Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • mei 24, 2019
  • mei 16, 2019
  • Onderhoud
  •  Gregor
Kitrand tussen romp en kiel vervangen

Kitrand tussen romp en kiel vervangen

 geplaatst
  • mrt 26, 2019

De Sikaflex kit tussen de aanhechting van de kiel en romp opnieuw van Innotec kit voorzien.

Deel op  


Kitrand tussen romp en kiel vervangen

In 2016 / 2017, ik had de boot toen net een seizoen, zak ik tijdens de winterklussen dat de kitrand tussen de aanhechting van de kiel en romp aan het loslaten was. Deze kitrand er toen met een Fein multitool uitgesneden. De diepte van deze rand varieert van 1cm tot 2cm. Op sommige plaatsen is de rand gebogen en maakt het schoonmaken lastiger omdat je er minder goed bij kunt. Echter is toen het hele onderwaterschip gezandstraald en maakte dit niet zoveel.

Kitrand na 2 seizoenen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Kitrand na 2 seizoenen
(klik voor grote foto)

Na het zandstralen (Zie ook dit Youtube filmpje: Zandstralen Uisge Beatha) is het onderwaterschip in de expoy gezet, op de kiel is een andere expoxy gegaan dan op het polyester. Voor de kitrand is het behandelplan van Sikaflex gevolgd.

PRODUCTGEBRUIK
Sikaflex-291i is een product dat bij de jacht- en scheepsbouw zeer veelzijdig kan worden toegepast. Het is geschikt voor het maken van elastische, trillingsbestendige naadafdichtingen en kan ook worden gebruikt bij verschillende soorten afdichtingen zowel binnen als buiten. Sikaflex-291i hecht zeer goed op de in de scheepsbouw gebruikte materialen zoals hout, metalen, metaalprimers, laklagen (2 componentensystemen), keramische materialen en kunststoffen (GRP enz.). Sikaflex-291i mag niet worden gebruikt voor het afdichten van spanningscorrosiegevoelige kunststoffen (bijv. plexiglas, polycarbonaat).

In de warme en lange zomer van 2018 noodgedwongen meermalen onder de boot gedoken om de aangroei te verwijderen. Gedeelde smart is halve smart; was niet de enige boot met aangroei. Toen al was me opgevallen dat de kit op verschillende plaatsen niet hechtte. Als ik dat onderwater constateer, dan blijf ik ook in een soort van vertwijfeling achter. Het hele plan van de leverancier gevolg en dan laat het toch los. Veel tijd om er onderwater over na te denken heb ik niet, verbruik nogal veel lucht en moet dan toch naar boven.

Geen hechting, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Geen hechting
(klik voor grote foto)

In de winter van 2018 / 2019 de kitrand tussen de aanhechting van de kiel en romp opnieuw verwijderd. I.t.t. wat ik toen dacht, nl. dat de vorige keer bij het aanbrengen ik rand alleen had geschuurd, kon door Sikaflex desgevraagd niet worden verklaard waarom de kit had losgelaten. De bijna standaard argumenten als "heeft u het wel goed schoongemaakt", "u heeft het niet goed aangebracht" en "deze kit is er speciaal voor bedoeld, dus maakt u het schoon en breng het opnieuw aan" etc. tonen weinig verantwoordelijkheid. Op mijn suggestie om een stuk van de kit op te sturen om zo te zien wat er is misgegaan, werd niet ingegaan. Een ding was zeker, er komt niet opnieuw Sikaflex 291i onder. Wat dan wel?

Na enig zoeken en rondbellen ben ik bij Innotec uitgekomen.

Omschrijving Innotec Adheseal
Adheseal is een universele, oplosmiddelvrije afdichtingkit met sterk verlijmende eigenschappen. Adheseal is overschilderbaar met nagenoeg alle moderne verf- en laksystemen. Adheseal heeft een hechting op ondergronden zoals aluminium, staal, de meeste kunststoffen, hout, steen, glas, beton etc. Doordat de uitharding van het product plaatsvindt onder invloed van luchtvochtigheid is het zelfs onder water te gebruiken.

Kitrand schoonmaken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Kitrand schoonmaken
(klik voor grote foto)

De volgende spullen besteld:

  • Repaplast Cleaner AS: reiniger
  • Seal Guard: primer
  • Adheseal Wit: kit

De aanhechting wederom met de Fein multitool losgesneden en daarna schoon geschuurd. Soms zo het idee dat ik werk dubbel sta te doen...

Bijna als nieuw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Bijna als nieuw
(klik voor grote foto)

Het stappenplan van Innotec wijst zichzelf. De kit is alleen stroperig en daardoor lastiger aan te brengen, mede omdat ik dit ook boven mijn hoofd sta te doen. Hier is wel een oplossing voor, maar die is waarschijnlijk meer werk. Een voordeel van de kit is wel dat binnen een paar uur de antifouling er al overheen kan. Het proces van uitharden gaat daaronder gewoon door.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Aanhechting kiel romp


Gerelateerde artikelen

Klapschroef in de antifouling

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne......

Lees verder

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zijn er in vele uitvoeringen. Met een nieuwe donkerblauwe romp deze bescherming voor......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie