leestijd
  • 1 min.
 geplaatst
  • feb 20, 2019
 categorie
  • Onderhoud
 auteur
  • GregorGregor
Tochtstrip kajuitluik

Tochtstrip kajuitluik

 geplaatst
  • aug 28, 2017

De haakse plastic tochtstrip van het kajuitluik van de Dehler 36 JV vervangen door een aluminium tochtstrip.

Deel op

Tochtstrip kajuitluik

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportHaaks tochtprofiel(klik voor grote foto)

De onderzijde van het luik naar de kajuit is afgedicht met een tochtprofiel. Dit is een haaks tochtprofiel voorzien van haren, ook wel een snor genoemd. Het tochtprofiel is van kunststof en ingescheurd. Ik zal niet zeggen dat het eraan bungelt, maar fraai is anders. Voor juweliersprijzen zal dit best te krijgen, maar ben eerst opzoek gegaan bij de groothandel. De strip gevonden. Bleek alleen leverbaar in lengte van 25meter. Een telefoontje hielp om een stukje van 80cm te krijgen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportTochtstrip AF-5(klik voor grote foto)

Het nieuwe tochtprofiel is van aluminium en zal ongetwijfeld gaan corroderen. De maat van het haakse deel van het tochtprofiel is niet gelijk aan het kunststof tochtprofiel, maar toch breed genoeg om de bestaande schroefgaten in het kajuitluik te kunnen gebruik. Gaatjes geboord met spiritus als snijmiddel, soevereinboortje erdoor en de nieuwe gaatjes zijn gemaakt.

Nu de boot is gepoetst loopt het luik ook veel soepeler. Dit komt ook omdat de haarlengte iets korter is dan die van het oorspronkelijke tochtprofiel, maar nog steeds zijn haren van voldoende lengte om als afsluiting te fungeren.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Snor kajuitluik