Draaiende windmeter


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • mei 27, 2024
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Draaiende windmeter | Raymarine, Masttopunit, ST60, Windmeter

Draaiende windmeter

 geplaatst
  • dec 10, 2016

Vastzittende lagers in Raymarine ST60 masttopunit.

Deel op  


Draaiende windmeter

De eerste klim de mast in na aankoop was om de windmeter weer draaiend te krijgen. Helaas kon ik toen niet hoog genoeg komen en verder omhoog lieren was geen optie. Een paar weken later een nieuwe poging, toen kon ik 'm eraf halen was Arjen beneden om de Raymarine ST60 windmeter schoon te maken en wat WD-40 in het lager te spuiten. Voor nu werkte het. Gaandeweg het seizoen op de windstillere dagen was een klap tegen de verstaging toch nodig om de windcupjes weer draaiend te krijgen.

Lagerhuis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lagerhuis
(klik voor grote foto)

Eenmaal de mast plat voor de winter, werd de klus eenvoudiger. De masttopunit bevat weinig elektronica, een paar asjes, twee lagers, afdichtingsringen en nog wat bevestigingsmateriaal. Na enig puzzelen heb ik het geheel uit elkaar. Iets dat ik vroeger ook al goed kon... In de plastic behuizingen van respectievelijk de windrichtingsgever en de wind cupjes zit lagers. Deze lagers zijn min of meer in de behuizingen geperst, een deuvel en hamer helpen om ze eruit te krijgen. Na demontage blijven twee asjes met elk twee lagers over. De lagers zijn standaard SKF-lagers. Ik heb begrepen dat Raymarine ook de lagers levert, tegen dito prijzen.

Open wond, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Open wond
(klik voor grote foto)

Bij de demontage ontdekte ik dat de tamelijk dunne draadjes slijtage vertoonden. Het vrij kunnen bewegen in de aluminium buis tussen de opnemers en de connector is daar waarschijnlijk de oorzaak van. Draadjes vervangen en wat extra geïsoleerd. Tevens de O-ringen die om de kunststof behuizingen zitten, vervangen.

De vraag is nu wel, werkt de windmeter weer naar behoren? De connector van de masttopunit blijkt te passen op de 5-polige DIN-audio connector. Testkabel gemaakt, in de boot aangesloten en de unit werkt weer naar behoren inclusief soepel draaiende onderdelen. Klusje gefixt.

Foto's en verslag zijn deels gebaseerd op het .

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Masttopunit


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie