leestijd
  • 1 min.
 geplaatst
  • feb 20, 2019
 gewijzigd
  • mrt 25, 2018
 categorie
  • Motor
  • Onderhoud
 auteur
  • GregorGregor
Nieuwe uitlaat elleboog

Nieuwe uitlaat elleboog

 geplaatst
  • mrt 19, 2018

Een week geleden de gecorrodeerde uitlaat elleboog verwijderd en deze week gaat er een nieuw gemaakte RVS elleboog op de motor.

Deel op

Nieuwe uitlaat elleboog

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRVS uitlaat elleboog(klik voor grote foto)

Nu de elleboog van de uitlaat van de motor (Volvo Penta MD2030) is verwijderd kan worden begonnen een nieuwe te plaatsen. Ook hier rekent Volvo Penta weer fraaie bedragen voor: €350,- Gelukkig op het Zeilersforum die heeft aangeboden een nieuwe elleboog te lassen, deze wordt dan van roestvrijstaal gemaakt.

De moeilijkheid van een uitlaatbocht als deze is, dat er in de buitenste buis ook een buis aan de binnenzijde moet worden gelast. Door de binnenste buis gaan de uitlaatgassen en via de buitenste buis wordt het buitenwater vanuit de motor langs de binnenste buis gespoeld om zo de rookgassen te koelen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRVS uitlaat elleboog(klik voor grote foto)

Ergens ligt er nog een idee om met Arduino of Raspberry PI (micro computers) de temperatuur van het koelsysteem en de uitlaat te gaan meten. Ter voorbereiding hiervan gevraagd een busje met gasdraad op de uitlaat elleboog te lassen. Als het plan tot uitwerking komt, dan hoef ik alleen nog maar twee gaatjes te boren, een door de elleboog en een door de moer, en daar een temperatuursensor in te monteren. Zal me benieuwen wanneer deze erin zit...

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportGlimmende elleboog(klik voor grote foto)

Zaterdag de elleboog opgehaald om deze na een fijn en smaakvol verblijf in Bergen op Zoom er zondag op de motor te monteren. Hier ben ik dan nog snel tweeënhalf uur mee bezig: nieuw draadeind in het spruitstuk plaatsen, de soms ietwat kromme draadeinden recht maken, gaatje toch iets ruimen, maar dan past het geheel ook! Voor het vastzetten van de moeren keramisch vet gebruikt. Hopelijk krijg ik de moeren een volgende keer iets makkelijker los dan de vorige versie.

Testen laat nog even op zich wachten omdat de hele motor is afgetapt.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Exhaust elbow