Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
16 jul 2018 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 350 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Heen en weer naar Brighton

Ontdekken van Brighton met diverse vervoersmogelijkheden om er uiteindelijk weer in terug te komen.

Heen en weer naar Brighton

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRoute plannen in de schaduw(klik voor grote foto)

Begonnen om maatregelen te nemen om de 'koperen ploert' uit de kuip te houden. Het zilverachtige doek ligt al een tijd naast de naaimachine om er een zonnetent van te maken. Bij aanvang van de vakantie vond ik dat het doek ook prima kan functioneren zonder dat het is afgewerkt en er een lijntje in is genaaid.

In de tussentijd legt er een boot naast ons aan. Het gebruikelijke praatje over waar ze vandaan komen enzo. De schipper laat weten dat ze uit Dover komen. Ik geef daar mijn mening over dat dat best een eind is. De schipper zegt dat dat wel meevalt. Hun dochter beaamt mijn mening.

Rond het ontbijt tocht richting Portmouth uitgewerkt. Willen kijken of we nog een paar dagen in de Solent kunnen doorbrengen voordat we aan de terugtocht beginnen. Ik kon toen nog niet bevroeden dat die terugtocht maandag al vorm kreeg.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportPier van Brighton(klik voor grote foto)

Gewandeld naar de pier. Het is een drukte vanjewelste op deze warme zondag. Velen liggen op het kiezelstrand te zonnen of lopen met ontbloot bovenlijf over de boulevard. Een dichtregel die ik eens tegenkwam, schiet me te binnen:

Wie de badgasten bekijkt
begrijpt waarom de zee
zich elke dag
twee keer terugtrekt
van: G. Durnez

Na een uitgebreide lunch iets van de boulevard keren we terug. Mijn voeten doen het niet meer om nog een paar kilometer te wandelen. Daar is een oplossing voor; ook hier een elektrisch treintje. Deze trein, uitgevonden door Magnus Volk rijdt nog altijd tussen de pier en het begin van de haven. Lees ook de website van deze uitvinder: Volk's Electric Railway

Op het plein aan de overkant van de haven is een groot tv-scherm opgesteld. Niet voor de WK-finale voetbal, maar voor de tenniswedstrijd op Wimbledon: Dokovic-Anderson. Heel sfeervol en gemoedelijk zitten de mensen met koelboxen deze wedstrijd te kijken.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWimbledon Djokovic-Anderson(klik voor grote foto)

Maandag 16 juli

Geeske is gaan hardlopen over het pad dat in oostelijke richting langs de haven loopt. Dit pad voert je vervolgens langs de indrukwekkende krijtrotsen. Ook als wandeling zeer aan te bevelen.

Plan is vandaag naar Portmouth te gaan. Voorspelling is een knoop of 10 wind uit WZW, precies de richting die wij ook gaan. Vertrek: 1,5u voor HW Dover.

De stroom rond Selsey Bill wil je graag mee hebben, daarom ook iets eerder vertrokken.

Gaandeweg trekt de wind aan en komt Solent Coastguard met een windmelding dat het einde dag richting de 5-6Bft gaat a.g.v. het koude front dat zich aan het ontwikkelen. Dit front was op de kaarten al wel te zien, maar voor vandaag was er geen voorspelling dat de wind naar die sterkte zou oplopen. In middels kruizen we met 18knts wind in de richting van Selsey Bill. Het eerste rif is dan al gestoken.

Een van de afspraken die we vooraf hebben gemaakt, is dat het wel comfortabel aan boord moet zijn. De wind tegen stroom maakt dat er venijnige golven aan het ontstaan zijn en de golven bouwen op. Hoewel de boot het prima doet, wordt er wel aan onze afspraak getornd. We keren om.

Opeens is er een ruime tot voordewinds rak te zeilen dat de nodige aandacht bij het sturen vraagt. De koers is zo wel een stuk prettiger. Met nog een paar keer gijpen komen voor de haveningang van Brighton uit. Binnen is het proppen omdat een deel van de haven uitgebaggerd gaat worden. Iets dat je volgens mij als haven in het hoogseizoen, niet wilt.

De havenmeester vangt ons op en als hij hoort waarom we weer in Brighton zijn, zegt hij: "sailing should be fun".

Log begin: 550,1 Nm
Log eind: 577,6 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)