Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jun 18, 2019
  • apr 27, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  •  Gregor
Tussenstop Brouwershaven

Tussenstop Brouwershaven

 geplaatst
  • apr 22, 2019

Rondje zeilen op een stille Grevelingen met Paasvreugde bij een vallend krukje en een verontwaardigde eigenaar.

Deel op  


Tussenstop Brouwershaven

Zaterdag een luierdag (of luier-dag)? Maakt ook niet zoveel uit, we hebben hardgelopen, althans de een geslaagdere poging dan de ander, de tijd genomen om eens verder te gaan in mijn boek (Life 3.0, mens zijn in het tijdperk van kunstmatige intelligentie), beetje kletsen en een voorstel bedacht om op de steigers statafels te maken. Plan voor bediening is nog open voor suggesties.

Tijd om los te gooien en rondje noordelijk van Veermansplaat richting Ouddorp te maken. We verbazen ons over de rust op het water en dan m.n. dat er zo weinig boten varen; het is geweldig zeilweer. Geeft wel alle ruimte om te spelevaren, bijv. door ook zonder consequenties een boei te missen.

Stiltegebied, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stiltegebied
(klik voor grote foto)

Voor de ingang van Brouwershaven ligt er aan BB een stukje water dat deels is afgezet, zowel met lijnen als met palen. Terwijl we bezig zijn om richting ingang te varen, zien we een afgeladen speedboot die richting uit varen en kort daarop horen we de havenmeester roepen: "die motorboot daar, u kunt daar beter niet invaren". De nuance, geweldig!

In Brouwershaven aangekomen krijgen we een plaats op de kopsteiger. Aan de binnenzijde ligt een motorboot van enig formaat. Op het achterdek zitten vier oudere mensen met op de tafel enkele flessen drank. Een steiger met ringen is wat lastiger aanleggen dan een met bolders of kikkers, zeker als er dan ook nog een krukje staat waardoor de steiger een soort van hindernisbaan wordt. Terwijl we bezig zijn met aanleggen en ieder aan een kant van de boot staan, gaat het krukje dat halverwege staat, het water in. De boot ligt nog niet vast dus ik zeg tegen de buren dat het krukje te water gaat. Dit levert enig verbaal commentaar op en er wordt opvallend makkelijk van de motorboot gestapt. Ik zou een pikhaak hebben meegenomen, maar nee, we krijgen de verwijten en of we maar meteen even €65 willen afrekenen. Het is een Krups krukje...  Verder wordt er geen moeite ondernomen anders dan ons verwijten dat het onze schuld is en moeten betalen. Dit gaat wel erg makkelijk. De verbijstering bij de bemanning is groot over zoveel ongetoetste aannames. Mijn vermoeden is dat het krukje al op scherp stond en dat het nu gevallen is, de mensen ook voor veel leed heeft behoed. Eenmaal vastgelegd haal ik van binnen de pikhaak en vis het drijvende krukje uit het water. Een zuur bedankje volgt. Tijd voor een lunch in het dorp.

Wakend oog, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wakend oog
(klik voor grote foto)

Aan boord hebben we sinds vorig jaar nog wel een intrigerende casus. Uisge Beatha heeft twee watertanken, een zit aan BB- en een SB. Deze tanks zijn middels een T-stuk met elkaar verbonden en het midden is aangesloten op de waterpomp. Als ik tank BB vul, dan stroomt deze op enig moment over, maar geeft de meter aan dat de tank half gevuld is. De tankmeter zit op de SB tank. Als ik de SB tank vul, dan krijg ik volgens de meter de tank helemaal gevuld. Als ik ga zeilen en de BB tank is gevuld, daarmee bedoel ik dat ik de tank via de vulopening aan BB heb gevuld, dan kan ik tijdens en na het zeilen gewoon water tappen. Vul ik de tank aan SB, dan kan ik tijdens en na het zeilen geen water tappen omdat de pomp droogloopt. Ik moet dan de pomp ontluchten en pas daarna kan ik water tappen. De tanks hebben inspectiegaten, maar die zitten zo vastgeschroefd, dat ik deze niet met kracht durf los te maken om schade te voorkomen. Wie het weet mag het zeggen, maar de wet van de pratende vaten is vooral met zichzelf aan het praten, lijkt het….

Borreltijd, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Borreltijd
(klik voor grote foto)

We sluiten een mooie zeildag af met een fijn bierplankje en mijmeren wat over de toch naar Antwerpen komend weekend waar Geeske de 10mijl van Antwerpen gaat hardlopen. Het getij voor vertrek op vrijdag is gunstig, rond half drie laagwater Hansweert en dan ligt 27Nm verderop de haven aan de Linkeroever.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Pasen_2019

Gevaren mijlen

Logboek begin1025,1 Nm
Logboek eind1038 Nm
Afgelegde afstand13 Nm

Gerelateerde artikelen

Solovlag uit de achterstag

Voor een week gaat de solovlag uit de achterstag; meisje komt vandaag aan boord....

Lees verder

Motorend naar St Peters Basin in Newcastle

Over de river Tyne van Royal Quays Marina naar St. Peters Basin, gelegen tegen het centrum van......

Lees verder

Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne

Vroeg door de brug met een dag motoren voor de boeg en een nieuw begin van de dag met water onder......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha