Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • mrt 18, 2019
  • jul 20, 2014
  •  Gregor
Beetje doorvaren

Beetje doorvaren

 geplaatst
  • jul 17, 2014

Vanuit zonnig Dieppe langs een indrukwekkende kust naar Fecamp.

Deel op  


Beetje doorvaren

Dieppe, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Dieppe
(klik voor grote foto)

Veel te vroeg wakker door vertrekkende boten en iets later door het gekrijs van mijn "vrienden", de meeuwen. Na de gebruikelijke plichtplegingen op zoek naar een data-simkaart voor mijn iPad. Hoewel het internet wordt aangeboden in de haven is het van dermate kwaliteit dat er geen webpagina te openen is. Bij provider Orange is een kaart gevonden, dit na uitleg in mijn beste Frans.

De zon staat hoog aan de hemel en hoewel nog vroeg is het nu al bloedheet met vooral een hoge luchtvochtigheid. Het belooft een mooi zeildagje naar Fecamp te worden. Plan is rond vier uur te vertrekken en dan een uur voor laag water bij de haven te zijn. Eerst maar eens lekker fruit en olijven op markt halen. De heerlijkste dingen staan uitgestald, van vis tot groenten tot smeuïge kazen.

White cliff's, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

White cliff's
(klik voor grote foto)

Nog een uurtje in de hangmat tussen voorstag en mast om dan de boot aan kant te trekken, nasi te maken en te vertrekken. In de haven staat een 12-14knts uit NO-richting. Mooi voor de koers voor vandaag. Terwijl de haven volstroomt met bootjes gooien wij los. Benieuwd naar Fecamp, niet eerder geweest en volgens de verhalen staat er de distilleerderij van de Benedictine likeur.

Eenmaal buiten staat er .... geen wind. Met verbazing kijken we elkaar aan, wie heeft de wind uitgezet? Fok weer ingerold en grootzeil strak in het midden en de onderwater genua mag het werk doen. Grootzeil strak in het midden en zo roller we verder.

Leuk wonen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Leuk wonen
(klik voor grote foto)

Gedreven door het op tijd in Fecamp willen zijn blijft de motor bij als de wind iets aantrekt. Ondertussen glijden prachtig indrukwekkende rotsformaties aan ons voorbij. Het lijkt net alsof een kartelmes door het gesteente is gegaan en zo de helften heeft gescheiden. Af en toe een verlaagt de formatie zich om daar een dorpje in toe te laten en zich dan weer tot gelijke hoogte met de andere rotsen te komen. Dit is het beeld aan BB terwijl aan SB de zon in kracht aan het verliezen is en langzaamaan de aarde wegdraait van het daglicht. Gelukkig duurt dit nog even en kunnen we bij daglicht Fecamp binnenvaren.

Fecamp, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Fecamp
(klik voor grote foto)

In de gegeven route moet je een bocht richting strand maken dat er dichtbij uitziet. De wind is er aan het uitlopen en kunnen in alle rust het grootzeil binnenhalen. Ondertussen wel de dieptemeter in de gaten houdend, van een respectabele 16meter staat deze binnen korte tijd op 2 meter. O.b.v. mijn berekening een nog altijd een meter meer dan de verwachte laagwaterstand. Spannend om een onbekende haven binnen te varen en voornamelijk op je dieptemeter te vertrouwen en tegelijkertijd rond je heen te kijken en de indrukken in me op te nemen, staketsels die zijn drooggevallen en hoog boven ons uit torenen, bunkers die verwijzen naar het oorlogsverleden van dit gebied en dan een overvolle haven binnen te varen.

Mooi, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Mooi
(klik voor grote foto)

Een ligplaats, anders dan naast een catamaran, is niet voorhanden. Terwijl we in de kuip zitten, het is een heerlijke avond, praten we wat over Honfleur en vetel ik hem hoe ik mijn aanloop destijds heb ervaren; hij twijfelt nog wat over het moment van aankomst tot ik hem een foto laat zien die ik destijds heb gemaakt die laat zien dat er vijf knopen stroom staat.

Gevaren mijlen

Logboek begin502,98 Nm
Logboek eind529,92 Nm
Afgelegde afstand27 Nm

Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een......

Lees verder
Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie