Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 22, 2019
  • Motor
  • Onderhoud
  •  Gregor
Klapschroef in de antifouling

Klapschroef in de antifouling

 geplaatst
  • apr 7, 2019

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne antifouling.

Deel op  


Klapschroef in de antifouling

Aangroei klapschroef, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Aangroei klapschroef
(klik voor grote foto)

Het aantal vragen over "welke antifouling op een (klap)schroef" zijn legio en het blijkt dat ervaringsdeskundigen niet ruim gezaaid zijn en als ze er zijn de meningen niet altijd even eenduidig. Overigens geldt dit niet alleen voor de klapschroef en mijn inschatting ook niet alleen voor een boot geldt.

Enkele jaren geleden werd ik op de Mets-beurs getriggerd door een schroef, een van een nogal groot formaat, die bekleed leek te zijn met wat voelde als siliconenrubber. De verkoper wist mij uit te leggen dat PropOne iets wegheeft van de huid van een haai. Op mijn vraag of hij hier ervaring mee had, antwoordde hij ontkennend.

PropOne, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

PropOne
(klik voor grote foto)

De aangroei op de Darglow Featherstream foldingprop had ik afgelopen zomer onderwater al gezien en eenmaal op het moment dat Uisge Beatha het water uit was, werd het beeld over aangroei niet veel beter. Een troost, zij het een schrale, het merendeel van de boten had forse aangroei en velen in ergere vorm dan mijn boot eruit kwam. Een bad azijn deed voor de klapschroef wonderen en kon geen beschadigingen ontdekken a.g.v. het invreten van schelpjes.

PropOne: No.1 foul release coating system for propellers and running gear.

Its non-toxic foul release coating means organisms can be easily dislodged once the boat is placed in drive. The coating prevents marine growth because it is slick NOT by chemically poisoning the environment.

De bestelling van 250ml PropOne, ik ben er nog van aan het bijkomen; €90 Het lijkt wel goud dat erop gesmeerd gaat worden. In bijgaand filmpje is duidelijk te zien hoe deze antifouling op de schroef wordt aangebracht. Op de site wordt ook aangegeven dat het product eerst PropGold heette.

Aanbrengen PropOne schroef antifouling

Voor het aanbrengen op mijn eigen schroef heb ik maar een fractie nodig van wat er in het potje zit. Beetje zonde gezien de hoeveelheid die ik uiteindelijk moet weggooien; het is twee-componenten en daardoor na menging niet te bewaren.

Schroef met PropOne, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Schroef met PropOne
(klik voor grote foto)

De tijd zal leren of dit product zijn werk doet en de Darglow Featherstream schoonhoudt.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, PropOne-antifouling


Gerelateerde artikelen

Inbouwen boiler

Inbouwen boiler

Voor warm water is het geen Quooker geworden, maar een Isotemp Basic boiler....

Lees verder
Nieuwe uitlaat elleboog

Nieuwe uitlaat elleboog

Een week geleden de gecorrodeerde uitlaat elleboog verwijderd en deze week gaat er een nieuw......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie