooie gesprekken, veelal nautisch. Zo kregen we een filmpje te zien van een 67ft wedstrijdboot die in de haven te koop ligt. Aan SB wat schade, maar van binnen een prachtige balans tussen een wedstrijdboot en een boot om op te leven.

Brugwachter, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Brugwachter
(klik voor grote foto)

Donderdagochtend de boot verhuisd. Dan is het handig als je a) de sleutel van het hek meeneemt en b) als je die dan toegeworpen krijgt, dat dat ook binnen het hek is. Hoewel daar dan de kans is dat deze via de steiger in het water belandt. We moeten zelf de brug open doen. Die dan daarna niet meer dicht blijkt te gaan. Voel je je toch lullig.

Nog een paar uurtjes liggen, cappuccino, boot klaarmaken en om 10.30 vertrekken we richting zee. We hebben dan nog het staartje van de stroom mee op de rivier en daarbij staat ook de wind uit de goede hoek om het zeilend te doen.

Er staat meer wind dan voorspeld, voor de havenuitgang staat er tussen de 15kn en 18kn. Aan boord hebben we verschillende afspraken met elkaar, een daarvan is om het comfortabel te houden. In dit geval betekent het dat ik het eerste rif steek en we op alleen het grootzeil weggaan.

Zomervakantie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zomervakantie
(klik voor grote foto)

Eenmaal buiten glijdt de boot makkelijk naar de 7knt SOG. In dit tempo gaan we te vroeg bij Amble aankomen, maar de boot loopt wel heerlijk en gaan niet al te schuin waardoor het ook comfortabel blijft. Voor Geeske de eerste keer weer op zee en is daarmee nog niet ingeslingerd, maar wordt ook niet zeeziek.

Sailing

Bij Coquet Island is het een drukte met allerlei soorten vogels en wat heel leuk is, we zien de eerste papegaaiduiker (puffin), wat een grappige beestjes zijn dat.

Amble is a town, civil parish and seaport on the North Sea coast of Northumberland, England. It lies at the mouth of the River Coquet, and the nearby Coquet Island is visible from its beaches and harbour. The civil parish is called Amble by the Sea, and in 2001 had a population of 6,044, reducing slightly to 6,025 at the 2011 Census.

The Pevsner guide of 1992 says that "Today Amble is a not unpleasant small town but has few buildings of distinction." Of those, he records the church of St Cuthbert, which was originally constructed in 1870 and expanded in 1929, and its associated 1876-built vicarage. In addition, he notes some early Victorian terraces on Queen Street and North Street, as well as "a fragment of wall with a C 15 window, square-headed and of two trefoiled lights with uncusped sunk panels above. Though it may seem unlikely, this is an in situ fragment of the medieval manor house. It belonged to Tynemouth Priory and may have served as a monastic cell." This latter is found on High Street.

Vanaf een uur of drie zou er voldoende water staan om ook naar binnen te kunnen. We komen na 3’n aan, maar ik blijf dan wel met argusogen naar de dieptemeter kijken, zeker als ik deze zie terug lopen naar 2,7mtr. Het is opkomend water en dat maakt eventueel vastlopen minder erg. Voor geïnteresseerden, zoek op de site maar eens naar ’Straatje van Willem’.

Droogvallen in Amble, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Droogvallen in Amble
(klik voor grote foto)

Uiteindelijk zijn wel over de drempel van de haven en weer in dieper water. De toegewezen box blijkt met deze zijwind niet te doen. Boot op de kop van de steiger geparkeerd. Geeske is er ondertussen op afgestudeerd om de lazy bag (hoes om het grootzeil) dicht te krijgen en dat lukt haar ook. Ik gun me daar niet altijd de tijd voor en sla er alleen de zeilbandjes omheen. Het nieuwe grootzeil is een stuk stugger dan het vorige uitgezeilde grootzeil en daardoor laat het zich een stuk lastiger vouwen, zeker als het tijdens het laten zakken niet meteen netjes in flappen valt. Dit alleen voor elkaar krijgen vind ik een stuk lastiger.

Nog even langs de het toiletgebouw. Dit ziet er keurig verzorgd uit, en het heeft een privéruimte met een ligbad!

Tijd voor een ‘aangekleed’ steigerdrankje en daarna een wandelingetje om te constateren dat de tweede alinea van bovenstaande quote ook klopt. Eerst op zoek naar de hardware store voor wat fitwerk.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/008-Newcastle-Amble

Gevaren mijlen

Logboek begin1458 Nm
Logboek eind1485 Nm
Afgelegde afstand27 Nm

Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om......

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie