leestijd
 • 3 min.
 geplaatst
 • feb 20, 2019
 categorie
 • Zeilen
 • Logboek
 • Tochten
 auteur
 • GregorGregor
Beweegbare brugwachter

Beweegbare brugwachter

 geplaatst
 • sep 2, 2017

De laatste dagen van week zeilen zijn aangebroken. Ter lering samen een lijn gesplitst om vervolgens de week smakelijk samen af te sluiten.

Deel op

Beweegbare brugwachter

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportZeelandbrug(klik voor grote foto)

Vanaf Zierikzee (WSV) houd ik rekening met een half uur om bij de brug te komen. Iets te ruim, maar beter te vroeg dan te laat. Als we dan om 09.30u op de Zeelandbrug aanvaren horen we een discussie over de marifoon over de draaitijd; de brugwachter zegt dat hij niet gaat draaien tegen een naastgelegen schip. Al varend onderstaande tabel bestudeerd en uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat de brug omhoog zou moeten. Daarop klinkt het volgende argument, nl. dat de boten nog te ver weg zijn. Nu zal de brugwachter o.b.v. zijn ervaring en de camera's die er staan best een inschatting kunnen maken, maar hoe langer de discussie duurt, hoe minder tijd tot de bloktijd en dan liggen we een half uur voor de brug te draaien. Uiteindelijk wordt het signaal rood/groen en gaat er iets gebeuren. Binnen de bloktijd passeren we de brug. Ik denk dat er in de communicatievorm van het onderstaande bericht wel ruimte voor verbetering is, en ben daar ook voor beschikbaar.

Zeelandbrug

De Zeelandbrug wordt voor alle scheepvaart 24 uur per dag op alle dagen van de week bediend. Hierbij geldt de beperking dat tussen 22.00 uur en 06.00 uur de beroepsvaart via de sluizen te Vlissingen prioriteit heeft. De brug wordt op afstand bediend vanaf het Centraal Bedieningsgebouw in Vlissingen.

Bloktijden

Een bloktijd is een periode dat de brug alleen beschikbaar is voor het wegverkeer. Op alle dagen tussen 05.30 uur en 23.00 uur gelden de volgende bloktijden voor de Zeelandbrug:

 • van 5.55 tot 6.08
 • van 6.22 tot 6.38
 • van 6.52 tot 7.08
 • van 7.22 tot 8.25
 • van 9.36 tot 9.52
 • van 16.35 tot 17.25

Daarnaast elke dag bloktijden van .05 tot .25 en van .35 tot .55uur: Brug kan open van .25 tot .35 en van .55 tot .05

Gedoe achter ons gelaten, zeilen gehesen en met een mooi koersje en een kop koffie in de hand zeilen we naar St. Annaland.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportZo dus!(klik voor grote foto)

De middag deels besteed aan het verlengen van een reeflijn, want de lengte genoemd in de manual van de boot had wel een meter langer gemogen. Een stuk dyneema van 1,5mtr en 6mm dik gehaald en het boek van De Lijnenspecialist, Handboek knopen en splitsen van moderne lijnen uit de kast gehaald. Bijbehorende splitsnaalden heb ik er destijds voor mijn verjaardag bijgekregen. Tekeningen en uitleg zijn redelijk zelfverklarend, alleen om het aansplitsen van een dyneemalijn aan een Cruiser 24-lijn voor het eerst te doen, dat is best een klus.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVerlengd(klik voor grote foto)

"Je ziet het pas als je het doorhebt", dat geldt ook een beetje voor het splitsen. Van een afstand aanschouwt is het best komisch om twee universitair geschoolden te zien stoeien met een paar stukjes lijn. Duurt dan ook niet lang voordat er iets alcoholisch bijkomt. Uiteindelijk lukt het om de lijnen op een juiste manier door te halen en over elkaar te stropen. Van de anderhalve meter dyneema blijft uiteindelijk 60cm (!) verlenging van de bestaande lijn over. Beetje jammer, maar wel genoeg lengte.

's Avonds heerlijk gegeten bij Buutengaets.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDe avond valt(klik voor grote foto)

02 September

Om de nodige beweging te krijgen, de dag begonnen met een wandeling langs de dijk. Mooie vergezichten nu het laagwater is, een vrouw achter een rollator die verhaalt over haar woonomgeving, heel rustig en vredig.

Nog een laatste sluis en de oversteek naar Herkingen. Het zit er weer op. Lekkere week gehad met onverwacht mooi (zeil)weer.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Week aug17