Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • mei 24, 2019
  • mrt 2, 2018
  • Onderhoud
  •  Gregor
Lekkage koelboxdeksel

Lekkage koelboxdeksel

 geplaatst
  • jan 9, 2018

Een niet-sluitende koelboxdeksel, een ontwerpfout, een bouwfout of slechte kwaliteitscontrole?

Deel op  


Lekkage koelboxdeksel

Als de compressor van de koelbox om de vijf minuten aanslaat op een niet te warme dag, dan valt dat op. Op de Hanse had ik een vergelijkbare ervaring, alleen was daar de deksel een plaatje hardboard van 2cm en hier is het een deksel van 5cm. De wanden van de koelbox zijn hier ook dikker, hoewel niet veel dikker.

Box onder keukenblad, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Box onder keukenblad
(klik voor grote foto)

Wintertijd, een mooi moment om te bekijken wat nou de oorzaak is van het regelmatige aanslaan. Tot die tijd er geen aandacht aan willen besteden en besloten me er ook niet aan te storen. Een soort wederzijdse acceptatie.

Het was me wel opgevallen dat het trespa van de deksel koelbox koud aanvoelde. Tegen de onderzijde is een polyester bakje gelijmd. Deze met de Fein Multitool losgezaagd om te constateren dat er piepschuim in is gemaakt ter isolatie. Daar is niet direct winst te behalen door dat te veranderen.

Gescheiden deksel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Gescheiden deksel
(klik voor grote foto)

Nu bak en deksel los zijn van elkaar kan ik wel opmeten of de bak goed aansluit op de constructie van de koelbox. De hoogte t.o.v. het keukenblad opgemeten en blijkt dat niet alle hoeken eenzelfde hoogte laten zien. De bak van de koelbox die onder het keukenblad is gelijmd, die is er dus niet vlak onder gehangen. Dit is iets dat ik niet had verwacht, zeker niet bij een Dehler.

Gescheiden deksel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Gescheiden deksel
(klik voor grote foto)

De oplossing voor deze constatering is redelijk recht-toe-recht-aan, door de randen van de bak te voorzien van een siliconen tochtstrip, onderzijde van de deksel erin te leggen, enkele dotten polymeerkit op het piepschuim en dan de trespa plaat erop zodanig dat deze op gelijke hoogte ligt van het keukenblad. Het hoogteverschil in een hoek is 15mm.

Vrije ruimte, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Vrije ruimte
(klik voor grote foto)

Eenmaal droog sluit de deksel strak in de bak. Om te zorgen dat de deksel aangetrokken blijft maak ik een snap-sluiting in de deksel. Nu wachten op warmer dagen.

Degene bij Dehler die de koelbox onder het keukenblad heeft gehangen had zeker een slechte dag. Een bouwfout, maar ook een fout bij de kwaliteitscontrole. Of 8mm moet binnen de marge liggen...


Gerelateerde artikelen

Klapschroef in de antifouling

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne......

Lees verder

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zijn er in vele uitvoeringen. Met een nieuwe donkerblauwe romp deze bescherming voor......

Lees verder

Kitrand tussen romp en kiel vervangen

De Sikaflex kit tussen de aanhechting van de kiel en romp opnieuw van Innotec kit voorzien....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie