Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
12 dec 2017 |
General, Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 253 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Proefstuk schilderen

Proefstuk met twee componentenverf schilderen als voorbereiding voor het schilderen van de romp.

Proefstuk schilderen

De romp van mijn Dehler is verkrijt, behoorlijk verkrijt en dat is met poetsen niet meer te herstellen. Na het schilderen en poetsen van het dek wil ik ook de romp gaan schilderen. Nu heb ik geen ervaring met het schilderen van twee-componentenverf daarom eerst maar eens een proefstuk maken. De boot is in sommige opzichten best een experiment, maar om dit nu meteen op het meest zichtbare deel van de boot te doen, dat gaat me wat ver.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportChemist(klik voor grote foto)

Eerst maar eens met De IJssel Coatings overlegd hoe dit schilderen aan te pakken en op basis daarvan een stappenplan op gesteld wat er gedaan moet worden. Het schilderen van Double Coat twee-componentenverf zal in essentie niet veel moeilijker zijn dan een een-componentenverf. De verwerkingstijd is wel een punt van aandacht, hoewel die iets is te rekken door tijdig na de inductietijd een paar procent verdunner toe te voegen en tijdens het schilderen dit te herhalen. Feitelijk vergelijkbaar dat je zelf ook moet drinken om je vochtgehalte op peil te houden.

Met dit in het achterhoofd een plaat hout uit de berging gehaald; wie wat bewaart, heeft wat. Deze plaat geschuurd met Mirka Abranet schuurpapier. Dit schuurpapier heeft als groot voordeel dat het veel beter stof kan afvoeren en mede daardoor minder snel volloopt. Tijdens het aanmaken en induceren van de verf de plaat ontvet met Double Coat verdunner. Een half uur na het aanmaken van de verf kan de Double Caot worden aangebracht.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportPrimer(klik voor grote foto)

Voor het aanbrengen wordt een roller of kwast geadviseerd. Spuiten kan ook, maar dat kan ik weer niet en heb daar de middelen niet voor, hoewel dat nog wel is op te lossen. Als roller kan een kortharige mohair roller gebruikt worden of een schuimroller met een heel fijne structuur. Beide rollers heb ik liggen. De mohair roller voor gebruik eerst over plakband rollen om de losse haartjes eruit te halen.

De boot heeft een drietal witte strepen en dat betekent veel afplakken. Moet je nu na het aanbrengen van elke laag het afplakband opnieuw aanbrengen of kan er over het afplakband heen worden geschilderd? Mooie gelegenheid dit met extra dun afplakband te proberen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportOpstaand randje(klik voor grote foto)

Op de plaat twee stroken afplakband aangebracht, een om na elke laag te verwijderen en een om gedurende het aanbrengen van de verschillende lagen te laten zitten. Het aanbrengen van de eerste laag verf is eenvoudig, het hout zuigt, daarom de eerste laag maar als primer beschouwt. Halverwege het drogen een strip plakband verwijderd. Dit laat als verwacht een minieme opstaande rand achter. Ter voorbereiding van de volgende laag Double Coat. Bij de huidige temperatuur, binnen, is een volgende laag met ongeveer 24u aan te brengen. De IJssel Coatings heeft op haar site de procedure gedetailleerd uitgeschreven.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportGlad en strak(klik voor grote foto)

De laag aangebracht met de mohair roller laat toch enige voelbare vezels achter. Deze laag doorgeschuurd met Mirka Abranet en als laatste laag een laag met een schuimroller aangebracht. Dit laat een glad en glanzend oppervlak achter. Het afplakband dat ondertussen vier lagen over zich heen heeft gehad, is eenvoudig te verwijderen. Betekent wel dat voor een laag in een andere kleur het afplakband stotend moet worden aangebracht, dus zonder overlappingen het nog niet geschilderde deel. Zodra de lagen Double Coat op het vrijboord zijn aangebracht, moet ik de hele romp schuren voordat de laatste lagen blanke UV-lak erop gaan. Daarmee zijn ook de oneffenheden weggewerkt.

The proof of the pudding is in the eating...


 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, DD lak schilderen

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)