Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
30 okt 2017 |
General, Zeilen,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 242 keer bekeken. | Leestijd: 1 min.

Lierhandel verzaagd

Het verzagen van de lierhandel om zo schaafwonden aan handen tegen te gaan.

Lierhandel verzaagd

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportLierhandel doorgezaagd(klik voor grote foto)

Uisge Beatha is voorzien van een praktische buiskap die middels RVS-buizen op de boot is gemonteerd. Hij beschermt tegen overspatten buiswater en regenbuien, als je maar dicht genoeg tegen de kajuitopbouw gaat zitten. Het kajuitdak is voorzien van twee lieren, een aan bakboord en een aan stuurboord. Het bedienen van deze lieren gebeurt met een Lewmar lierhandel. Bij de boot zijn twee maten meegeleverd, een die helemaal niet past en een die een beetje past. Dat beetje passen komt omdat je de lierhandel niet kunt ronddraaien zonder tegen de rvs-stangen van de buiskap aan te komen. Je kunt erover twisten of het frame van buiskap te krap is gemaakt of dat de kleinst meegeleverde lierhandel toch nog te groot is.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportOnderdelen lierhandel(klik voor grote foto)

Het frame aanpassen is een dure oplossing omdat dan ook het doek van de buiskap moet worden aangepast. Een nieuwe lierhandel kan, maar ook dat is niet een heel goedkope oplossing. Waarom dan niet de brede kop van de lierhandel afzagen?

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVerlaagde lierhandel(klik voor grote foto)

De constructie van de lierhandel is tamelijk simpel. Waarom dan zo duur? De kop die deze Lewmar afgezaagd waardoor het handvat smaller wordt en de hoogte ook wordt verlaagd. Hierdoor creëer ik ruimte om de lierhandel te kunnen ronddraaien zonder de buiskap te raken. Iets dat ook schaafwonden scheelt. Om het ontstane gat te diechten heb ik een dop gebruikt die onder een stoelpoot zit, wel een grote dan; de binnenmaat is 32mm.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)