Opknappen dek


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 25, 2024
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Opknappen dek | Dek schilderen, Epifanes, Antislip, 3M

Opknappen dek

 geplaatst
  • jul 6, 2016

Wat een paar blikken verf, een rol antislipstrip en geduld al niet kunnen doen.

Deel op  


Opknappen dek

Grauw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grauw
(klik voor grote foto)

Tijdens het bezichtigen van de boot hoor ik de makelaar nog zeggen: "het dek met even geschilderd worden, dat hoort bij een boot van deze leeftijd". De boot is dan 14 jaar oud. Het is belegd met TBS, een Frans product voorzien van een korrelige structuur. Initieel grijs van kleur, maar na verloop van tijd gaat er een groen / gele kleur doorheen komen. Schoonmaken met de hogedrukspuit helpt iets om het een frisser beeld te geven, maar het is uitstel van een redelijke klus, als je het weer netjes wilt krijgen. Iets dat ik graag wil.

Strips verwijderen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Strips verwijderen
(klik voor grote foto)

Het Dehler-forum was de eerste plaats om naar achtergrond informatie te zoeken. Na zo'n beetje alle berichten te hebben gelezen had ik nog geen beeld wat te doen. De meningen lopen uiteen over merken van verfsoorten, keuze voor een- of tweecomponentenverf tot het opnieuw plakken van TBS. Deze laatste suggestie valt als eerste af omdat de platen nog goed vastzitten. Wat wel los zit zijn de antislipstrips op de opstaande randen van het gangboord.

Grauw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Grauw
(klik voor grote foto)

Deze strips heb ik vervangen voor 3M Safety walk antislip tape, breedte van 25mm in de kleur middelgrijs. Voor de kleur is er keuze uit zwart of grijs. Dit bepaalt wel welke kleur het dek straks gaat krijgen. Het verwijderen van de oude strips, daar heb ik een oud plamuurmes voor gebruikt. De lijmrestanten lieten zich het beste met thinner weghalen, helaas voor alle milieuvriendelijke middelen, maar die werken niet. Evenmin werkt de rubber roller die in de autoindustrie wordt gebruikt voor het verwijderen van plakletters. Op verschillende sites is ook te lezen dat verwarmen een optie is. De substantie die dan ontstaat kun je er wel weer afsteken, maar dan blijft dat de ondergrond zo schoon en vetvrij moet zijn waar de nieuwe strips op geplakt kunnen worden. Ontvetten doe je toch weer met thinner.

Voorbeeld, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Voorbeeld
(klik voor grote foto)

Twee rollen verder en het dek heeft al meteen een ander smoel. Tijd om de kleur van het dek te bepalen. Nu kan alles op kleur worden gemengd, echter dat betekent ook dat de afzonderlijke verblikken op exact dezelfde kleur gemengd moeten worden en niet kunnen worden teruggebracht. Ik heb liever teveel blikken bij me dan ik tussentijds moet gaan bijhalen. Bij het zoeken naar een passende kleur speelt het inbeelden hoe het er uit komt te zien en of ik er één- of tweecomponenten op wil smeren. Na een vaartochtje met MdK kreeg ik een aantal foto's gemaild waar hij het dek in verschillende kleuren had gebracht. Hier heel blij mee omdat het meteen een beeld geeft van de richting van het eindresultaat. Tevens tijdens dat tochtje besloten om ééncomponentenverf te gebruiken. Belangrijkste argument is dat TBS een flexibel materiaal is en een tweecomponenten verf hard is en daarmee ook het oppervlak makkelijk breekt. Dit kan doordat er iets op valt, maar ook door de werking van het onderliggende materiaal.

Afplakken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Afplakken
(klik voor grote foto)

OM te komen tot het soort verf, verschillende leveranciers gebeld. Dit doet wel een beetje denken aan de reclame van WC-eend, echter het advies van Epifanes was duidelijk, snapte direct wat de ondergrond was en hoe ik dit moest aanpakken. De keuze is uiteindelijk gevallen op Epifanes antislip verf, kleur 213.

Fraai, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fraai
(klik voor grote foto)

Het schilderen, meer het rollen, van het dek is een kwestie van volhouden, vooral het afplakken. Hier ben ik een uur of 4 mee bezig geweest. Dat het dek in compartimenten is verdeeld, maakt het een tijdrovende en secuur klusje. Tape over de ronde hoeken plakken en met een operatiemesje in de juiste vorm snijden. De volgende keer gebruik ik alleen nog maar het blauwe schilderstape van Tesa. Dit laat zich veel makkelijker verwijderen dan het gele tape, zeker als het er een paar dagen op moet blijven zitten vanwege de droogtijd van de verschillende lagen. Voor het rollen heb ik een kortharige roller gebruikt.

Super!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Super!
(klik voor grote foto)

De resterende bus thinner kwam ook nu van pas voor het ontvetten van het dek. Direct daarna de eerste laag aangebracht. De verf is vrij snel niet meer pekkerig, maar dat betekent ook dat narollen eigenlijk niet mogelijk is omdat je dan de aanzetten blijft zien. Het rollen van het gehele oppervlak is met een goed uur gedaan. In totaal het dek er drie keer ingezet. Een volgende keer zou ik de verf iets verdunnen om deze beter te laten vloeien en zo minder aanzetten te zien op de grotere stukken. Al met al heel blij met het resultaat en geeft de boot een veel frissere aanblik!

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Dek schilderen


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie