Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 19, 2019
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  •  Gregor
Lipventiel binnenstebuiten

Lipventiel binnenstebuiten

 geplaatst
  • jul 14, 2017

Keerklep in de afvoerleiding van het Jabsco onderwatertoilet heeft zich gekeerd.

Deel op  


Lipventiel binnenstebuiten

oud en nieuw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

oud en nieuw
(klik voor grote foto)

Dan ineens is het moment daar dat de toilet aan boord niet meer kan worden leeggepompt. Nog wel de vraag krijgt of de afsluiters goed staan, maar gaat kijken en dan eigenlijk al weet hoe laat het is. Dit is dus een van de klussen aan boord die me tegenstaat, het losdraaien van de afvoerslang van het toilet. Nog wel een poging het water zoveel als mogelijk weg te pompen, maar dan is toch het moment daar dat de koppeling los moet. Een plas water stroomt langs de dweil de natte ruimte in.

In de slang zit een rubberen keerklep die voorkomt dat het weggepompte weer kan teruglopen. Het is bij de Jabsco toiletten een van de onderdelen die kwetsbaar is. Bij het opruimen van de boot was ik al een mailwisseling van de vorige eigenaar tegengekomen die erop duidde dat het niet voor eerst was dat er problemen met dit toilet zijn. Zo ook nu.

Opvang, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Opvang
(klik voor grote foto)

Bij het loshalen bevreemdde het me al de wijze waarop de klep in de slang zat. Het had tot dan toe gewerkt, dus meer dan het niet goed sluiten van de klep zou het niet kunnen zijn. Alles schoongemaakt, vrijgemaakt van urinesteen en andere kalkaanslag en weer in elkaar gezet. Heel voorzichtig proberen, maar helaas. Zoals te verwachten sloot de klep niet. Bij de watersportjuwelier een revisieset gehaald met daarin o.m. een lipventiel.

Open bekjes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Open bekjes
(klik voor grote foto)

Opvangbankje met tape aan de rand bevestigd om zo het water op te vangen. De natte ruimte heeft geen douche, maar de voorzieningen zijn wel getroffen, dus alles loopt meteen naar de afvoer die geen afvoer is. Hier verzamelt zich door de tijd heen ook stof, haren enz. Dit in combinatie met water maakt het schoonmaken er niet fijner op. Gelukkig het merendeel kunnen opvangen. Nieuw lipventiel met watervast vet ingesmeerd, alles terugplaatsen en zowaar, het water kan weer worden weggepompt.

Het oude lipventiel bleek zichzelf binnenstebuiten te hebben gekeerd en daarom sloot het nauwelijks. Als je bedenkt hoe nauw de doorvoer is, dan is het des te verbazingwekkender hoe deze keerklep zich heeft weten te keren.


Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Inbouwen boiler

Inbouwen boiler

Voor warm water is het geen Quooker geworden, maar een Isotemp Basic boiler....

Lees verder
Expansietank installeren

Expansietank installeren

Voor het verwarmen van het boilerwater via het koelwatersysteem van de motor, een expansietankje......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie