Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 19, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
East Cowes naar Eastbourne

East Cowes naar Eastbourne

 geplaatst
  • jul 22, 2018

Hoewel de plaatsnamen anders doen vermoeden, gaan we vandaag van het Oostelijk halfrond terug naar het Westelijk halfrond waarbij we al zeilend ook de hoogste snelheid met deze boot tot nu toe aantikken.

Deel op  


East Cowes naar Eastbourne

Redelijk goed geslapen. Het merendeel van de pijn in voeten en rug is verdwenen en fit genoeg om een duikje te maken om het onderwaterschip verder schoon te maken. Nooit zo'n heel fijn idee om dit in een haven te doen... Bril en snorkel en die laatste vooral inhouden.

Coastal path, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Coastal path
(klik voor grote foto)

Vertrek vanuit East Cowes om 10.30, 3u voor LW Dover.

Bij vertrek nauwelijks wind. Eenmaal Cowes uitgedraaid worden we aangesproken door de bemanning van een rubberbot met het verzoek afstand te houden omdat de open bootjes eraan komen waar met blinden wordt gezeild. Wat een gewelidig initiatief, en ja ze slingeren een beetje, maar who cares: zij zeilen!

Halverwege trekt uit het niets de wind aan tot 15-17knts, witte kopjes op het water en de boot heeft ineens zin om de gang erin te zetten. Op een ruimewindse koers waarbij we rond de kentering zitten kunnen we makkelijk op de golven surfen terwijl deze onder ons door rollen. Heerlijk!

Surfen langs Selsey Bill

Vlak voor Selsey Bill krijgen we de stroom echt mee en zien we de 'wasmachine' van onrustige golven voor ons. Deze Dehler 36 laat zich er goed doorheen sturen zonder uit het roer te lopen, iets dan niet kan worden gezegd van de Victoire 1044 vlak voor ons. We gaan er ruim onderlangs en als we Selsey Bill eenmaal zijn gepasseerd, passeren we ook deze boot die in East Cowes naast ons lag. Ondertussen tikken we voor het eerst sinds dat ik deze boot heb, de 11kn SOG aan!

Beachy Head, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Beachy Head
(klik voor grote foto)

We hebben wind schuin achter en de stroom mee, daarmee wordt de zee ook wat rustiger. De koers is 90gr onderweg naar Beachy Head. Langzaamaan wordt de wind minder en als we Brighton zijn gepasseerd moet de motor het overnemen. Einde vakantie eens uitrekenen van het aantal vaaruren hoeveel er daarvan motoruren zijn. Ik denk dat we over de 50% zitten, Geeske schat in minder. We gaan het zien. Na het ronden van Beachy Head trekt niet onverwacht de wind aan en rollen we de fok. Het opdoeken van het nieuwe grootzeil is best een klus omdat het zo stug en om dit op een schommelende boot en net boven je macht te doen, maakt soms wat onzeker. Hier moet ik wel een oplossing voor zien te vinden.

Beachy Head geconcentreerd voorbij, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Beachy Head geconcentreerd voorbij
(klik voor grote foto)

Tegen negen kunnen we de monding van Eastbourne invaren. De sluis staat al klaar en samen met de Victoire 1270 Libelle worden we geschut. De altijd nieuwsgierige voorbijgangers op de sluis blijven staan en sommigen begroeten ons, in het NL.

Het is druk in de haven, maar gelukkig kunnen we aan bakboord na de sluis een plek krijgen. De 'buren' mogen naar de Noordhaven, dan kan je dus de brug door voordat je erin of eruit kunt. Ik had de sluismeester daarvoor uitgelegd dat wij om 06.00u weg willen en dat de Noordhaven niet zo in het plan past als we ook nog een tijd aan slapen willen besteden. Eerst een aankomstborrel omkleed met kaasplank. Truste!

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Kanaal

Gevaren mijlen

Logboek begin632,4 Nm
Logboek eind695 Nm
Afgelegde afstand63 Nm

Gerelateerde artikelen

De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder
Eerste sup-ervaring

Eerste sup-ervaring

Heerlijke warme zeildag en vandaag voor het eerst op een sup gestaan en gepeddeld....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie