Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
10 jul 2016 |
Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 308 keer bekeken. | Leestijd: 1 min.

Linear drive stop

Herstellen van de melding "Drive stop" van de Raytheon type 1 stuurautomaat.

Linear drive stop

Een nieuwe boot met nieuwe vraagstukken om op te lossen, bijv. een stuurautomaat die een foutmelding geeft. De melding drive stop verschijnt op onverwachte momenten op het display als de stuurautomaat is ingeschakeld.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportOnderdeks(klik voor grote foto)

Bij toeval kwam ik op een site (Linear drive stop) terecht waar werd uitgelegd hoe dit probleem voor een Raymarine linear drive type 2 is opgelost. Bij mij aan boord zit een type 1 drive, dus met enig opportunisme heb ik de drive uit de boot gehaald en meegenomen naar het aanrechtblad.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWerkbank...(klik voor grote foto)

De oorzaak van de foutmelding zou gevonden worden in de rotor die slecht contact maakt met de met de koolborstels. Het demonteren is redelijk recht-toe-recht-aan. Eenmaal open blijkt er het nodige stof in te zitten en zit er koolaanslag op de rotor. Dit is met een ontvetter goed schoon te maken. Verder met een fijn sleutelvijltje de gleufjes van de rotor weer van gelijke openingen voorzien.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVervuild(klik voor grote foto)

Nu de motor toch open ligt, ook de lagers vervangen; deze zijn naar schatting zo'n 14 jaar oud. De lagers zijn regulier verkrijgbare SKF-lagers. Voor de vervanging is een SKF Explorer 626-2Z en een SKF Explorer 6000-2Z nodig.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAls nieuw(klik voor grote foto)

De koolborstels hebben een lengte van ongeveer 15mm en zijn ingesleten. Zekerheidshalve bij Raymarine nagevraagd of deze bij onderhoud ook worden vervangen. Dit blijkt zelden het geval. Klakkeloos vervangen is wel iets om eerst te overdenken, ze kosten 110 euro per twee... Een alternatief is om op zoek te gaan naar een bedrijf dat DC-motoren repareert.

Terug aan boord de drive teruggezet. Sindsdien geen foutmeldingen gehad.


 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Linear drive