Dagje fietsen door Newcastle on Tyne


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jul 16, 2019
  • jun 19, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  •  Gregor
Dagje fietsen door Newcastle on Tyne

Dagje fietsen door Newcastle on Tyne

 geplaatst
  • jun 17, 2019

Zonnige dag om op onze vouwfietsen Newcastle-on-Tyne te verkennen en vooral de indrukwekkende Millennium Bridge te bekijken.

Deel op  


Dagje fietsen door Newcastle on Tyne

Hardlopen langs Hadrian's way, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hardlopen langs Hadrian's way
(klik voor grote foto)

De dag begonnen met een stukje hardlopen over het Hadrian's way, een pad dat in Newcastle upon Tyne langs de rivier voert. Rustig stuk om te lopen met mooie uitzichten.

The Hadrian’s Wall Path is a long distance footpath in the north of England, which became the 15th National Trail in 2003. It runs for 84 mi (135 km), from Wallsend on the east coast of England to Bowness-on-Solway on the west coast.[1] For most of its length it is close to the remains of Hadrian's Wall, the defensive wall built by the Romans on the northern border of their empire. This is now recognised as part of the "Frontiers of the Roman Empire" World Heritage Site.

Wikipedia on Hadrian's Wall Path 

Koffietijd, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Koffietijd
(klik voor grote foto)

Nu Geeske aan boord is, krijgen sommige spullen, vooral keukengerelateerd, een andere plaats toebedeeld. Geeske vindt dat ze het dan neerlegt op hun eigen plaats. Dit vertelt ze dan ook aan me en het helpt als ik dat dan ook registreer...

Beiden hebben een vouwfiets, elk van een verschillend formaat, aan boord en daarmee gaan we vandaag langs de unieke bruggen in de stad en het kasteel bezoeken.

millennium bridge, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
millennium bridge
(klik voor grote foto)

Over een van de bekendere bruggen, The Millennium Gateshead Bridge:

The unique design by Wilkinson and Eyre Architects and Gifford and Partners continues the tradition of innovative and cutting edge technology that is the hallmark of all the bridges over the River Tyne.

The bridge not only looks stunning but also uses precision engineering to tilt - like the opening of an eye. An amazing sight that simply must be seen in person.

Gateshead Millennium Bridge

Op afstand hebben we het openen en sluiten van de brug gezien. Heel indrukwekkend te zien hoe de brug als geheel kantelt in de lengterichting van de rivier. Maar het is ook interessant te zien hoe wordt omgegaan met het vuil op de brug en hoe dat in een bak onder het loopdeel wordt opgevangen en verwerkt.

timelaps

Het kasteel in de binnenstad van Newcastle upon Tyne biedt voor GBP8,50 dat je via de trappen naar de hoger gelegen delen kunt lopen en je kunt kijken naar een verzameling vaasjes waarvan de vraag is in hoeverre deze daadwerkelijk ook uit de tijd van het kasteel dateren. Als de restauratie aan de buitenzijde daar synoniem voor is, dan denk ik dat hier veel van de vaasjes zijn nagemaakt. Tijd voor een drankje bij een de pub's langs de rivier.

Gereformeerde kerk, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gereformeerde kerk
(klik voor grote foto)

Vlak voor het kasteel staat en prachtige kerk die de moeite van het bezoeken zeker waar is.

Hebben wel lol om zo samen door de stad te fietsen. De voetgangers kijken ons wel aan als we weer eens op de stoep fietsen, iets dat hier heel normaal is. Wat dan wel verwarrend is, aan welke kant moet je dan fietsen als zij zelf veelal aan de rechterkant lopen?

Een van de zijarmen van de River upon Tyne staat een gezellig aandoende pub waar je buiten prima een drankje kunt doen. Je zit dan aan de sluis Ouseburn Barrage, een sluis met afsluitingen die omhoog worden geheven.

Ouseburn barrage, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ouseburn barrage
(klik voor grote foto)

De weersverwachting voor de komende dagen laat een wat wisselvallig beeld zien. Woensdag vertrekken zou mooi zijn, maar dan wordt het weer een motordag en voor donderdag ziet het er naar uit dat we met een halvewindse koers naar Amble kunnen zeilen. Betekent dat we de boot woensdag rond HW aan de wachtsteiger buiten de haven gaan leggen zodat we donderdag op elk moment na HW weg kunnen; we hebben dan de stroom mee de rivier af richting zee.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/007-Newcastle


Gerelateerde artikelen

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Rond Engeland zeilen begint iets weg te krijgen van rond Engeland motoren. Aanvankelijk zeilend......

Lees verder
Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Lig een soort van verwaaid in Lossiemouth, wacht op beter weer, soms alleen en breng mijn eerste......

Lees verder
Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Een paar dagen tegen de kademuur in Lossiemouth gelegen, tijd voor mezelf en om de omgeving te......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha