Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • mei 24, 2019
  • jul 7, 2018
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Onverwachte ontmoeting

Onverwachte ontmoeting

 geplaatst
  • jul 6, 2018

Vakantie is begonnen, veel zon, weinig wind en een kortstondige opstapper. Maar ook fijn weer om het nieuwe grootzeil te hijsen.

Deel op  


Onverwachte ontmoeting

Volle bak, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Volle bak
(klik voor grote foto)

Het is al weken lang zonnig en wind uit een noordelijke hoek. Een fijne hoek om zuidwaarts te gaan, want we hebben vakantie! Hectische weken geweest en beiden er ook aan toe. Een kar met boodschappen en spullen, voldoende om een weeshuis te voorzien, vertrekken we richting sluis. Telefoon. Een kennis die op zoek is naar een Dehler 36 of 39 vraagt of we aan boord zijn. "Dat niet, maar varen richting Grevelingensluis", is mijn antwoord en nodig hem uit bij de sluis aan boord te stappen. Hij komt op dat moment uit Kats.

Vrijdag al willen vertrekken blijkt een goed plan, er liggen maar twee boten voor de sluis. Dat zal morgen wel anders zijn.

Volle bak, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Volle bak
(klik voor grote foto)

Onze lijnen worden aangepakt en maken kennis. Tot vandaag alleen telefonisch contact gehad. Afgelopen winter was wel het plan dat zij aan boord zouden komen, maar toen was het nogal een zooitje binnen. Niet echt uitnodigend. Ineens een extra paar handen bij het invaren en dat geeft de man de gelegenheid om gewapend met de camera, in de boot rond te kijken. Zij willen drie maanden gaan varen en vragen zich af of een Dehler 36 dan voldoende ruimte geeft.

Nearly selfie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Nearly selfie
(klik voor grote foto)

Ik vertel hem dat ik deels solo en deels met opstapper drie maanden rond het kanaal heb gezworven op een Hanse 311. Vrouw wil graag de ruimte van een Dehler 39 en voor hem lijkt een Dehler 36 helemaal ok. Daarbij, hij wil de boot ook alleen kunnen zeilen. We kletsen nog wat terwijl hij de boot stuurt om daarna op de meldsteiger aan de Oosterschelde kant afscheid te nemen. Wij gaan richting Wemeldinge.

Relaxmodus, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Relaxmodus
(klik voor grote foto)

Vandaag nog meer spannends, het nieuwe grootzeil gaat omhoog. Het Vectran grootzeil van Hagoort knispert en is stug, maar eenmaal omhoog zien we beiden een enorm verschil met de äardappelzak" die er vanaf kwam. Het vorige was dan ook inmiddels 16jaar oud. De variërende wind geeft alle gelegenheid om te trimmen en te spelen. Staat er heel mooi op. Het is ook zodanig uitgebouwd dat het voorbij de achterstag komt, maar dat zou geen probleem geven. Ik denk dat het wel vraagt om meer plaatselijke slijtage in de gaten te houden. Een ding is wel zeker, ik kan hoger aan de wind varen.

Plooien trimmen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Plooien trimmen
(klik voor grote foto)

Na zeehonden te hebben gespot in het Brabants vaarwarter leggen we begin van de avond aan in Wemeldinge. Eerste avond vakantie en laten we voor ons koken. Op verschillende tafels staan de telefoons ingesteld op het voetbal. De Belgen winnen uiteindelijk. Zij wel.

Gevaren mijlen

Logboek begin352 Nm
Logboek eind362,28 Nm
Afgelegde afstand10 Nm

Gerelateerde artikelen

Geweldige 10mijl van Antwerpen

Weken van trainen worden beloond bij een druiligere 10Mijl van Antwerpen en afgesloten in een......

Lees verder

Zeilend naar de 10 mijl van Antwerpen

Lang weekend zeilen naar Antwerpen om op de Linkerover hard te gaan lopen tijdens de 10 mijl van......

Lees verder

Tussenstop Brouwershaven

Rondje zeilen op een stille Grevelingen met Paasvreugde bij een vallend krukje en een......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie