Oostende naar Ramsgate


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jun 15, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Oostende naar Ramsgate | Rondje kanaal, Zomer 2018, Oostende, Ramsgate, Noordzee,

Oostende naar Ramsgate

 geplaatst
  • jul 8, 2018

Vanuit de herrie van Oostende de zonnige Noordzee overgestoken naar Ramsgate.

Deel op  


Oostende naar Ramsgate

Het is 04.30u als de wekker gaat, we gaan oversteken naar Ramsgate. Bij het ontbijt nog even de laatste weergegevens bekijken. Voor het tweede deel gaat de wind eruit, maar het eerste deel is de voorspelling een bakstag windje rond de 8-12 knts. Tijdens het ontbijt leer ik dat Knäckebröd eten op dit tijdstip nogal kraakt in je hoofd...

Nog voor vertrek geeft Geeske al aan zich niet lekker te voelen, maar wel door wil. Ze verbaast zich er ook over omdat we alleen nog maar bezig zijn de zeilen te hijsen dan wel uit te rollen. Eenmaal buiten de havenhoofden gaat zij liggen. Onderwijl pakt de boot snelheid en met een bakstag windje geniet ik van het ontwaken van de ochtend. Mooie luchten ontvouwen zich.

Ontwaken op zee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ontwaken op zee
(klik voor grote foto)

Als Geeske voor de tweede keer boven komt kan ik even een half uurtje liggen. Zekerheidshalve houd ik laarzen en life jacket aan. Verwacht niet in slaap te vallen. Doet me wel terugdenken aan de eerste keer dat ik met de Hanse de oversteek naar Ramsgate maakte, het waaide behoorlijk en er zaten flinke rollers tussen. Daarbij nog niet gewend aan de Hanse, die ik toen net een paar maanden had. Dat was in 2006. Nu voor het eerst met de Dehler naar de overkant en voel ik me daar een stuk zekerder bij.

Daar ligt Ramsgate, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Daar ligt Ramsgate
(klik voor grote foto)

Het voordeel van het oversteken vanuit Oostende is dat het in een dagtocht kan en er maar een shipping lane is waar je rekening mee hebt te houden. Bij het oversteken maar een schip waar we de koers voor verleggen en die roept ons ook op. En hoewel ik antwoord, komt er geen reactie meer. Een vertraging op zijn radar van mijn ingezette koerswijziging wellicht.

Ergens ruim na de shipping lane zie ik een strandluchtbed drijven zonder iemand erop. Je vraagt je dan toch af wat daar is gebeurd....

Haveningang Ramsgate, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haveningang Ramsgate
(klik voor grote foto)

Na vijf uur heerlijk zeilen zakt de wind in en gaan we verder op de onderwatergenua. Ondertussen ook de stroom tegen richting Ramsgate, en als we dan al wel land zien, dan duurt het nog zo'n tijd voordat we er zijn. Uiteindelijk na 10uur varen lopen we Ramsgate binnen en feliciteer Geeske met haar eerste oversteek met een zeilboot.

Gevaren mijlen

Logboek begin409 Nm
Logboek eind473,20 Nm
Afgelegde afstand64 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie