Verwarrende tocht - 2


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • apr 17, 2024
  • jun 22, 2014
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Verwarrende tocht - 2 | Lowestoft, Zierikzee, Nvvt

Verwarrende tocht - 2

 geplaatst
  • jun 5, 2014

D'ruit en D'rin

Deel op  


Verwarrende tocht - 2

Op gezette tijden is er een palaver bij de andere boten. Na afloop bellen we met elkaar om het besprokene te horen dan wel dat we vooraf het plan afstemmen. Gisterenavond was al duidelijk dat vanochtend vroeg vertrekken geen optie was, althans niet voor mij. Ik voel er weinig voor om tegen forse golven in te gaan hakken. Gelukkig is er bij ons aan boord weinig discussie over, behalve dat de dames zich verheugen om in hun jurken de steiger af te paraderen en zij graag tot het selecte thee-gezelschap willen behoren. Hetgeen begrijpelijk is je weet dat het in een alleraardigst Engels optrekje dat qua kunstbezit niet onder doet voor gemiddeld museum. Eerst maar eens brood halen en koffie drinken in de binnenstad.

Uit het palaver rond het middaguur kwam naar voren om einde middag uit te varen en daarom vertrekken wij richting Roompot. Alles vastgezet want er staat in de haven nog steeds rond de 24-28knts wind. In de voorbereiding twee riffen gestoken, nieuwe val ingeschoren en warm aangekleed. De nieuwe val was nodig omdat er op de vorige val teveel rek zat er, ondanks sterk doorzetten, toch plooien in het grootzeil bleven ontstaan.

De straffe wind staat schuin op de monding met daarbij een ebstroom. Al met al een venijnige golfslag die de nodig concentratie vraagt bij het sturen. Bij deze wind de fok bijzetten zou theoretisch zorgen voor meer druk en voortstuwing, maar de keerfok is niet goed te trimmen en zorgt ervoor dat de boot eerder plat wordt gedrukt dan dat we vooruit gaan. Dit gestuiter kijken we een kwartiertje aan en dan lijkt de Roompot toch erg ver weg. We keren om en worden voordewind de geul weer ingeblazen. Nog even een beetje surfen voordat we in de luwte van de dijken komen. Dit zijn de betere koersen.

"Doe maar een aankomstbiertje", klinkt er eenmaal aangelegd. Zonnetje in de kuip en dan hoef je eigenlijk niet meer weg. Soms vraag je je af wat leuker is, het zeilen of het aankomen? Eerst maar eens met elkaar bedenken of we nog naar Lowestoft willen, hoewel het meer een haalbaarheidsvraagstuk is. De tijd begint te dringen willen we niet alleen voor het diner gaan maar ook nog iets van de omgeving zien.

Uit IJmuiden komen berichten dat enkele boten zijn vertrokken. Volgens mij een meer dan knobbelige zee, zeker met een wind uit westelijke richting is Lowestoft nog een heel eind. Het is dan ook niet verrassend om later die dag te horen dat de vertrekkers zijn teruggekeerd, al dan niet vanwege zeeziekte.

Einde dag wederom overleg met de zeilers in de Roompot. Ook daar is het besef dat Lowestoft langzaam een storm te ver gaat worden. Enkele zeilers gaan morgen wel naar de overkant, dit omdat hun vakantie begint. Er ligt een voorstel om morgen naar Oostende te vertrekken. Hier aan boord wordt dat goed ontvangen en besluiten morgen om 08.00u te vertrekken richting Roompot om vanaf daar zuidwaarts te gaan. Niet eerder in Oostende geweest en benieuwd hoe het daar is, in ieder geval uitzicht op lekkere Belgische frieten. Met de mannelijke achterblijver wordt overlegd of hij ook naar Oostende wil komen om daar Clara op te halen. Dat blijkt geen probleem en daarmee ligt het besluit vast.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie