Warmtewisselaar schoonmaken


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jun 15, 2024
  • Motor
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Warmtewisselaar schoonmaken | Warmtewisselaar, Koelvloeistof, Volvo penta, Coolant, Impeller, Intercooler,

Warmtewisselaar schoonmaken

 geplaatst
  • feb 12, 2018

Hoe je met een aspergepan en azijn de warmtewisselaar (intercooler) van zijn schelpjes kunt ontdoen.

Deel op  


Warmtewisselaar schoonmaken

Terwijl het koelwater (coolant) uit de motor (MD2030d) is, is het ook een mooie gelegenheid de warmtewisselaar te controleren. Nooit eerder deze pijp met allemaal afzonderlijke buisjes uit de motor gehaald. Deze pijp heeft veel weg van een zogeheten Gatlingkanon, een mitrailleur met een roterende loop.

Schoepjes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Schoepjes
(klik voor grote foto)

Begonnen met dichtzetten van de buitenboordkraan en aan de zijde van de waterpomp de rubberen afdichting los te maken. Hier komen twee schoepjes van een impeller uit vandaan. Dit verbaast me behoorlijk; als je de impeller vervangt en ziet dat er een of meerdere schoepjes ontbreken, dan ga je op zoek waar deze zijn, althans ik wel, maar dit geldt blijkbaar niet voor het bedrijf waar de vorige eigenaar de motor heeft laten onderhouden.

Verstopping, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Verstopping
(klik voor grote foto)

De eerste aanblik is dat schelpjes en andere organismen zich in verschillende pijpjes hebben vastgezet. Om de pijp eruit te halen moet ook aan de uitlaatzijde de rubberen afdichting losgemaakt worden. De ruimte om het rubber uit model te drukken zodat het losgehaald kan worden, is niet heel groot. Hierna is de warmtewisselaar uit het motorblok te schuiven. Een lampje aan de ene zijde en kijken aan de andere zijde leert dat er niet veel licht aan het eind van de tunnel is.

Thuis gezocht naar een passende bak. Kreeg als voorstel de wasbak in de badkamer te gebruiken. Sommetje gemaakt en blijk tenminste 18liter azijn nodig te hebben. Ik trek de pannenla open en mijn oog valt op de aspergepan. Hij past er voor de helft in. Na enig overleg mag ik deze en uitsluitend deze pan, gebruiken.

Weken warmtewisselaar, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Weken warmtewisselaar
(klik voor grote foto)

Voor het schoonmaken is ook een oplossing van oxaalzuur te gebruiken. Belangrijkste is dat het middel ontkalkt en het koper niet oplost. De warmtewisselaar kost bij de Volvo Penta dealer slechts 810 euries.

Voor het slapen gaan de warmtewisselaar doorgeblazen zodat de losse stukken eruit gaan en daarna deze omgedraaid zodat de andere helft kan weken.

Warmtewisselaar, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Warmtewisselaar
(klik voor grote foto)

Het doorprikken van de afzonderlijke gaat goed met een geurstokje van Ritual. Wel een gebruikte nemen... Nog even met een schuursponsje de laatste restjes kalk verwijderen en de warmtewisselaar ziet er weer als bijna nieuw uit. Nu nog kijken of ik het uitlaatspuitstuk kan schoonmaken.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Boiler


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie