Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • mei 24, 2019
  • Te water lating
  • Zeilen
  • Logboek
  •  Gregor
Zeilen met Pasen

Zeilen met Pasen

 geplaatst
  • apr 19, 2019

Een zonnige Pasen voorspeld en de boot is net weer te water gegaan en daarmee een mooi zeilweekend in het vooruitzicht.

Deel op  


Zeilen met Pasen

Grevelingen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Grevelingen
(klik voor grote foto)

Na het rockgeweld van de Jesus Christ Superstar donderdagavond, vrijdagochtend vertrokken naar de rust van de boot. Hoewel rust, er moet nog een genua op die vorige week een scheur in de luff (pees in het voorlijk van het zeil), de lijnen van de lazy jack hangen nog los en de boot moet worden ingeruimd. Het hijsen vorige week veroorzaakte bij mij enige stress, mede ingegeven omdat het te water gaan en optuigen al niet zo heel soepel ging. Iets met oorzaak en gevolg in verschillende volgorden en zich meermalen aandienend.

Onder service is de genua afgelopen week gerepareerd. Dit is wel het fijne van een zeilmaker in Nederland waar ik al langere tijd kom en die dan ook zorgt dat het geregeld wordt. Een nieuw zeil kost wellicht een paar euro meer dan bij de overzeese zeilmakers, maar voor mij betaald dat zich terug op momenten als deze. Reparatie is goed uitgevoerd en met enige inspanning laat het zich hijsen.

Rust, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Rust
(klik voor grote foto)

In de week voor de tewaterlating ook de lagers van de Furlex (rolsysteem voor de genua/fok) van vet voorzien. De handleiding voor het demonteren maakt er een beetje een zoekplaatje van, maar als je eenmaal de halve Furlex gedemonteerd hebt, dan kun je ook bij alle lagers. Schoongemaakt met remmenreiniger en opnieuw van lierenvet voorzien. Bij het indraaien van de genua was direct het resultaat van dit werk te ervaren: het loopt soepel. Dit i.t.t. vorig jaar waar we meermalen maar met moeite de genua ingerold kregen. Natuurlijk is dit nooit bij windkracht één...

Borreltijd, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Borreltijd
(klik voor grote foto)

Na een verlate lunch losgegooid en het water op. De zon brandt al behoorlijk voor deze tijd van het jaar en met een NO-wind kunnen we ruimewinds richting kustzijde van de Grevelingen. Wat een rust nog op het water, een paar verdwaalde boten, heerlijk de ruimte op het water. Het bruisen van het water langs de boot blijft toch een fijn geluid.

Gevaren mijlen

Logboek begin1009 Nm
Logboek eind1025,1 Nm
Afgelegde afstand16 Nm

Gerelateerde artikelen

Eerste ervaring Featherstream propellor

De tweeblads Flex-o-Fold is vervangen voor een vaanstandschroef en het luchtfilter is vervangen,......

Lees verder

Overgoten met Champagne

Met enig ceremonieel vertoon dopen we de Zeegier om tot Uisge Beatha....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie