Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • apr 19, 2019
  • mrt 25, 2018
  • Motor
  • Onderhoud
  •  Gregor
Nieuwe uitlaat elleboog

Nieuwe uitlaat elleboog

 geplaatst
  • mrt 19, 2018

Een week geleden de gecorrodeerde uitlaat elleboog verwijderd en deze week gaat er een nieuw gemaakte RVS elleboog op de motor.

Deel op  


Nieuwe uitlaat elleboog

RVS uitlaat elleboog, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

RVS uitlaat elleboog
(klik voor grote foto)

Nu de elleboog van de uitlaat van de motor (Volvo Penta MD2030) is verwijderd kan worden begonnen een nieuwe te plaatsen. Ook hier rekent Volvo Penta weer fraaie bedragen voor: €350,- Gelukkig op het Zeilersforum die heeft aangeboden een nieuwe elleboog te lassen, deze wordt dan van roestvrijstaal gemaakt.

De moeilijkheid van een uitlaatbocht als deze is, dat er in de buitenste buis ook een buis aan de binnenzijde moet worden gelast. Door de binnenste buis gaan de uitlaatgassen en via de buitenste buis wordt het buitenwater vanuit de motor langs de binnenste buis gespoeld om zo de rookgassen te koelen.

RVS uitlaat elleboog, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

RVS uitlaat elleboog
(klik voor grote foto)

Ergens ligt er nog een idee om met Arduino of Raspberry PI (micro computers) de temperatuur van het koelsysteem en de uitlaat te gaan meten. Ter voorbereiding hiervan gevraagd een busje met gasdraad op de uitlaat elleboog te lassen. Als het plan tot uitwerking komt, dan hoef ik alleen nog maar twee gaatjes te boren, een door de elleboog en een door de moer, en daar een temperatuursensor in te monteren. Zal me benieuwen wanneer deze erin zit...

Glimmende elleboog, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Glimmende elleboog
(klik voor grote foto)

Zaterdag de elleboog opgehaald om deze na een fijn en smaakvol verblijf in Bergen op Zoom er zondag op de motor te monteren. Hier ben ik dan nog snel tweeënhalf uur mee bezig: nieuw draadeind in het spruitstuk plaatsen, de soms ietwat kromme draadeinden recht maken, gaatje toch iets ruimen, maar dan past het geheel ook! Voor het vastzetten van de moeren keramisch vet gebruikt. Hopelijk krijg ik de moeren een volgende keer iets makkelijker los dan de vorige versie.

Testen laat nog even op zich wachten omdat de hele motor is afgetapt.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Exhaust elbow


Gerelateerde artikelen

Klapschroef in de antifouling

Klapschroef in de antifouling

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne......

Lees verder
Inbouwen boiler

Inbouwen boiler

Voor warm water is het geen Quooker geworden, maar een Isotemp Basic boiler....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie