Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
17 aug 2017 |
Motor, Onderhoud,  |
Gregor |
1 reactie | 225 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Featherstream propeller

Het maximale motorvermogen wordt niet gehaald en daarmee ook de rompsnelheid. Aanpassing van de pitch van de featherstream schroef lijkt nodig.

Featherstream propeller

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMD2030 power(klik voor grote foto)

Vanaf het moment dat de boot met de nieuwe Feather stream proppeller te water ging heb ik mij afgevraagd of ik minder snelheid met de boot maak. Daarom dit weekend eens wat metingen gedaan door de gps-snelheid te noteren bij de verschillende toerentallen. Volgens opgave van Volvo moet de Volvo Penta MD2030d maximaal 3600 toeren kunnen maken in onbelaste toestand. In de grafiek is dit af te lezen. Enkele gegevens die gebruikt zijn bij het bestellen van de Darglow Featerstream vaanstandschroef:

 • Dehler 36 JV
 • LOA: 10,9mtr
 • LWL: 9,90m
 • Saildrive type MSD25S SD @ 2,47:1
 • Volvo Penta MD2030d
 • Max toerental volgens Volvo: 3600rpm @ 29pk

Zondag wat het nagenoeg windstil en daarmee een mooie gelegenheid om de metingen te doen. Dit leverde het volgende resultaat met in de linkerkolom het aantal toeren van de motor in belaste toestand -vooruit varend- en de gps-snelheid. Metingen zijn gedaan op stilstaand water.

 • RPM / SOG (Kn)
 • 800 / 2,4
 • 1500 / 3,7
 • 1800 / 4,3
 • 2000 / 4,8
 • 2200 / 5,3
 • 2400 / 5,8
 • 2500 / 5,9
 • 2700 / 6
 • 2800 / 6,4

Op het moment dat de motor 2800rpm maakte had ik nog wel gas over, echter er gebeurde niets. In de power grafiek is dit met de blauwe lijnen aangegeven. In tegenstelling tot de aanwezige 29pk wordt blijkbaar maar 24pk gebruikt cq. is er beschikbaar.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVerloop toerental(klik voor grote foto)

Deze meetgegevens heb ik naar de leverancier gestuurd en kreeg daags erna al reactie, iets dat mij vanaf meet af aan al positief verraste.

Your results from your sea trial are not what we would normally expect from this installation. A 16x12 should allow near to full rpm of the engine (thus hull speed). This sizing is also what Volvo Penta suggest.

Our records show you have an MD2030 (29hp@3600) with an MSD25S SD @ 2.47:1 reduction ratio.

A 1 increment change in pitch usually alters max rpm @ throttle wide open by approx 10%. So in order to allow the max rpm to increase to approx 3400rpm you would require a 2 increment reduction in pitch. I would expect a 3 increment reduction to allow you to achieve full rpm with the possibility of over revving. Please let me know how many increments to reduce pitch by. (If max rpm is desired then a 3 increment change is needed).

At present the propeller is over propping the installation which means it limits the max rpm of the engine. Hull speed is achieved using max hp and rpm of the engine, if this is not reached then.

Het toerental zal, uitgaande van een max. van 3600rpm, hoewel ik hoger haal, 28,5% omhoog moeten. Dit wordt gedaan door het aanpassen van de zogeheten pitch van de schroef. 

Enkele afrondingen daar gelaten komt dit dicht in de buurt van 30%. Gezien het antwoord van Darglow / Featherstream zou dus elke "stap" 10% vertegenwoordigen en in hun voorstel three increments reduction overeenkomen met die 30%. Anders gezegd komt het er dus op neer dat ik een zogeheten cassette op de achterzijde van de featherstream propeller moet gaan vervangen en daarvoor moet de boot het water uit.

De vraag die me wel bezig houdt en waar ik nog geen antwoord op heb, wat maakt dat dit niet in de oorspronkelijke berekening zat? De motor- en saildrive combinatie is niet uniek, gezien de boten die zij op hun site vermelden. Voorlopig even niet op vol vermogen varen.

In het eerste jaar kan de pitch cassette kosteloos worden omgeruild. Dit zal niet voor niets zo zijn, denk ik dan maar.

Wordt vervolgd.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)