Koers verleggen naar Blankenberge


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • mei 27, 2024
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Koers verleggen naar Blankenberge | Zomer 2016, Roompot, Blankenberge, Nieuwpoort,

Koers verleggen naar Blankenberge

 geplaatst
  • jul 31, 2016

Het begin van de vakantie en om niet al te lang in te inslingeren verleggen we de koers van Nieuwpoort naar Blankenberge.

Deel op  


Koers verleggen naar Blankenberge

31 juli 2016

De wekker gaat om 05.00u af. Ik had net zo goed niet te kooi hoeven gaan, geen oog dichtgedaan en toch redelijk fit. Bijzonder. Mensen die mijn site wat langer volgen, die zullen dit zo langzamerhand wel herkennen.

Erg vroeg, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Erg vroeg
(klik voor grote foto)

Rustig tuffen we de geul uit richting de Oosterschelde. Windrichting is prettig deze ochtend; de Roompot is bezeild. We zijn de enigen en dat geeft ook wel een enorm ruim gevoel, hoewel een deel van de bemanning moeite blijft houden met het concept vakantie i.r.t. getij en liever was blijven slapen. Eenmaal opgetuigd vlijt ze zich op de bank en sluit haar ogen. De wind door mijn haren, beetje dromen, rond me heen kijken, alle tijd tot LW. Met nog enkele vissersboten worden we geschut om aan de andere zijde van de sluis aan de wachtsteiger te wachten tot we het tij mee gaan krijgen richting Blankenberge.

Kering, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kering
(klik voor grote foto)

Tijd om een wandeling langs de stormvloedkering te maken terwijl de wind verder aantrekt. Wel bijzonder, hier al zo vaak geweest en nog nooit overheen gelopen. Ben wel onder de indruk van de massiviteit van de Helaas ontbreekt de tijd om naar het bezoekerscentrum te gaan. Kan op de lijst erbij. Al lopend over de kering vroeg ik me af wanneer de kering dichtgaat. Hier heeft ook het antwoord op:

Wanneer gaat de kering dicht?

Bij een waterstandvoorspelling van 3 m boven NAP sluiten we de Oosterscheldekering. Dit gebeurt vanuit het ir. J.W. Topshuis op het eiland Neeltje Jans. Met een druk op de knop gaan alle 62 schuiven naar beneden. Het duurt 82 minuten tot ze allemaal dicht zijn. Gaat de kering om één of andere reden niet dicht, dan gebeurt dit alsnog automatisch met een noodsluitsysteem. Dit is tot nu toe nooit voorgekomen.

Begin van de middag vertrekken we met twee riffen richting Nieuwpoort. Eerste keer met de Dehler op zee, ik vind het ook wel spannend. Hebben de afgelopen maanden best een paar punten van zorg gehad en voel me ook nog lang niet vertrouwd met deze 36 voeter. Het is maar 5 voet meer, maar dit verschil voelt veel groter, zit ook in de massa die er met die 5 voet bijkomt. De wind gaat op momenten richting de 18knts. De genua rollen we een stukje uit. Ik vind het wel even mooi zo. Genoeg impulsen om te processen.

Blij, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blij
(klik voor grote foto)

Langzaamaan verstrijkt de tijd en komt de ronding van Walcheren inzicht. Door LdP kreeg ik eerder een bericht voldoende afstand te houden en het was met niet geheel duidelijk waar. Later bleek iemand van het Zeilersforum toch zo dicht onder de kust te hebben gevaren dat deze strandde bij de paaltjes die als strekdammetjes een eindje uit de kust doorlopen. We houden vooralsnog de boeienlijn aan, heb helemaal geen zin in vastlopende acties met afgaand water.

Hoewel we op een fijne koers liggen voor Nieuwpoort zijn we ook eigenlijk beiden te moe om nog eens een mijl of 18 door te varen en besluiten dat Blankenberge voor vandaag het eindstation wordt. Op zee de havenmeester gebeld over de waterstand in de geul omdat daar op dit moment nogal wat verhalen de ronde doen over zandplaten die schuiven en dat het verstandig is om de SB-zijde van de geul aan te houden. De kaart laat wel zoiets zien. Gelukkig zitten we ruim voor LW Blankenberge en daarmee kunnen we ook probleemloos naar binnen.

Blankenberge, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Blankenberge
(klik voor grote foto)

Het is vol in de haven. Ik lig graag in het kommetje voor het havenkantoor, maar daar is alleen nog plaats naar een Bavaria 54. Dat moet dan maar. Wat een bak. Voordat de zon achter de flatgebouwen verdwijnt heffen we op het voordek het glas. 's Avonds een rondleiding gehad. Je bedenkt het en het zit er op of in. Kleine tegenvaller, portemonnee kwijt, althans niet te vinden.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Herkingen - Nieuwpoort

Gevaren mijlen

Logboek begin413,9 Nm
Logboek eind456 Nm
Afgelegde afstand43 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie