Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 19, 2019
  • jan 30, 2019
  • Onderhoud
  •  Gregor
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

 geplaatst
  • jan 30, 2019

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een zinkanode voor op de Volvo Penta 120S saildrive.

Deel op  


Klapschroef schoonmaken

Aangroei klapschroef, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Aangroei klapschroef
(klik voor grote foto)

De warme zomer heeft op de onderzijde van de boot duidelijk zijn sporen nagelaten, de romp had de nodige aangroei van allerlei schepsels. De klapschroef was er iets beter aan toe. Deze had ik al duikend al meermalen schoongemaakt, echter boven water bleek er vooral veel kalkaanslag op te zitten. Tussen de draaiende delen is het waarschijnlijk beschut om je daar als schelp te nestelen.

Klapschroef in Oxaalzuur, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Klapschroef in Oxaalzuur
(klik voor grote foto)

Klapschroef en rope cutter eraf gehaald en mee naar huis genomen. Begonnen met een bak gevuld met Oxaalzuur en een paar dagen weken. Af en toe roeren, maar dat mocht niet baten net zo min als het proberen schoon te borstelen. Dit vraagt om andere middelen.

Bij de plaatselijke supermarkt de hele voorraad schoonmaakazijn opgekocht. Met 18 flessen terug naar huis om het Oxaalzuur te vervangen voor schoonmaakazijn. De lege flessen gevuld met water en deze in de bak erbij gezet waarna alle onderdelen onder stonden. Na een paar dagen weken kon het kalk en andere aangroei er probleemloos van worden afgehaald. Resultaat een blinkend schone klapschroef.

Blinkend schoon, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Blinkend schoon
(klik voor grote foto)

Op de staat een kruiwagen vol schelpen; het resultaat van het schoonspuiten met de hogedrukreiniger van een van de boot uit de haven van de WSV Herkingen. Je zou zeggen dat je dit bij het varen toch gemerkt moet hebben.... Blij dat er bij niet zoveel vanaf kwam.

Kruiwagen aangroei, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Kruiwagen aangroei
(klik voor grote foto)

De Featherstream folding prop heeft twee 'eigen' maten anodes. De anode op de behuizing van de klapschroef heeft een inkeping voor het kunnen plaatsen van de rope cutter en de zogeheten puntanode heeft de schroeven uit het midden zitten zodanig dat hier geen standaard anode voor voorhanden en ik deze speciaal uit Engeland moet laten komen.

Anode, maatwerk, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Anode, maatwerk
(klik voor grote foto)

De anode op de behuizing is een redelijk standaard en hier kan ik de inkeping zelf maken. Nu alles thuis ligt meteen maar even een voorraadje gemaakt voor de komende vaarseizoenen en de maten overgenomen.

Voor het bewegelijk houden van de bladen van de klapschroef is de behuizing gevuld met vet. Hiervoor moet er een nippel op de behuizing worden gedraaid waarna met een vetspuit het vet kan worden ingebracht. Volgens de leverancier is het minstens eenmaal per jaar nodig om dit te doen, beetje afhankelijk van het aantal motoruren. Ik heb bedacht dat dit ook onderwater gedaan moet kunnen worden. Beetje opletten dat het nippeltje niet valt en nog iets bedenken om de vetspuit waterdicht te maken...

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Klapschroef


Gerelateerde artikelen

Klapschroef in de antifouling

Klapschroef in de antifouling

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne......

Lees verder
Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zijn er in vele uitvoeringen. Met een nieuwe donkerblauwe romp deze bescherming voor......

Lees verder
Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie