Klaarmaken voor vertrek rondje Engeland zeilen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • dec 6, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Klaarmaken voor vertrek rondje Engeland zeilen | Rondje Engeland, Solozeilen, Herkingen, Lowestoft, Noordzee,

Klaarmaken voor vertrek rondje Engeland zeilen

 geplaatst
  • jun 2, 2019

Het voorbereiden van een tocht van enkele maanden rond Engeland, afscheid nemen en vertrekken richting Lowestoft.

Deel op  


Klaarmaken voor vertrek rondje Engeland zeilen

Het is nog maar drie weken geleden dat Geeske en besloten dat ik een paar maanden ga zeilen. Om verschillende redenen lijkt dat voor mij de betere keus. Meisje gaat wel regelmatig opstappen en daarmee hebben we ook iets om naar uit te kijken.

Imray kaartenset, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Imray kaartenset
(klik voor grote foto)

Aanvankelijk was het idee om richting Spanje te varen. Een vriend heeft dat ook grotendeels solo gedaan en de beelden van het gebied spreken erg tot de verbeelding. Waar ik minder enthousiast over werd, was het oversteken van de Golf van Biskaje. Uit mijn reisplan van 2012 was een van de opties om rond Engeland te varen. Een tamelijk ambitieus plan, voor mij althans, maar dit weer uit de kast gehaald en gaan uitwerken. Als ik rond 02 juni wil vertrekken, dan heb ik best nog wat te doen.

Ik heb vrij veel mailcontact met iemand van het Zeilersforum, zien elkaar weinig en des te groters was het plezier om elkaar in Herkingen te treffen. Hoe lopen gesprekken soms? In ieder geval kwam het op enig moment over zelf broodbakken en dat zij een broodbakmachine aan boord hebben (incl. omvormer van 12v naar 230v) zodat zij in de tijd zij op de motor varen een brood kunnen bakken. Daarbuiten hebben ze een zeilboot. Enthousiast geworden over dit verhaal laat het vervolg zich raden. Het meel bij de Zuidmolen in Groesbeek was snel besteld en daags later stond er 25kg aan meelsoorten. Hier moet ik dan afzonderlijke mixen van maken. Het moment dat Geeske dit in mijn keuken aanschouwde, noemde ze mij een naïve dromer. Dit had meer te maken dat het ergens in de boot een plaats moet gaan krijgen naast al het overige, dat voldoende is om een weeshuis te voeden. Met het nodige herpakken en soms ook wat weggooien zijn er twee kofferbakken vol in de boot verdwenen.

De windvoorspelling fluctueren nogal over de dagen richting het weekend van begin juni. Aanvankelijk leek het erop dat zondagavond aan de oversteek beginnen een rustig windgat zou geven, maar dat verschuift naar de maandag. Gezien mijn masthoogte kan ik niet op elk moment de vaste brug bij de Roompot onderdoor, maar ligt het 2uur voor en na laagwater. Dit betekent dat ik maandagochtend rond 08.00u naar buiten kan.

Blije mams, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blije mams
(klik voor grote foto)

Daags voor vertrek nog even bij mams langs. Toen ik in 2012 voor 3 maanden wegging begreep ze het, kon ze via mijn site volgen en mailde ze met me. En nu, vertel ik haar wat ik ga doen, zegt ze het te begrijpen, gaat me missen en vraagt 5 minuten later weer wat ik ga doen. Of het haar helpt weet ik niet, maar ik heb een kaart van Engeland in haar kamer opgehangen waarop door de achterblijvers kan worden ingetekend waar ik ben en proberen dan ook met elkaar te Facetimen.

Het moment om te vertrekken nadert, ik merk dat ik aan het rekken ben, die nog even gedag zeggen, daar nog een praatje en uiteindelijk gooi ik om 11.30u los. Meisje stapt in Bruinisse nog even op om na de sluis afscheid te nemen.

Nog even saam, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Nog even saam
(klik voor grote foto)

Sluis is beredruk. De sluiscoach, inmiddels een bekend gezicht, roept verschillende boten aan met “naar voren, naar voren”. Met enige fantasie heeft dit veel weg van de voorzitter van de House of Parlement die de afgelopen maanden door alle Brexit-debatten ongekend populair is geworden met zijn “order, order”.

Dan is daar toch het moment om afscheid te nemen. Vind dit moeilijk en houden het beiden niet droog. Op zo’n moment speelt dan meteen de vraag “waarom wilde ik dit ook alweer?”. We zwaaien elkaar nog lang na en net buiten de kom rol ik de genua uit. Grootzeil mag beneden blijven. Eerst maar eens een beetje weer tot mezelf komen.

Verdriet verdrinken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Verdriet verdrinken
(klik voor grote foto)

Kruisen over de Oosterschelde. Wind heeft uitschieters tot 22knopen (5Bft). Voor de Zeelandbrug nog twee tuimelaars gezien, blijft leuk om deze rond de boot te zien.

Tegen 17.30 leg ik aan in een klein vissershaventje voor de Roompotsluis. Het is ook wel een beetje klaar voor vandaag, vertrekken vraagt meer energie dan gedacht. Terwijl ik kom aanvaren vraagt iemand van de kotter hoe diep ik steek. Veilige diepte. “Attent”, denk ik dan. Blijkt het de havenmeester te zijn.

Rustig stekkie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rustig stekkie
(klik voor grote foto)

Het ‘gegier’ van de wind helpt niet om me rustiger te voelen voor de oversteek. Eten en slapen terwijl wind en wat onweer overtrekken.

Gevaren mijlen

Logboek begin1128 Nm
Logboek eind1150 Nm
Afgelegde afstand22 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie