Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
23 jun 2018 |
Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 512 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Klemmen overloop verplaatst

De klemmen voor het verstellen de kar op de Lewmar overloop naar de kuiprand verplaatst.

Klemmen overloop verplaatst

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportLewmar Traveller(klik voor grote foto)

Op mijn Dehler zit een Lewmar overloop (traveller) waarbij de klemmen voor het positioneren van de zogeheten kar, daar waar ook de grootschoot aan zit, ook op de kar zitten. Door het (te) grote stuurwiel is er nauwelijks bij de schoot, maar ook bij de lijnen om de kar te positioneren, te komen. Je kijkt eens rond je heen en ziet dat het slimmer en simpeler kan door de klemmen naar de kuipbank te brengen. Daardoor wordt het ineens mogelijk om de traveller te verplaatsen zittend in het gangboord.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKuiprand(klik voor grote foto)

Om dit mogelijk te maken moet er een blokje met wieltje en een klem, op de kuiprand komen. Het blokje heet heel toepasselijk opstaand blok of staand blok en het klemmetje is een schootklem. De lijn van mijn overloop is 8mm, dus staand blok en klem zijn daar op afgestemd. Wat ik lastig vind te bepalen, is welke breeksterkte moet zo'n staand blok dan hebben? De grootste kracht komt erop in geval van een klapgijp. Een beetje rek op de lijn van de overloop helpt om die klap op te vangen, naast bijv. een bulletalie. Uiteindelijk een keuze gemaakt voor de volgende set:

  • Ronstan C-cleat groen, medium, zwarte basis; MM RF5410G
  • Ronstan C-cleat rood, medium, zwarte basis; MM RF5410R
  • Ronstan schootgeleider camcleat medium, grijs; MM RF5017
  • Harken bullet staand blok 096; OD HK096

Het direct bevestigen op het polyester is misschien vragen om problemen als er (veel) meer kracht op komt te staan, daarom wil ik een rostvrijstalen plaatje van 3mm achter het polyester plaatsen zodat de krachten daarop worden opgevangen en verdeeld.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRVS plaatje(klik voor grote foto)

Boren in roestvrijstaal (rvs) vraagt een paar dingen, nl:

  • een scherpe niet te spits geslepen boor;
  • snijolie of vet;
  • een boormachine die langzaam kan draaien en als daar kracht op staat, het ook blijft doen.

Als je dit zo'n beetje hebt, dan is het mogelijk om van die mooie lange krulspaanders te maken. Aan boord heb ik een accuboormachine en die blijkt in de laagste stand heel goed instaat om bij de nodige druk op de boor, toch rustig te blijven draaien. Rustig is hier wel het toverwoord. ook voor mij...

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportCreatief(klik voor grote foto)

Begonnen aan de SB-zijde, want daar zit een bakskist zodat ik ook makkelijk aan de achterzijde de RVS-plaat er tegenaan kan houden, moertjes kan aandraaien. De BB-zijde is (natuurlijk) lastiger omdat de binnenschaal, de schaal voor afwerking van het grove polyester, geen luikje heeft om bij de achterzijde van het polyester van de kuipbank te komen. Het enige luikje dat er zit, is een luikje om de bouten waarmee de overloop vastzit, te bereiken. Luikje zagen?

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportBlok met klem(klik voor grote foto)

Enkele jaren geleden een Fein multitool gekocht en daar al zoveel plezier van gehad en hiermee is het ook weer prima te doen om een stukje uit het polyester te zagen. Geschat waar het luikje moest komen en bijna natuurlijk verkeerd geschat. Nog wel voldoende om erbij te kunnen komen. Het geheel aftekenen zodat BB en SB op gelijke hoogte zitten. Het vraagt wel enige creativiteit om een RVS-plaatje vast te houden terwijl ik aan de buitenzijde aan het aftekenen ben.

Boutjes in de kit gezet alvorens deze erin te zetten. Een behulpzame buurman hielp om de boutjes erin te draaien terwijl ik ergens onderin lag om de moertjes tegen te houden. Tevreden met het resultaat en op vakantie hier ook het eerste plezier van hebben. En die kleuren van de klemmetjes.....


 Meer foto's in het album

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)