leestijd
  • 2 min.
 geplaatst
  • feb 20, 2019
 categorie
  • Motor
  • Onderhoud
 auteur
  • GregorGregor
Aftapplug plaatsen

Aftapplug plaatsen

 geplaatst
  • feb 3, 2018

Aftapplug voor het makkelijk aftappen van de koelvloeistof gemonteerd.

Deel op

Aftapplug plaatsen

De Volvo Penta MD2030d is niet voorzien van een aftapplug voor de koelvloeistof. In het onderhoudsboek van de motor zie ik geen opmerkingen waaruit blijkt dat eerder de koelvloeistof is vervangen. Dit zou kunnen betekenen dat het inmiddels zo'n 16jaar in de motor zit. Kan me dat eigenlijk niet voorstellen, daarom zekerheidshalve dit jaar de koelvloeistof vervangen, mede ook omdat ik bezig ben een boiler te monteren.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDopsleutel en plug(klik voor grote foto)

Het ontbreken van een aftapplug op de MD2030d maakt aftappen er niet makkelijker op. De motor is ook zo krap ingebouwd dat een melkpak onder de motor schuiven om de koelvloeistof op te vangen niet te doen is. Een pomp voor het afpomp van olie biedt uitkomst om hiermee zoveel als mogelijk koelvoeistof uit de motor te zuigen. Dan blijft er nog steeds een paar liter achter....

Voor de aftapplug heb ik een aftapkraantje voor een CV-installatie gebruikt. Deze aftapkraantjes hebben een maat van 1/2" en met een verloopnippel van 3/4" naar een 1/2" past dit kraantje ook op de MD2030d. De plug op de motor is voorzien van een vierkante kop. Hier past steeksleutel 16-17 op, echter er is geen ruimte om kracht te zetten. Een passende dopsleutel moet 12-kantig zijn omdat een zeskantige, zoals op de foto is te zien, niet past.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportEnig geweld(klik voor grote foto)

Gelukkig bleek mijn buurman een setje te hebben. Dopmaat 21 past op de vierkante plug. Nog wat verlengstukken om buiten de motorruimte te komen en dan kracht zetten. Ik moet er niet aan denken dat ik nu doorschiet, dan is de schade aan mezelf niet te overzien.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAftapplug(klik voor grote foto)

Eenmaal los de aftapplug erbij gehouden om die er meteen op te draaien en zo iets gecontroleerder de koelvloeistof op te vangen. De uitloop van het aftapkraantje vooraf recht gevijld waardoor deze bij het indraaien vrij blijft van de het oliefilter.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportCoolant circulatie(klik voor grote foto)

Nu alle koelvloeistof uit de motor is enkele bekertjes water door de motor laten stromen om restanten die zijn achtergebleven uit de motor te spoelen. Hier kwam wel enige drab mee. Meteen maar even twee 3/8" slangtules geplaatst waar later de slangen op kunnen om de boiler te verwarmen als de motor draait.

Heb zo'n vermoeden dat de warmtewisselaar van deze MD2030d tot op heden nooit is schoongemaakt. En zo vult de kluslijst zich....