Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • jun 18, 2019
  • dec 5, 2018
  • Onderhoud
  •  Gregor
Gecorrodeerde zekeringhouder

Gecorrodeerde zekeringhouder

 geplaatst
  • jun 28, 2018

Zekeringhouder van Paneel 328 op een onmogelijke plaats en dan ook nog gecorrodeerd.

Deel op  


Gecorrodeerde zekeringhouder

Na de winterseizoen viel de helft van het instrumentenpaneel Panel 328 uit. Niet direct, maar na een poosje varen. Op zich niet heel erg, behalve dat niet meer kon worden afgelezen hoeveel diesel er in de tank zit en wat het niveau in de watertank is.

Achter het instrumentenpaneel zit een een bedradingspaneel (aansluitingen van stekker XS1 zijn N, S1 en S2) waar vandaan het instrumentenpaneel zijn spanning vandaan haalt. Hier hoort de accuspanning op te staan. Meting leerde dat in geval van uitval rond de 5volt op stond. Waar is dat bedradingsschema als je het nodig hebt? In ieder geval niet aan boord en ook niet bij Dehler noch bij de nieuwe leverancier Hanse. De leverancier van Panel 328 kon het wel repareren. Dit voor slechts €168,- ex. btw en verzendkosten. Maar hoe kan je dat aanbieden als je niet weet wat er aan de hand is? Kreeg wel het aansluitschema van het paneel.

Zekeringhouder

Na enig prutsen de draden kunnen herleiden tot achter de hoofdschakelaars. Niet dat je het paneel dan makkelijk kunt losmaken, maar toch. Het blijkt dat er achter het paneel twee zekeringen zitten, een voor elke hoofdschakelaar, t.w. een voor de startaccu en voor de boordnetaccu's. Zo'n fijne plaats.... Conclusie na enig meten was dat de contacten in de zekerhouder gecorrodeerd waren. Na dit te hebben opgelost werkte alles weer naar behoren.


Gerelateerde artikelen

Solovlag uit de achterstag

Voor een week gaat de solovlag uit de achterstag; meisje komt vandaag aan boord....

Lees verder

Motorend naar St Peters Basin in Newcastle

Over de river Tyne van Royal Quays Marina naar St. Peters Basin, gelegen tegen het centrum van......

Lees verder

Motoren van Whitby naar Newcastle on Tyne

Vroeg door de brug met een dag motoren voor de boeg en een nieuw begin van de dag met water onder......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha