Sliplanding


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • feb 23, 2024
  • jan 29, 2017
  • Zeilen
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Sliplanding | Dieseltank, Delphi filter, Grevelingen

Sliplanding

 geplaatst
  • apr 9, 2016

Sliblanding of een sliplanding....

Deel op  


Sliplanding

Een lekker dagje zeilen met een ervaren Dehler-zeiler en zo ook weer mijn eigen boot beter leren kennen, dat was het idee. De wind blaast aardig door, vooraf brandstofniveau gecontroleerd en na een kop koffie met stroopwafel gooien we los. Met de zuidelijke wind kunnen we lekker op een krappe halve windsekoers richting Stampersplaat om door te varen richting Port Zeeland.

Relaxed, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Relaxed
(klik voor grote foto)

Vanaf Den Osse koersen we richting Stampersplaat, de rode boeienlijn volgend. Ze laat zich lekker sturen en er lijkt niks aan de hand, tot we de dieptemeter snel zien teruglopen en we de kiel over de grond horen schuiven. De boot ligt schuin, zo schuin dat het water aan BB in het gang. Geen paniek, motor aan en in zijn achteruit dezelfde weg terug. Zeilen aangetrokken om de boot schuin te houden en recht naar achteren, is het het idee. Na een paar meter slaat de motor uit. Niet meer aan te krijgen. Gelukkig zijn we al zover vrij dat ik kan afvallen en de boot van de ondiepte kan weg halen.

Wat is er nou gebeurd? De boeienlijn op dat stuk heb ik steeds in de gaten gehouden, dus waarom toch de grond geraakt? Eenmaal vrij kijken we naar de lijn en constateren dat er een boei meer naar binnen ligt en de boeienlijn als het ware een knik vertoont die niet is opgemerkt. Dit valt ook bij het wennen aan een nieuwe boot die dieper steekt; het vaargebied op de Grevelingen is gewoon kleiner geworden.

Maar goed, de motor start nog steeds niet. We zijn een zeilboot, dus dan gaan we het ook daarmee oplossen. Hebben nog een lekker tochtje te gaan tot aan de haven en bespreken gaandeweg hoe we onder zeil gaan aanleggen. Voor de geul laten we het grootzeil zakken en gaan op de genua de geul door. Het laatste stuk rollen we de genua in en met verminderende vaart gaan we aanleggen op de kopsteiger. Ik heb tot dan nog niemand voor me liggen.

Zorgeloos, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zorgeloos
(klik voor grote foto)
<

Verschillende lijnen leggen we klaar en hangen alle stootwillen die ik aan boord heb aan de reling. Alles voor een rustige en veilige aanlegmanoeuvre. Rolfok ingerold, grootzeil naar beneden en fok weer uitgerold. OP bijna een voordewindse koers varen we de geul in. "Die boot loopt veel te snel", zeg ik. Het idee om bij de laatste paal van de geul de fok in te rollen en dat de snelheid er dan voldoende zou uitlopen, dat gaat niet werken. De fok rollen we tot een puntje in en dat heeft het gewenste effect. De puts die klaar ligt, zou een boot van 7,4ton moeten afremmen. Daar is niet mijn hele vertrouwen op gebaseerd.

Vlak voor het ronden van de laatste paal vraag ik een voorliggende boot om ruimte te maken. We krijgen hulp aangeboden. Ik gooi de achterlijn die aan BB ligt, over. Hiermee kan de snelheid teruggebracht worden als we het zelf niet redden. Het is nog een paar meter.

De snelheid is zover teruggebracht dat het veilig voelt om de boot langs de steiger te sturen. Een lijn vanaf de SB-zijde wordt trefzeker om de meerpaal gegooid en is reeds belegd op de lier om zo de krachten te verdelen en al slippend de boot op te vangen. Snel wordt er de kant opgestapt met een voorlijn. We hebben mazzel dat de wind de boot tegen de steiger aandrukt. We liggen, lachen en zijn trots dat zonder kleerscheuren de boot en veilig aan de kant zijn.

Zeilrondje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zeilrondje
(klik voor grote foto)

Na het eerste biertje de dieseltank bekeken. Deze is loopt niet met de ronding van de boot mee, maar heeft enkele hoeken in het bodemdeel en daarmee kan onder helling de diesel in het meest linkerdeel van de tank komen en daarmee alles weghouden van de aanzuigleiding. De vlotter gaf aan dat er meer dan voldoende diesel in de tank zat, maar als de helling teveel wordt, zoals vandaag, dan kan het zijn dat het aanzuigende deel alleen maar lucht aanzuigt.

Delphi filter, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Delphi filter
(klik voor grote foto)

Nu de leiding leeg is geweest, moet opnieuw de diesel worden opgepompt. Aan de motor zit een pomphandel waarmee dat moet kunnen. Tegen de tijd dat er diesel in het pompje zit, heb je ook een lamme vinger. Mooi moment om het dieselfilter ) te vervangen voor een Delphi-filter waar een opvoerpomp opzit die vele malen krachtiger is en bovendien eenvoudiger te bedienen. Daarbij zit er een vacuümmeter die inzicht geeft als een van de filters verstopt is.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie