Rustdag in Ramsgate en motorend naar Blankenberge


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jun 15, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Rustdag in Ramsgate en motorend naar Blankenberge | Zomer 2018, Rondje kanaal, Ramsgate, Oostende, Blankenberge,

Rustdag in Ramsgate en motorend naar Blankenberge

 geplaatst
  • jul 23, 2018

Na de lange motordag naar Ramsgate bouwen we een rustdag in om daarna motorend naar Blankenberge te gaan.

Deel op  


Rustdag in Ramsgate en motorend naar Blankenberge

Vandaag een rustdag ingebouwd voordat we de oversteek naar het vaste land weer gaan maken; de plicht roept vanaf volgende week. De temperaturen zijn nog steeds hoog, afgelopen weken zijn bij ons de zeilpakken niet van de kapstok geweest. Om wel iets aan beweging te doen beginnen we de dag met een paar kilometer hardlopen. Mooie (wandel-)route langs de kust, maar dan bovenlangs over de boulevard. Na de eerste honderd meter gutst het zweet al van mijn lijf, dit ondanks dat we hebben afgesproken op een heel rustig tempo (7"/km) te lopen. Teug bij de boot hebben we toch 6km hardgelopen. Nu eerst ontbijten en douchen.

Nice view, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Nice view
(klik voor grote foto)

Dag rustig doorgebracht met aanvullen van de foerage en lezen in de hangmat, dat hierbij bijna een iPhone te water ging, daar hebben we het niet over... 's Avonds heerlijk Italiaans (restaurant Magnolia) gegeten in hetzelfde straatje waar ook de Yacht club is gevestigd.

Eetstraatje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Eetstraatje
(klik voor grote foto)

Woensdag 24 juli

Om 05.45 BST gaat de wekker. Met een slaperig hoofd richting douche om daar te ontdekken dat de codes gisterenavond zijn gewijzigd. Ben dan nog niet op mijn sterkst om met deze 'tegenslag' om te gaan. Terug richting boot blijken er meer mensen wakker en gelukkig iemand met wel de laatste code zodat er toch kon worden gedoucht. Door de continue warmte mogen douches wel wat kouder afgesteld worden i.p.v. de eenheidsworsttemperaturen. Briefje met de nieuwe codes zichtbaar naast de aankondiging achtergelaten...

Het water is spiegelglad als we de haven uitvaren. Telkens als ik dat in Ramsgate doe, moet ik denken aan de allereerste keer dat ik met Arjen wegvoer en op de marifoon klonk: "sir, you are approching shallow water." Buiten de tonnentjes is het meteen ondiep. Wel attent dat ze mee keken.

Koers uit de plotter naar de stuurautomaat en hier de komende uren vanaf blijven. We beginnen met een zuidgaande stroom en later vandaag twee shipping lanes over te steken. De gegeven weersverwachting laat voor vandaag weinig wind zien, een dagje motoren.

Als we de tweede shipping lane gepasseerd zijn, hebben we twee keuzes, doorvaren naar Oostende of de koers een paar graden noordelijk verleggen naar Blankenberge. We doen dit laatste omdat het morgenochtend tijd scheelt en het verschil met de vaartijd vandaag een anderhalf bedraagt. In de mooie middagzon motoren we verder.

Frietje eten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Frietje eten
(klik voor grote foto)

In Blankenberge hoort het er voor mij wel een beetje bij om bij het frietkot op het plein een frietje mayo te halen en dit dan aan de statafel op te eten. Hier raken we in gesprek met de eigenaar dezes. Hij vertelt dat hij in de hoogtij dagen, zo'n 10 jaar geleden, 18 frietkotten in het centrum had, maar door allerlei regelgeving het steeds moeilijker werd om deze draaiende te houden. Waar ik dan wel nieuwsgierig naar ben is hoeveel bakjes friet de man nou verkoopt. Hier kreeg ik indirect antwoord op, nl. dat het in diezelfde hoogtij dagen één ton aardappelen per dag per frietkot was, dus 18ton aardappelen beschikbaar hebben per dag. Best veel.

Gevaren mijlen

Logboek begin757,5 Nm
Logboek eind828 Nm
Afgelegde afstand71 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie