Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
17 jul 2014 |
Gregor |
Nog geen reacties | 382 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Beetje doorvaren

Vanuit zonnig Dieppe langs een indrukwekkende kust naar Fecamp.

Beetje doorvaren
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDieppe(klik voor grote foto)

Veel te vroeg wakker door vertrekkende boten en iets later door het gekrijs van mijn "vrienden", de meeuwen. Na de gebruikelijke plichtplegingen op zoek naar een data-simkaart voor mijn iPad. Hoewel het internet wordt aangeboden in de haven is het van dermate kwaliteit dat er geen webpagina te openen is. Bij provider Orange is een kaart gevonden, dit na uitleg in mijn beste Frans.

De zon staat hoog aan de hemel en hoewel nog vroeg is het nu al bloedheet met vooral een hoge luchtvochtigheid. Het belooft een mooi zeildagje naar Fecamp te worden. Plan is rond vier uur te vertrekken en dan een uur voor laag water bij de haven te zijn. Eerst maar eens lekker fruit en olijven op markt halen. De heerlijkste dingen staan uitgestald, van vis tot groenten tot smeuïge kazen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWhite cliff's(klik voor grote foto)

Nog een uurtje in de hangmat tussen voorstag en mast om dan de boot aan kant te trekken, nasi te maken en te vertrekken. In de haven staat een 12-14knts uit NO-richting. Mooi voor de koers voor vandaag. Terwijl de haven volstroomt met bootjes gooien wij los. Benieuwd naar Fecamp, niet eerder geweest en volgens de verhalen staat er de distilleerderij van de Benedictine likeur.

Eenmaal buiten staat er .... geen wind. Met verbazing kijken we elkaar aan, wie heeft de wind uitgezet? Fok weer ingerold en grootzeil strak in het midden en de onderwater genua mag het werk doen. Grootzeil strak in het midden en zo roller we verder.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportLeuk wonen(klik voor grote foto)

Gedreven door het op tijd in Fecamp willen zijn blijft de motor bij als de wind iets aantrekt. Ondertussen glijden prachtig indrukwekkende rotsformaties aan ons voorbij. Het lijkt net alsof een kartelmes door het gesteente is gegaan en zo de helften heeft gescheiden. Af en toe een verlaagt de formatie zich om daar een dorpje in toe te laten en zich dan weer tot gelijke hoogte met de andere rotsen te komen. Dit is het beeld aan BB terwijl aan SB de zon in kracht aan het verliezen is en langzaamaan de aarde wegdraait van het daglicht. Gelukkig duurt dit nog even en kunnen we bij daglicht Fecamp binnenvaren.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportFecamp(klik voor grote foto)

In de gegeven route moet je een bocht richting strand maken dat er dichtbij uitziet. De wind is er aan het uitlopen en kunnen in alle rust het grootzeil binnenhalen. Ondertussen wel de dieptemeter in de gaten houdend, van een respectabele 16meter staat deze binnen korte tijd op 2 meter. O.b.v. mijn berekening een nog altijd een meter meer dan de verwachte laagwaterstand. Spannend om een onbekende haven binnen te varen en voornamelijk op je dieptemeter te vertrouwen en tegelijkertijd rond je heen te kijken en de indrukken in me op te nemen, staketsels die zijn drooggevallen en hoog boven ons uit torenen, bunkers die verwijzen naar het oorlogsverleden van dit gebied en dan een overvolle haven binnen te varen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMooi(klik voor grote foto)

Een ligplaats, anders dan naast een catamaran, is niet voorhanden. Terwijl we in de kuip zitten, het is een heerlijke avond, praten we wat over Honfleur en vetel ik hem hoe ik mijn aanloop destijds heb ervaren; hij twijfelt nog wat over het moment van aankomst tot ik hem een foto laat zien die ik destijds heb gemaakt die laat zien dat er vijf knopen stroom staat.

Log begin: 502,98 Nm
Log eind: 529,92 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)