Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 19, 2019
  • sep 2, 2017
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Getijtje later

Getijtje later

 geplaatst
  • aug 31, 2017

Dag verwaaid in Breskens met daarna een prachtige zeildag om te eindigen op het terras in Zierikzee.

Deel op  


Getijtje later

30 augustus

De woensdag was zo'n dag van: gaan we wel of gaan we niet. Het plenst al de hele nacht en ochtend terwijl de wind door het wand giert. Het idee was om onderlangs richting Terneuzen te varen. Ik ben er wel eerder geweest, alleen was dat een soort van noodgedwongen, dus nu vrijwillig en daar wat rondkijken leek ons best aardig. Gezien het weer laten we het ochtendtij voorbij gaan en blijven aan boord lezen, scrabbelen en repareer eindelijk het navigatielicht op de punt. Corrosie blijkt de oorzaak. Wie dit niet kent, Wordfeud maar dan op een bord en letters op plastic blokjes.

Het middagtij laten we ook aan ons voorbij gaan. Geen van beiden fut om ons drijfnat te laten regenen. Zijn we na een weekje zeilen in Kroatië ineens mooi-weer-zeilers geworden?

Zuid Beveland, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Zuid Beveland
(klik voor grote foto)

31 augustus

Het is half 6 als de wekker gaat. De regen valt nog met bakken op ons neer en de wind is er niet rustiger op geworden. De komende uren is de voorspelling dat het opklaart. Even overleggen en dan terug naar bed, de een slaapt verder en de ander gaat lezen. Terneuzen gaan we rechts laten liggen en koersen met de genua op om half 8 richting Vlissingen.

We zijn de enige in de sluis en halen het ook op tijd voor de eerste blauwe golf. Het weer klaart op, zonnetje en beetje wind. In alle rust het kanaal door. Terwijl de boot onder wakend oog van de bemanning verder kabbelt leg ik me even te ruste. Na de laatste sluis hijsen we de zeilen. het komt niet vaak dat we op het Veersemeer varen en een gunstige wind hebben. Boot loopt lekker en geven een Bavaria 40 en een Victoire 1044 het nakijken. Alleen zeilen is recreatief en met twee of meer boten is een wedstrijd.

Best fijn, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Best fijn
(klik voor grote foto)

Op de Oosterschelde trekt de wind nog wat verder aan. Boot voelt stabiel aan terwijl we met gemak de 8,5knts aantikken. De tuigage komt meer onder spanning te staan en dat zet zich door in de romp. Ik merk dat het roer bij het naar BB sturen zwaarder aanvoelt dan bij het sturen naar SB. Er klonk vanuit de stuurinrichting ook een bijgeluid dat ik niet kon thuisbrengen. Het heeft iets weg van het aanlopen van de stuurautomaat op het kwadrant.

Geul Zierikzee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Geul Zierikzee
(klik voor grote foto)

Deze prachtige zeildag eindigen we in Zierikzee. Mooie plek naast het terras waar we een koud bier en bitterballen bestellen. Daarna mijzelf in de bakskist laten zakken. Misschien was een omgekeerde volgorde beter geweest. De bewegende delen van de stuurautomaat gesmeerd waarna het roerweer soepel draaide. Keep fingers crossed.

Gevaren mijlen

Logboek begin107,98 Nm
Logboek eind136,97 Nm
Afgelegde afstand29 Nm

Gerelateerde artikelen

De 8 Uur van de Oosterschelde

De 8 Uur van de Oosterschelde

8 uur zeilen op de Oosterschelde, zoveel mogelijk mijlen maken over vooraf bepaalde rakken en......

Lees verder
Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Huiswaarts na drie weken zeilvakantie

Nog een mooie zeildag als we van St. Annaland naar Herkingen vertrekken. De vakantie zit er bijna......

Lees verder
Eerste sup-ervaring

Eerste sup-ervaring

Heerlijke warme zeildag en vandaag voor het eerst op een sup gestaan en gepeddeld....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie