Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 22, 2019
  • mei 28, 2017
  • Onderhoud
  •  Gregor
Reparatie Lewmar lierhendel

Reparatie Lewmar lierhendel

 geplaatst
  • jun 28, 2016

Eenvoudige reparatie van het Lewmar vergrendelingsmechanisme.

Deel op  


Reparatie Lewmar lierhendel

Lewmar lierhendel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Lewmar lierhendel
(klik voor grote foto)

Lewmar lierhendels, en mogelijk ook van andere merken, werken met een fixeringsprincipe van een vierkant roestvrijstalen plaatje (nr. 12 op de foto) dat je bij het plaatsen van de lierhendel in lijn zet met de acht kroontjes die in de lier gaan. Het bewegen van het roestvrijstalen plaatje gebeurt middels een beweegbaarknopje (nr.9 op de foto) op de bovenzijde van de hendel. Het in lijn plaatsen van plaatje en kroontje luistert tamelijk nauw. Bij het plaatsen van de hendel levert dit niet zo snel een probleem omdat je kunt zien of de twee in lijn zitten, maar bij het eruit halen levert dat gedoe op. Wat te doen? Niet geheel tegen de verwachting in werkte bij mij aan boord dit mechanisme niet meer naar behoren.

De min of meer stoute schoenen aangetrokken en de Lewmar lierhandel op een zonnige dag uit elkaar gehaald door borgpen 8 lost te tikken uit knop met nummer 9. Deze van elkaar hebbend blijft er een veertje en een aluminium aanslag over. Het is deze aanslag die zorgt dat knopje 9 wordt beperkt in zijn uitslagmogelijheid en zo zorgt dat het RVS-plaatje dat aan nummer 12 zit, in lijn met de kroontjes komt. Het pennetje is van aluminium en lijkt gelijmd te zitten in de behuizing van het knopje, althans tegen een combinatietang bood het de nodige weerstand.

Aanslag verbogen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Aanslag verbogen
(klik voor grote foto)

Daarom met de ijzerzaag het geheel vlak afgezaagd en het restant van het aluminium pennetje eruit gelicht. Hoe je het bedenkt om daar aluminium voor te gebruiken, is mij een raadsel. Mogelijk dat de modernere lierhendels op een beter cq. robuuster systeem zijn overgegaan.

Om dezelfde diameter te houden heb ik de basis opgemeten van het afgezaagde stukje kunststof en een rvs-parkertje genomen van een paar cent en die er met wat lijm ingedraaid. Ter test alles weer in elkaar gezet en het vierkanten RVS-plaatje blijft nu mooi in lijn staan met het kroontje. De diameter van de kop van het parkertje luistert redelijk nauw. Eventueel op maat vijlen.

Parkertje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Parkertje
(klik voor grote foto)

Bij toeval zag ik dat er een kit te koop is die ook bovengenoemd onderdeel vervangt. Dit blijkt de Harken lock in handle kit te zijn. Kost slechts €23,90 Ik heb niet uitgezocht of er een jaargang dan wel type is waarbij dit mechanisme is aangepast, dit omdat je tegenwoordig ook lierhendels ziet waarbij bijv. het hele horizontale deel als ontgrendelaar dient. Mijn hendels zijn uit 2002 en als het RVS-kroontje niet te hard slijt, kunnen ze nog wel een paar jaar mee.


Gerelateerde artikelen

Klapschroef in de antifouling

Klapschroef in de antifouling

Na alle aangroei op de klapschroef, dit jaar een poging om deze schoon te houden met PropOne......

Lees verder
Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zijn er in vele uitvoeringen. Met een nieuwe donkerblauwe romp deze bescherming voor......

Lees verder
Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie