Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 19, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Onverwachte verrassing

Onverwachte verrassing

 geplaatst
  • jul 7, 2018

Vandaag wordt me duidelijk waarom de boot maar niet op snelheid komt zodat we uiteindelijk meer profijt van de stroom hebben. 

Deel op  


Onverwachte verrassing

Op wekkertijd wakker. Gisteren besloten eens een kijkje onder de boot te gaan nemen omdat ik vind dat de boot nog steeds niet op snelheid komt, ook niet bij het motoren. Bij maximaal vermogen kom ik net aan de 6 knts. Eenmaal na 7'n vind ik dat ik wel iets meer geluid kan gaan maken en pak snorkel en vinnen. Plons erin, temperatuur valt mee. Eenmaal mijn hoofd onderwater word ik niet blij en valt de DNF van de 40 Mijl van Bru op zijn plaats.

Aangroei onderwaterschip, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Aangroei onderwaterschip
(klik voor grote foto)

Dit ga ik niet al snorkelend kunnen schoonmaken en haal met iets meer geluid een duikset uit de bakskist. Van de Lagun tafelpoot heb ik nog plastic stelplaten liggen die als schrapper kunnen worden gebruikt. Met duikset en al terug het water in en begin te schrapen. Ik vind dit zo niet grappig en baal ook behoorlijk, alleen helpt dat me nu niet. De schelpjes en andere aangroei gaan er tamelijk makkelijk af, alleen werken onderwater vraagt een hoog luchtverbruik. Het flesje dat ik heb ik maar 7ltr. Gelukkig ben ik rond met schoonmaken als ook de fles leeg is. 1400liter lucht verbruikt. Het wordt ook wel tijd dat ik eruit ga omdat de schelpjes langzamerhand ook in mijn zwembroek zitten. Voelt niet heel prettig.

Na het douchen terug aan boord komt de geur van gebakken eieren met spek mij tegemoet en blijken er handgeperste sinaasappeltjes te staan. Heerlijk!

Koffie met stroopwafel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Koffie met stroopwafel
(klik voor grote foto)

We vertrekken een uurtje later richting Hansweert. Er staat geen zeilbare wind en motoren die kant uit. Het duurt toch gauw twee uur voordat we het Kanaal door Zuid-Beveland door zijn, maar daar wacht ons twee knopen stroom mee de Westerschelde af. Ook hier geen wind.

Invaren sluis Hansweert

Het Straatje van Willem laten we aan stuurboord liggen en terwijl Geeske ijverig haar best doet door de stapel Elseviers te komen en nieuws met mij te delen ben ik ondertussen bezig te bedenken of Oostende vandaag wel een goed voorstel is. Het is dan nog 40Nm varen en de stroom gaat zich met een paar uur tegen ons keren. Nu de Uisge Beatha een glad onderkantje heeft, loopt de boot ook veel beter. Denk dat Arjen van deze wetenschap niet blij is geworden... We besluiten dat Breskens voor vandaag ook oké is. De koperen ploert vraagt ook energie en het bijtanken is pas net begonnen.

Hooge Platen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Hooge Platen
(klik voor grote foto)

Eenmaal aangelegd lopen we via de havenmeester naar de watersportjuwelier. De lijn aan een van de stootwillen is gemaakt van 3-strengs geslagen lijn. Deze laat zich lastig aan de reling vastmaken en hoewel ik dit al 12 zo doe, is met enige aansporing, het tijd voor verandering. We kopen een kernloze lijn, dus alleen de mantel van een lijn. Kan ik aan boord een oog eraan splitsen. Wel wordt me verzocht de oude dan nu ook weg te gooien...

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Kanaal

Gevaren mijlen

Logboek begin362,28 Nm
Logboek eind385,02 Nm
Afgelegde afstand23 Nm

Gerelateerde artikelen

De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder
Eerste sup-ervaring

Eerste sup-ervaring

Heerlijke warme zeildag en vandaag voor het eerst op een sup gestaan en gepeddeld....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie