Eastbourne naar Ramsgate


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jun 15, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Eastbourne naar Ramsgate | Zomer 2018, Rondje kanaal, Eastbourne, Dover, Ramsgate,

Eastbourne naar Ramsgate

 geplaatst
  • jul 23, 2018

Dag waarin veel wordt gemotord, een beetje gezeild en Siri niets van navigatie begrijpt, kortom onderweg van Eastbourne naar Ramsgate.

Deel op  


Eastbourne naar Ramsgate

Veel te vroeg op, naar gedroomd, dan duurt het wakker en actief worden ook meteen een stuk langer. Een fijne douche helpt dan wel. In de vroege ochtenduren is de schutting in Eastbourne eens per half uur, kwam ik bij toeval achter. Hebben we meteen een deadline om tegenaan te werken. Ruim voor 06.00u liggen we in een volle sluis. De boot die na ons nog probeert erin te komen, mag er niet in. De sluismeester staat druk te gebaren aan de Duitse boot om de marifoon aan te zetten, maar hij vindt geen gehoor en de deuren gaan dicht.

Windstille ochtend, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Windstille ochtend
(klik voor grote foto)

De wind laat het afweten deze ochtend. Gaat een lange dag motoren worden. Alle tijd om logboek bij te werken, hoewel dat wat tegenstrijdig klinkt.

Geeske wil graag de tochtberekening doen voor de terugtocht. We willen van Ramsgate oversteken naar Blankenberge, dan door naar de Roompotsluis en vanaf daar naar binnen richting Zierikzee of St. Annaland. Complicerende factoren zijn de waterstand bij Blankenberge, ik heb daar tenminste 2meter water nodig en de doorvaart bij de Roompotsluis kan alleen bij LW +/- 1uur i.v.m. de vrije doorvaarthoogte. Tijdens mijn RYA Yachtmaster vond ik dit soort sommen al een klusje, laat staan als je twe weken hebt meegekeken.

Geeske in gesprek met Siri, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Geeske in gesprek met Siri
(klik voor grote foto)

Wat Geeske niet uit de verschillende bronnen kon vinden waren de afstanden. De Reeds Nautical Almanac 2009 bood geen antwoord, daarom besloot ze te doen wat alle tieners doen, nl. Siri raadplegen. Dit leverde hilarische antwoorden, maar geen afstand. Gelukkig is daar nog de vertrouwde kaart met meetpasser. Doet het altijd...

De wind trekt wel aan, echter varen we bijna voordewind en een zeil zetten heeft geen zin omdat je de zogezegd 'dood' vaart door de stroom die we mee hebben. Tegen de tijd dat we Dover voorbij zijn staat er een kleine 6Bft. Nog steeds pal van achteren. De fok alleen is voldoende om redelijke snelheid te maken en kan de motor uit.

Niet gemarkeerde ondiepte, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Niet gemarkeerde ondiepte
(klik voor grote foto)

De route vanaf Dover naar Ramsgate kan op verschillende manieren, maar niet in een rechte lijn, want er liggen ondieptes. Wij hebben de route langs de binnenzijde gekozen, ook een met weinig betonning. Nu is dat niet zo erg omdat op de plotter goed te zien is waar de ondieptes zitten. Vervelende wordt als een ondiepte niet niet op de Navionics-kaart staat en er ook geen markeringen te zien zijn.

's Avonds in de pub The Churchill Tavern gegeten. Deze bevindt zich aan de weg boven de gallerijen, dus via de trappen vanaf de haven naar boven en dan linksaf. Na 150mtr aan je rechterhand zit deze pub. Bij binnenkomst valt de typisch Engelse sfeer van een pub op en de pub-quiz die op punt van beginnen staat. Eenmaal bezig blijkt dat het serieuze vragen zijn en als niet-native speaker vraagt het ook nog eens veel concentratie om de met tongval gestelde vragen te begrijpen. Eten is gevarieerd en goed.

Gevaren mijlen

Logboek begin695 Nm
Logboek eind758,4 Nm
Afgelegde afstand63 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie